Η σημασία της Μ.Δευτέρας και τα γεγονότα που κυριαρχούν σε αυτήν.

Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:
α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιου του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22):
Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Η σημασία της Μ.Δευτέρας και τα γεγονότα που κυριαρχούν σε αυτήν.

  1. Ιωσήφ του Παγκάλου
Ο Ιωσήφ ερμηνεύοντας τα όνειρα του Φαραώ

Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος γιος του Πατριάρχη Ιακώβ και ο πιο αγαπητός. Όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάργειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή. Ο Ιωσήφ ήταν πανέμορφος και τον ερωτεύθηκε η γυναίκα του Πετεφρή, που θέλησε να τον παρασύρει σε ανήθικη πράξη βιαίως. Μόλις εκείνη έπιασε τον Ιωσήφ, εκείνος άφησε στα χέρια της το χιτώνα του και έφυγε. Εκείνη από το θυμό της τον συκοφάντησε στο σύζυγό της, ότι δήθεν αυτός επιτέθηκε εναντίον της με ανήθικους σκοπούς. Ο Πετεφρής την πίστευσε και φυλάκισε τον Ιωσήφ.

Όταν μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Αιγύπτου, είδε ένα παράξενο όνειρο ζήτησε έναν ερμηνευτή. Με την χάρη του Θεού, μόνο ο Ιωσήφ μπόρεσε να το εξηγήσει. Ότι θα ερχόταν στη Αίγυπτο 7 χρόνια ευφορίας και 7 χρόνια πείνας. Ενθουσιασμένος ο Φαραώ τον έκανε γενικό άρχοντα. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε σωστά στα δύσκολα χρόνια της πείνας όλο το λαό. Με αφορμή τη διανομή του σιταριού, φανερώθηκαν τα αδέλφια του που τον είχαν φθονήσει. Εκείνος δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς.

Ο Ιωσήφ λοιπόν αποτελεί προεικόνιση του Χριστού. Διότι και ο Χριστός αγαπητός γιός του Πατέρα, φθονήθηκε από τους ομοφύλους του Ιουδαίους, πουλήθηκε από το μαθητή του για τριάντα αργύρια.

Η σημασία της Μ.Δευτέρας και τα γεγονότα που κυριαρχούν σε αυτήν.

2. Η άκαρπος συκή

Η άκαρπος συκή

Την Μεγάλη Δευτέρα μνημονεύουμε και τη άκαρπο συκή, την οποία καταράσθηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως Ματθ. 21:19 και Μαρκ. 11:13.  Η άκαρπος συκή συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται αρετών. Ο Χριστός έδειξε τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και όχι πάνω σε άνθρωπο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.

Ο ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει πως την ώρα που ο Κύριος επιτίμησε τη συκή και ξηράθηκε, κατέπεσαν αμέσως τα καταπράσινα φύλλα της και την επόμενη μέρα ξεράθηκε και η ρίζα της Μαρκ. 11:21.

Οι μαθητές έκθαμβοι από το θαύμα αυτό δεν ζήτησαν να μάθουν την βαθύτερη έννοιά του, αλλά είχαν την απορία “πως παραχρήμα εξηράνθη η συκή;

Kατά Ματθ. 21:20. Πρώτη φορά έβλεπαν τιμωρία της άψυχης φύσεως.

Ο Κύριος με αφορμή την απορία των μαθητών, χωρίς να εξηγήσει την συμβολική σημασία του θαύματος, τους δίδαξε τη μεγάλη δύναμη της πίστης. Όταν υπάρχει μεγάλη πίστη η οποία συνοδεύεται από εσωτερική θέρμη και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό μπορεί κάποιος να κατορθώσει αφάνταστα πράγματα. Συγκεκριμένα τους είπε:

«Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν ἔχητε πίστιν καὶ μὴ διακριθῆτε, οὐ μόνον τὸ τῆς συκῆς ποιήσετε, ἀλλὰ κἂν τῷ ὄρει τούτῳ εἴπητε, ἂρθητι καὶ βλήθητι εἰς τὴν θάλασσαν, γενήσεται·»  δηλαδή:

«Αληθινά σας λέω,αν έχετε πίστη και δεν αμφιβάλλετε, όχι μόνο θα κάνετε ότι έκανα εγώ στη συκιά, αλλά και αν πείτε σε αυτό το βουνό: “Σήκω και πέσε στη θάλασσα”, θα γίνει.» (Ματθ. 21:21).

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ