Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Σε κάθε σημείο της Ελλάδας, από άκρη σε άκρη με ιδιαίτερη έμφαση στις Κυκλάδες, η Παναγία γιορτάζει. Υπάρχουν πολλά και ιδιαίτερα έθιμα και πανηγύρια, που διατηρούν το παραδοσιακό τους «χρώμα».

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι η αφορμή για καλό φαΐ και ξεφάντωμα μέχρι πρωίας με παραδοσιακή μουσική και χορό.

Στην Αττική, πανηγύρι στήνεται το Δεκαπενταύγουστο στην Φυλή, όπου υπάρχει η ιερά μονή της Παναγίας των Κλειστών. Τις κατανυκτικές λειτουργίες ακολουθεί λαμπρό πανηγύρι σε κατάφυτο περιβάλλον σε υψόμετρο 410 μέτρων.

Στην Ήπειρο, ξακουστά πανηγύρια γίνονται στο Τσεπέλοβο στην Τύμφη Ιωαννίνων, στην Επισκοπή της Τεγέας στην Αρκαδία, στη Βλάστη Κοζάνης, στην Παναγία Αμπελακιώτισσα στην Ορεινή Ναυπακτία, στην Ευαγγελίστρια του Βόλου και στην Παναγία Κοσμοσώτηρα στις Φέρες Έβρου.

Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού.

Στην Βόρεια Ελλάδα, σημείο αναφοράς είναι η Παναγία Σουμελά, το ιστορικό μοναστήρι στις πλαγιές του Βερμίου, σύμβολο της ποντιακής πίστης, όπου χιλιάδες κόσμου ανηφορίζουν στην Καστανιά Βερμίου για να προσκυνήσουν την Παναγία τη Σουμελιώτισσα. Μετά την περιφορά της εικόνας, την οποία ακολουθεί πλήθος πιστών, ποντιακά συγκροτήματα από τη Μακεδονία προσφέρουν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι.

Στην Πάρο, το ενδιαφέρον μονοπωλεί ο ναός της Εκατονταπυλιανής, στο λιμάνι της Παροικίας. Χαρακτηριστική είναι η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι που θα ακολουθήσει με νησιωτικούς χορούς. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της Νάουσας, δεκάδες καΐκια με αναμμένες δάδες προσεγγίζουν την προβλήτα και δίνουν το σύνθημα για να αρχίσει η γιορτή.Στην Τήνο υπάρχουν αμέτρητα πανηγύρια σε όλο το νησί, ενώ τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Τήνου.

Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού.

To πανηγύρι της Λαγκάδας είναι το πιο χορευτικό πανηγύρι του Αιγαίου. Φώτο: Σπύρος Στάβερης / LIFO Πηγή: www.lifo.gr

 Στην Ικαρία τα πανηγύρια είναι τόσο πολλά και τόσο ξακουστά, που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες όλο τον χρόνο. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου τα δύο μεγαλύτερα γλέντια στήνονται στο Γιαλισκάρι και στην Λαγκάδα. Μάλιστα, το πανηγύρι της Λαγκάδας είναι ημερήσιο και τόσο έντονο, που, χιουμοριστικά, πολλοί το αποκαλούν «της Παναγιάς της Ρέιβερ»!

Στην Μύκονο, το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου γίνεται στην Παναγία της Τουρλιανής στην Άνω Μερά. Γίνεται μάλιστα σε δύο δόσεις. Μία στις 15 Αυγούστου, και η δεύτερη στα εννιάμερα, στις 23 Αυγούστου. Το γλέντι πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της Άνω Μεράς. Η παραδοσιακή νησιώτικη μουσική ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα, αλλά το γλέντι και το φαΐ μετά το σούρουπο.

 Στο νησί του Παπαδιαμάντη, τη Σκιάθο, το βράδυ της παραμονής γίνεται η έξοδος του επιταφίου της Παναγίας υπό τη συγκινητική μελωδία των εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι κάτοικοι του νησιού.

Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού.

Στη Λέσβο, στο επίκεντρο βρίσκεται η ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, όπου υπάρχει η ομώνυμη εικόνα, έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.

Στην Κεφαλλονιά, πλήθος πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της μονής της Παναγιάς της Φιδούς στην περιοχή MΜαρκόπουλου, για να δουν τα «φιδάκια της Παναγίας». Τα φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του ναού. Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός, όπως έγινε, για παράδειγμα, τη χρονιά των μεγάλων σεισμών, μερικές δεκαετίες πριν.

Πηγή:http://www.peoplegreece.com

http://nkv.antenna.gr/news/weird/article/450560/bgikan-kai-fetos-ta-fidakia-tis-panagias-foto-

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ