Η Μαγεία των ΗΕΚΑ: Αρχαία Αιγυπτιακή τελετουργία δια μέσου των αιώνων.

Ο ΧέκαΧεκά) ήταν θεοποίηση της μαγείας στην Αιγυπτιακή μυθολογία, και το όνομά του είναι η λέξη στα αρχαία Αιγυπτιακά για τη «μαγεία».

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή γραφή (κείμενο Coffin, μάγια 261), ο ΗΕΚΑ υπήρχε “πριν ακόμα η δυαδικότητα τεθεί σε λειτουργία.” 

Ετυμολογία :

 Η λέξη ΗΕΚΑ σημαίνει δράση του Ka ή ενεργοποίηση του Ka. 

Το Ka είναι η αρχαία αιγυπτιακή έννοια της ζωτικής δύναμης. Oι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο τρόπος που λειτουργεί η μαγεία ήταν η ενεργοποίηση της ψυχικής δύναμης που ενσάρκωνε την προσωπικότητα του ατόμου.

Ο Χέκα ενεργούσε μαζί με τον Χου, για την ενσάρκωση του θεϊκού λόγου.

Μαζί με τον Σία, για την ενσάρκωση της της θεϊκής γνώσης με στόχο την δημιουργία μιας δημιουργικής βάσης του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.

Η Μαγεία ήταν πάντα ένα μυστηριώδης τρόπος για την επίτευξη των στόχων και συχνά επιστεύετο ότι έκανε τα όνειρα πραγματικότητα. Στην περίπτωση του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού, θεωρήθηκε ως ένας τρόπος επικοινωνίας με τους θεούς για καλή τύχης. Ταυτόχρονα θεωρήθηκε και ως ένας τρόπος αλληλεπίδρασης με τον πνευματικό κόσμο.

Η μαγεία των αρχαίων Αιγυπτίων, εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις και συναρπαστικές πρακτικές μαγείες στον κόσμο. Οι τελετουργίες γίνονταν συνήθως σε χώρους μνημειακής ναοδομίας χωρίς κοινό.

Ωστόσο, αντικείμενα της καθημερινής ζωής δείχνουν ότι απλοί άνθρώποι ασκούσαν το δικό τους στυλ μαγείας,πιστεύοντας ότι θα τους έφερνε πιο κοντά στους Θεούς και στην υλοποίηση των επιθυμιών τους.

Μυστηριώδεις πρακτικές εκτός αρχαίων ναών

Οι πρώτες πληροφορίες για την αρχαία Αιγυπτιακή μαγεία προέρχονται από το 4500 π.Χ. Μαγική φυλακτά που δημιουργήθηκαν σε εκείνους τους χρόνους έμειναν σε χρήση μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα αναβιώνουν και πάλι. Υπάρχουν γραπτά ξόρκια που έχουν σωθεί μέχρι σήμερα σε ανάγλυφα, τοιχογραφίες, παπύρους, κλπ.

 

Πολλά αντικείμενα που σχετίζονται με την μαγεία ΗΕΚΑ βρέθηκαν σε τάφους. Λόγω του εντυπωσιακού αριθμού των καλοδιατηρημένων αρχαίων τάφων, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες επιγραφές που αναφέρονται σε  πρακτικές μαγείας .

Το όνομα ΗΕΚΑ προέρχεται από έναν Θεό που ανήκει στις παλαιότερες θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου.Ο ΗΕΚΑ παρουσιάστηκε με ανθρώπινη μορφή. Έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο κοντά σε αυτόν από ότι  οι άλλες θεότητες.

Ο HEKA – παιδί

Ο Heka σύμφωνα με την Geraldine Pinch

” Ο ΗΕΚΑ θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον ίδιο τον δημιουργό. Ιδιαίτερα όταν ο τελευταίος εμφανίστηκε με μορφή παιδιού για να συμβολίσει την ανάδειξη της νέας ζωής. Ο ΗΕΚΑ περιγράφεται επίσης ως το βα (της ψυχής ή εκδήλωση) του θεού Ήλιου.

Ήταν η ενέργεια η οποία κατέστησε δυνατή τη δημιουργία και κάθε πράξη της μαγείας. Ήταν η συνέχιση της δημιουργικής διαδικασίας. Μερικές Αιγυπτιακές θεότητες ήταν απλώς προσωποποιήσεις αφηρημένων εννοιών ή φυσικά φαινόμενα . Ποτέ όμως δεν ήταν το επίκεντρο της λατρείας ή της αφοσίωσης.

Δεν υπάρχουν σημαντικοί ναοί στο όνομα του ΗΕΚΑ. Υπήρχε όμως μια ιεροσύνη. Ήταν αφοσιωμένη σε αυτόν όλη η Κάτω Αίγυπτος.

Υπήρχε επίσης μια θεά που ονομάζοταν Weret Hekau . «Η Μεγάλη της Mαγείας». Αρχικά ήταν απλώς ένα επίθετο, που αποδίδετο σε μια σειρά από θεές. Ως θεά, η Weret Hekau συνήθως εμφανίζεται σε μορφή κόμπρας. Ήταν μία από τις θεές που ενήργησε ως ανάδοχη μητέρα με τους Θείους βασιλιάδες της αρχαίας Αιγύπτου. Το φίδι που σχηματίζοταν επάνω στα ραβδιά των μάγων κατά πάσα πιθανότητα αντιπροσωπεύαν αυτήν. ”

Αναπαράσταση της Weret-hekau. Από το βασίλειο του Ραμσή του ΙΙ

Οι άνθρωποι πίστευαν ότι η μαγεία θα μπορούσε να γίνει σε συγκεκριμένα ιερά μέρη όπως στούς ναούς, αλλά και στη φύση. Παρά τη σύγχρονη παρανόηση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν έβλεπαν ταιερογλυφικά σαν μαγικό εργαλεία από μόνα τους. Ήταν επίσης γράμματα. Η παρερμηνεία της χρήσης των ιερογλυφικών στην αρχαία Αίγυπτο είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη σύγχρονη αντίληψη της τέχνης αυτής.

Μαγικές τελετές πραγματοποιούντο σε ναούς κάθε μέρα. Υπήρχαν τρία είδη μαγείας:

1) Η καθημερινή μαγεία

2)Η χαρακτηριστική μαγεία του ναού.

3)Η μαγεία που σχετίζετε με τη ζωή ενός ατόμου. Και τα τρία είδη ήταν έντονα συνδεδεμένα και επηρέαζαν το ένα το άλλο.

ΗΕΚΑ και Akhu

Η πιο συνηθισμένη λέξη για μαγεία ” ‘ΗΕΚΑ’ ‘- που σημαίνει μία από τις δυνάμεις που χρησιμοποιούνται από τηνν κύρια δημιουργό θεότητα για να κάνουν τον κόσμο. Σύμφωνα με Αιγυπτίους, δεν υπήρχε χάος στην αρχή, μόνο το σκοτάδι. Μόνο η Nun και ο δράκος Apep υπήρχαν. Ο Αpep ήταν υπεύθυνος για το χάος, αλλά ο κόσμος δημιουργήθηκε από το χάος στην τέλεια θεία εντολή. Επίσης, υπάρχει σχέση με τη θεά Maat, η οποία συνδέοταν με την αρμονία, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Αυτή η κατανόηση της δημιουργίας του κόσμου ήταν η βάση για την αρχαία αιγυπτιακή μαγεία.

Akhu

Υπάρχει μία ακόμη λέξη στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα η οποία περιγράφει τις μαγικές δυνάμεις: – akhu. Σημαίνει ” ξόρκια ” ή ” μαγεία ”. Tα Akhu χρησιμοποιήθηκε από τα αστέρια και τις θεότητες. Δεν ήταν ούτε καλά ούτε κακά. Ωστόσο, η έννοια της ΗΕΚΑ είναι πιο ευρέως διαδεδόμένη. Κάθε υπερφυσικό ον (π.χ. θεοί ή νάνοι) είχαν το δικό τους ΗΕΚΑ.

Σύμφωνα με τον Sir James Frazer, μαγεία ήταν μια χειραγώγηση των υπερφυσικών όντων από έναν άνθρωπο ο οποίος ήλπιζε ότι με σωστή συμπεριφορά, τελετουργικό, λέξεις ή ενέργειες θα επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι μεγαλύτεροι ” μάγοι ” ήταν ιερείς από τους ναούς. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούνται επίσης μαγεία για τους δικούς τους σκοπούς. Ένα παράδειγμα ΗΕΚΑ που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα είναι ένα ξόρκι που δημιουργήθηκε από έναν ιερέα που ονομάζεται Hor. Έζησε τον 2ο αιώνα π.Χ. και έκανε ένα μαγικό ξόρκι τόσο δυνατό που απείλησε τους θεούς με ιερόσυλες πράξεις και κοσμική καταστροφή.

Όταν τελετές σχετίζονται με το ημερολόγιο και σε συγκεκριμένες εποχές του έτους,και η μαγεία διενεργείται από συγκεκριμένα άτομα κατά την διάρκεια μιάς κρίσης πολλές φορές παρομοιάζεται με την μαγεία του Hor.

.

Αναγέννηση της ΗΕΚΑ

H Αρχαία Αιγυπτιακή μαγεία δεν έχει πλήρως ξεχαστεί. Επέζησε όχι μόνο η Αιγυπτιακή, αλλά αρχαία Ελληνικά και Ρωμαϊκά κείμενα. Ιδιαίτερα οι Ρωμαίοι είδαν τις αρχαίες αιγυπτιακές τελετουργίες ως ένα σημαντικό τρόπο για την επίτευξη των ονείρων τους.

Κατά τον 20ο αιώνα, μετά τη δημιουργία ενός νέου τρόπου της μαγείας και του παγανισμού που ονομάζεται Wicca, το θέμα της μαγείας από την αρχαία Αίγυπτο έγινε ακόμη πιο δημοφιλές. Σήμερα, μερικοί άνθρωποι έχουν στραφεί στους αρχαίους δασκάλους της μαγείας για μια ακόμη φορά.

 

πηγή: Ancient and Origins

Aρθογράφος  Ναταλία Klimczak

βιβλιογραφικές αναφορές

EA Wallis κινούνται, αιγυπτιακή μαγεία, 1901.

Geraldine Pinch, μαγεία στην αρχαία Αίγυπτο, το 1994.

Norman Bancroft Hunt, Ζώντας στην Αρχαία Αίγυπτο, το 2008.

Rosalie David, Εγχειρίδιο για την ζωή στην αρχαία Αίγυπτο, το 1998.

James Frazer, The Golden Μποφ, 1890.

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ