Αικατερίνη Σφόρτσα: Η πρώιμη συλλέκτρια συνταγών για την υγεία και ομορφιά.

Αγαπητοί αναγνώστες της σελίδας Τorah.gr. Πάει πολύς καιρός από τότε που ανέβασα το τελευταίο μου άρθρο. Ο λόγος ήταν ότι πραγματικά δεν έβρισκα κάτι αξιόλογο ή ιδιαίτερα ενδιαφέρον για να γράψω. Η έμπνευση μου ήρθε όταν περιμένοντας την πτήση μου στο αεροδρόμιο πρόσεξα μια κυρία που διάβαζε το περιοδικό Glamour, με συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος, την εφαρμογή του σωστού μακιγιάζ και πως να φαίνεται νεότερη.

Τότε όλα έγιναν αστραπιαία. Θυμήθηκα ότι οι συνταγές αυτές έχουν μεγαλύτερο ιστορικό από ότι νομίζει ο κόσμος. Οι συνταγές για την ομορφιά και την υγεία ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της πρώιμης σύγχρονης επιστημονικής κουλτούρας. Όταν η περιέργεια για τα “μυστικά της φύσης” παντρεύτηκε με τον αυξανόμενο ενθουσιασμό για δοκιμές και εξευγενισμό μέσω πειραματικών τεχνικών. Η Caterina Sforza (1463-1509), αντιβασιλέας του Forlì και Imola στην ιταλική περιοχή Romagna και πρόγονος της Μεγάλης δυναστείας δυναστείας Medici, υπήρξε ένα εμβληματικό παράδειγμα των πρώιμων σύγχρονων γυναικών ως συλλέκτρια συνταγών.

Αικατερίνη Σφόρτσα: Η πρώιμη συλλέκτρια συνταγών για την υγεία και ομορφιά.

Τώρα πως και γιατί μου ήλθε αυτή η ιδέα για αυτό το άρθρο; Γιατί η πρώτη Ταρώ στον κόσμο ήταν η Visconti-Sforza Tarot, το 1460 

Τα πρώτα 22 φύλλα αντιπροσώπευαν την μεγάλη Αρκάνα και ήταν γνώστες ως οι 22 ‘Trionfi’ Cards.Παράλληλα η αλχημεία σχετιζόταν με την μεταφυσική. Άρα η οικογένεια των Sforza θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “Πρόδρομος” της Αναγέννησης σε πολλούς τομείς.

Αικατερίνη Σφόρτσα: Η πρώιμη συλλέκτρια συνταγών για την υγεία και ομορφιά.

Η Αικατερίνη Σφόρτσα, πρώιμη συλλέκτρια συνταγών για ομορφιά, γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1463 και ήταν νόθα κόρη του Γκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα και της ερωμένης του, της Κόμισσας Λουκρητίας Λιοντάνι

Η Κατερίνα αρραβωνιάστηκε σε ηλικία 10 ετών το 1473 τον 25 ετών Τζιρόλαμο Ριάριο. Ανιψιό του πάπα Σίξτου Δ΄, που είχε στην κατοχή του την Ιμολα. Ο τελευταίος την έδωσε ως φέουδο στην οικογένεια των Ριάριο. Αυτό  έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ στην ήδη ισχυρή οικογένεια Σφόρτσα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η Σφόρτσα όταν έγινε δούκισσα του Φορλί ήταν να φτιάξει βοτανικούς κήπους. Να καλλιεργεί μόνη της τα συστατικά για τα πειράματά της. Έφτιαξε και δημόσιους κήπους στους οποίους καλλιεργούνταν διάφορα φυτά και φιλοξενούνταν πολλά ζώα. Ένας από τους λόγους της ενασχόλησής της με την αλχημεία ήταν η συνεχής ανάγκη της για χρήματα προκειμένου να τροφοδοτεί τις πολεμικές της επιχειρήσεις. Αυτό γιατί η αλχημεία υποσχόταν ένα μέσο δημιουργίας χρυσού. Υποσχόταν την “Φιλοσοφική λίθο ” Για να μπορεί να προμηθεύεται μάλιστα τα απαραίτητα υλικά για να κατασκευάζει τις συνταγές αυτές, είχε φροντίσει να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει στενή επαγγελματική σχέση με φαρμακοποιό στο Φορλί. Τον Λοντοβίκο Αλμπερτίνι, στον οποίον μάλιστα, όταν πέθανε, άφησε χρέος πάνω από 857 φιορίνια, γεγονός που δείχνει τον βαθμό στον οποίον χρησιμοποιούσε τις υπηρεσίες του.

Αικατερίνη Σφόρτσα: Η πρώιμη συλλέκτρια συνταγών για την υγεία και ομορφιά.

Κατά την διάρκεια της ζωής της η Κατερίνα ασχολήθηκε με πάθος με την αλχημεία και σε εκείνη μάλιστα οφείλεται και η αγάπη που επέδειξαν μετέπειτα και οι Μέδικοι για την αλχημεία. Επειδή η ενασχόληση με την αλχημεία ήταν κάτι συνηθισμένο και διαδεδομένο για τις ευγενείς γυναίκες εκείνης της εποχής, κατά πάσα πιθανότητα η Κατερίνα μυήθηκε στα μυστικά της από τις άλλες γυναίκες της οικογένειάς της όπως η γιαγιά της η Μπιάνκα Μαρία Βισκόντι και η μητριά της η Μπόνα της Σαβοΐας, δύο ισχυρές γυναίκες με έντονη πολιτική δράση που φρόντισαν για την ανατροφή της[4]. Το ότι οι γυναίκες της οικογένειας Σφόρτσα ασχολούνταν με την αλχημεία φαίνεται και από το γεγονός ότι μία συνταγή για την ενυδάτωση των χεριών αποδίδεται στην ανιψιά της Κατερίνα, την Ιππολύτη Μαρία Σφόρτσα

Αικατερίνη Σφόρτσα: Η πρώιμη συλλέκτρια συνταγών για την υγεία και ομορφιά.

Μέχρι το τέλος του δέκατου έκτου αιώνα, η Κατερίνα κατέγραψε πάνω από τετρακόσιες συνταγές για την ομορφιά και την υγεία σε ένα χειρόγραφο με τίτλο Experimenti ή Πειράματα. Σε μια μεταγραφή του δέκατου έκτου αιώνα που παρήγαγε ο Lucantonio Cuppano (1507-1557), το χειρόγραφο περιλαμβάνει οδηγίες για την παρασκευή χρωμάτων χειλιών, λοσιόν και βαφής μαλλιών (με ξεχωριστή προτίμηση για μια ξανθιά ή κόκκινη απόχρωση). συνταγές για τη θεραπεία παθήσεων από πυρετό και κεφαλαλγία έως επιληψία και υπό-γονιμότητα. Συνταγές για τη βελτίωση της λίμπιντο και την “αποκατάσταση” της παρθενίας 

Αικατερίνη Σφόρτσα: Η πρώιμη συλλέκτρια συνταγών για την υγεία και ομορφιά.

Το νερό του Τάλκηhttps://recipes.hypotheses.org/5320

Παραθέτω μια σελίδα από μια ιδιωτική συλλογή.Στην σελίδα γράφει: Aυτή η συνταγή αφορά το νερό του Τάλκη. Ένα διάλυμα με βάση τα ανόργανα άλατα. Παράγεται με απόσταξη. που χρησιμοποιείται από πρώιμους σύγχρονους αλχημιστές για διάφορους σκοπούς – λέγεται ότι επιτυγχάνουν μερικούς από αυτούς τους στόχους ταυτόχρονα:
Ο Τάλκης είναι το αστέρι της γης και έχει λαμπερές κλίμακες. Βρίσκεται στη νήσο της Κύπρου και το χρώμα του είναι παρόμοιο με το κίτρινο. Σε μια μάζα φαίνεται πράσινο, και διαλυμένο στον αέρα φαίνεται κρυσταλλικό! Έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:  Πρώτον, να κάνει τις γυναίκες όμορφες. Αφαιρεί όλα τα σημάδια γήρανσης από το πρόσωπο, έτσι ώστε μια γυναίκα των εξήντα να φαίνεται είκοσι. . . . Επίσης . . . αναμεμειγμένο με λευκό κρασί, η σκόνη του θα θεραπεύσει κάποιον που είναι δηλητηριασμένος. Αυτός που πίνει τη σκόνη σε λευκό κρασί θα προστατευθεί εκείνη την ημέρα από δηλητήριο και όλες τις ασθένειες ή τις πανούκλες. . . . Επίσης . . . αυτό το νερό μετατρέπεται σε ασήμι σε χρυσό και κάνει τα ψεύτικα κοσμήματα τέλεια και ωραία.

Αικατερίνη Σφόρτσα: Η πρώιμη συλλέκτρια συνταγών για την υγεία και ομορφιά.

Τάλκης

Παραθέτω τις σημερινές πληροφορίες από την Wikipedia περί Τάλκη:

Τάλκης
Κατηγορία Μεταλλικό πυριτικό
Τάλκης είναι ένα άργιλο αργίλου που αποτελείται από ένυδρο πυριτικό μαγνήσιο με χημικό τύπο Mg3Si4O10 (OH) 2. Τάλκης σε σκόνη, συχνά σε συνδυασμό με άμυλο καλαμποκιού, είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία γνωστή ως σκόνη μωρού. Αυτό το ορυκτό χρησιμοποιείται ως παράγοντας πάχυνσης και λιπαντικού, αποτελεί συστατικό της κεραμικής, της βαφής και του υλικού κατασκευής σκεπής και είναι επίσης ένα από τα κύρια συστατικά πολλών καλλυντικών προϊόντων.Εμφανίζεται ως φυλλωμένο σε ινώδεις μάζες και σε εξαιρετικά σπάνια κρυσταλλική μορφή. Έχει μια τέλεια βασική διάσπαση, άνιση επίπεδη κάταγμα και είναι εφυαλωμένη με μια δισδιάστατη πλάγια μορφή.Το Soapstone είναι ένα γνωστό μεταμορφωμένο πέτρωμα που αποτελείται κυρίως από τάλκη.

Πηγές:https://recipes.hypotheses.org/thematic-series/beauty-recipes

https://en.wikipedia.org/wiki/Talc#/media/File:Talc-usa10b.jpg

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7_%CE%A3%CF%86%CF%8C%CF%81%CF%84%CF%83%CE%B1

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ