Η χειριστική αγάπη κίνδυνος μιας σχέσης.

Η χειριστική αγάπη κίνδυνος μιας σχέσης . Αφορμή για το σημερινό άρθρο μου ήταν η αφορμή της Μαίρης 37 ετών που ήρθε για μια συνεδρία. Θέμα; Η εξέλιξη της σχέσης της με τον Παύλο ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΉΜΑΤΑ ΤΟΥ;. Είχε περάσει από μια δύσκολη σχέση με έναν επώδυνο χωρισμό. Εκείνη την στιγμή συνάντησε τον Παύλο που είχε περάσει τα ίδια. Της άρεσε,του άρεσε. Τρυφερός,ρομαντικός, στοχαστικός και κατανοητός για τα πάντα. Μετά από λίγες μόνο εβδομάδες, η Μαίρη σκέφτηκε: «Αυτός πρέπει να είναι το Κάρμα μου».

Στη συνέχεια, μια μέρα, η Μαίρη έλαβε ένα τηλεφώνημα από μια φίλη της που είχε έρθει από επαρχία να βγουν έξω, να απολαύσουν μερικά “σφηνάκια “. Έκανε τα σχέδια της για να πάει. Όταν όμως το ανακοίνωσε στον Παύλο έγινε έξαλλος. Ο λόγος; Με ποιο δικαίωμα να περάσει χρόνο με μια φίλη της χωρίς την άδειά του;”Και να είναι μόνες γιατί ήθελαν να είναι με άλλους.. ”  Χωρίζουμε, είπε και βγήκε έξω.

Η Μαίρη σοκαρίστηκε. Πώς μπορεί αυτός ο αγαπητός άνθρωπος, ο οποίος ήταν προσεκτικός, τρυφερός με πολλούς τρόπους, ξαφνικά να νιώθει τόσο θυμωμένος για κάτι τόσο ασήμαντο; Για να τον δικαιολογήσει πίστεψε ότι ο θυμός του ήταν μια περαιτέρω απόδειξη της τεράστιας αγάπης του γι ‘αυτήν. Ήταν προστατευτικός, όχι έλεγχος. Μπορεί ακόμα να ήταν ζήλια. Και αφού την ζήλευε την αγαπούσε.

Η χειριστική αγάπη κίνδυνος μιας σχέσης.

Με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκε ένα πρότυπο. Όποτε η Μαίρη επιχειρούσε κάτι μεμονωμένο, ο Παύλος γινόταν “πυρ και μανία “. Η “ΑΔΕΛΦΉ ΨΥΧΉ”, απεδείχθη πολύ “εγωιστική”. Οποιαδήποτε επιθυμία να διατηρηθούν φίλοι του παρελθόντος  ναυαγούσε. Η σχέση τους απέδειξε ότι δεν ήταν αρκετή δυνατή και ούτε θα ήταν. Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών υπονομευόταν.Η Μαίρη έφταιγε και ο Παύλος της έλεγε ότι “ποτέ και πουθενά ξανά δεν θα έβρισκε κάποιον σαν αυτόν”. Τελικά,  η Μαίρη στο όνομα της αγάπης και για να μην στεναχωρεί το “Δάρμα”  της ξέκοψε από όλους τους φίλους και όλος της ο κόσμος ήταν ο Παύλος.

Τώρα όμως ο Παύλος το έπαιζε αυτοκράτορας. Επέβαλλε τους δικούς του νόμους και κανόνες. Η Μαίρη ζητούσε έξοδο έστω για ένα καφέ, αυτός προτιμούσε να κάθεται σπίτι.Τυχοδιωκτική η Μαίρη,”σπιτόγατος “ο Παύλος. Λόγος για αρραβώνα ή γάμο ούτε κατά διάνοια. Η συμβίωση διαρκούσε 2 χρόνια και 2 η σχέση 4 .Τότε ήταν που ήρθε να με δει.

Η βομβιστική αγάπη

Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον όρο “βομβιστική αγάπη” δεν ήταν ψυχίατροι: ήταν μέλη της Εκκλησίας Ενοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών (μερικές φορές γνωστές και ως “moonies“). Στη δεκαετία του 1970, ο ιδρυτής και ηγέτης τους Sun Myung Moon δήλωσε:

Η χειριστική αγάπη κίνδυνος μιας σχέσης.
To σύμβολο της εκκλησίας της ενοποίησης

“Τα μέλη της Εκκλησίας Ενοποίησης χαμογελούν συνεχώς, ακόμα και στις τέσσερις το πρωί. Ο άνθρωπος που είναι γεμάτος αγάπη πρέπει να ζήσει με αυτόν τον τρόπο. Όταν βγαίνεις το πρωί, μπορείς να διώχνεις τα όποια μπλοκαρίσματα και να λες ότι σήμερα μπορεί να γίνεις μάρτυρας και να χαμογελάς όλη μέρα. Ποιο πρόσωπο μπορεί να αντιπροσωπεύει καλύτερα την αγάπη από ένα χαμογελαστό πρόσωπο; Γι ‘αυτό μιλάμε για μια βόμβα αγάπης.

Οι πασίγνωστοι ηγέτες Jim Jones, ο Charles Manson και ο David Koresh  πήραν τον όρο βομβιστική αγάπη και τον χρησιμοποίησαν για να ακολουθήσουν η μαζική αυτοκτονία(909 μελών του στην Τζόουνσταουν)  και δολοφονίες από τους άλλους δύο. Οι ηγέτες συμμοριών χρησιμοποιούν την βομβιστική αγάπη για να ενθαρρύνουν την πίστη και την υπακοή επίσης.

Η χειριστική αγάπη κίνδυνος μιας σχέσης.
O Jim Jones by Nancy Wong

H βομβιστική αγάπη λειτουργεί τόσο καλά, που μερικοί προσπάθησαν να την χρησιμοποιήσουν για καλό. Το 2010, ο Βρετανός συγγραφέας και ψυχολόγος Oliver James πρότεινε την πρότεινε ως μια τεχνική για τους γονείς να κάνουν τα προβληματικά τους παιδιά να συμπεριφέρονται καλύτερα.

Πως λειτουργεί η Βομβιστική αγάπη;

H βομβιστική αγάπη αρχικά πραγματοποιείται μέσω υπερβολικών τηλεφωνημάτων, μηνυμάτων κειμένου, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της διαρκούς επιθυμίας να έρχεστε σε στενή επαφή είτε εικονική είτε σωματική και την επιθυμία να συνδέεστε σχεδόν κάθε στιγμή κάθε μέρα.

Εκείνοι που πέφτουν θύματα αυτής της αγάπης μπορεί να βρίσκονται σε ένα ευάλωτο στάδιο της ζωής τους. Ο έρωτας φυσικά φαίνεται να γεμίζει όλα τα κενά. Αυτοί που την ασκούν παίζουν με ιδιαίτερη προσοχή σε οδυνηρές συναισθηματικές πληγές, αδυναμίες και ανασφάλειες. Λένε στο στόχο τους ότι θέλει να ακούσει και συχνά εκφράζουν δραματικές επιδείξεις αγάπης. 

 

Οι “βομβιστές αγάπης” είναι κυρίαρχοι στην κολακεία. Συνεχώς θα λένε στο στόχο τους πόσο τους λατρεύουν, πόσο όμορφοι είναι, πόσο αστείοι, ταλαντούχα, και οτιδήποτε άλλο γλυκό μπορούν να σκεφτούν. Οι “βομβιστές αγάπης” θα κάνουν τον σύντροφό τους να αισθάνεται σαν να είναι το μόνο άτομο στον κόσμο που θα πρέπει να τους πει πόσο ευγνώμονες πρέπει να είναι. Να καταλάβουν τελικά, ποιες φρικτές σχέσεις είχαν προηγουμένως. Πώς  τώρα μαζί τους βρήκαν την μοίρα τους . Ότι πρέπει να είναι σίγουροι για αυτούς.

Η κορυφαία τους κίνηση για να προσελκύσουν κάποιον είναι τέτοια ώστε: 1) να τους μεταφέρουν το συναίσθημα ότι είναι αναντικατάστατοι 2) να ρίχνουν τον/την σύντροφο τους σε κατάθλιψη με την σκέψη ότι χωρίς αυτούς είναι χαμένοι χωρίς αμφιβολία.3) Xωρίς την ανάγκη για τον βομβιστή αγάπης να κάνει οποιαδήποτε πραγματική συναισθηματική δέσμευση. H βομβιστική αγάπη είναι ένα παιχνίδι μονής κατεύθυνσης. O στόχος; Απλός! Η αποσταθεροποίηση και εκτροχιασμός του ατόμου που στοχεύει, ώστε να είναι πολύ εύκολο να χειραγωγηθεί.

Τα στάδια της Βομβιστικής αγάπης

Η χειριστική αγάπη κίνδυνος μιας σχέσης.
Τα στάδια της βομβιστικής αγάπης

Αυτό σημαίνει ότι ο βομβαρδισμένος γρήγορα γίνεται εξαρτώμενος από τον βομβιστή αγάπης. Ειδικά εάν η αυτοεκτίμηση του είναι χαμηλή και έρχεται σε μια εποχή που τον εκτιμούν με (ψευδή τρόπο. Μόλις επιτευχθεί η εξάρτηση και ο βομβιστής έχει λάβει μια ζωτική ενέργεια που τροφοδοτεί το ΕΓΏ τους. Τότε χάνει το ενδιαφέρον του και η σχέση δεν τον γεμίζει πλέον.

Αυτό συμβαίνει όταν περάσουμε στο στάδιο υποτίμησης. Ο βομβιστής βρίσκει σε αυτό το στάδιο τόνωση και εξίσου συναρπαστικό με τις πρώτες μέρες. Δεδομένου ότι η αυτοεκτίμηση του θύματος τους έχει καθοριστεί από τα λόγια και τις ενέργειές του. Τότε είναι εύκολο να ξεκινήσουν να κακοποιούν το εξαρτημένο άτομο, καθώς γνωρίζει ποια κουμπιά πρέπει να πιέσει για να προκαλέσει συναισθήματα, ποιες ακριβώς πληγές δεν κλείνουν και πόσο αποτελεσματικά είναι για αυτούς.

Εάν το θύμα αρχίζει να αμφισβητεί την ειλικρίνεια της σχέσης ή αντέχει ακόμα και όταν υποτιμάται, ο βομβιστής θα αλλάξει την τακτική  για να προκαλέσει την τελική καταστροφή. Θα είναι εξοργισμένος ότι έχει τολμήσει να τον αμφισβητήσει. Ειδικά εάν ο σύντροφός του ζητά δέσμευση, σεβασμό, ειλικρίνεια, αυθεντικότητα ή οικειότητα. Όλα τα πράγματα που οι ναρκισσιστές και οι κοινωνιοπαθείς αρνούνται ή δεν μπορούν να παραδώσουν.

Τα στάδια της Βομβιστικής αγάπης

Ο χειριστής θα το κάνει αυτό με το να απομακρυνθεί συναισθηματικά. Παρακρατώντας την αγάπη, κατηγορώντας τον σύντροφό του για την πτώση της σχέσης. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της σιωπής, διαθέσεις για να προκαλέσει συναισθηματικά βασανιστήρια. Όλα τα αρχικά ερεθίσματα του ειδυλλίου διασκορπίζονται και στο θύμα μένει η λαχτάρα για την ένταση αυτού που γνώριζαν κάποτε. Είναι επίσης πολύ πιθανό ο βομβιστής αγάπης να εξαφανιστεί για μέρες ή και μήνες. Ξαφνικά σε μια χρονική στιγμή για να δώσει ένα επίκαιρο και συντριπτικό πλήγμα.

Μπορεί να αναρωτιόμαστε ποιο είναι το θέμα σε όλα αυτά.

Βασικά, εκείνοι που αναζητούν για να χειραγωγήσουν το  θέλουν για να τροφοδοτήσουν το ευπαθές εγώ τους. Όταν το εγώ τους αποδυναμωθεί θα ψάξουν να ασκήσουν δύναμη και έλεγχο για να την πάρουν πίσω. Όταν κάποιος είναι βομβιστής αγάπης παρόλο που οι πράξεις του είναι αναληθείς, ο άνθρωπος που δέχεται τις βόμβες αγάπης δεν θα το αντιληφθεί αρχικά. Εν συνεχεία θα τα ανταποδώσει όλα χωρίς αμφιβολία , ενισχύοντας το εγώ του βομβιστή αγάπης.

Το θύμα θα αισθάνεται σαν να έχει συναντήσει τον ιδανικό συνεργάτη του. Αυτόν που αντικατοπτρίζει πραγματικά όλες τις λέξεις και τις ενέργειες που πιστεύει. Ότι ερωτεύεται και ότι είναι τόσο τυχερός που συναντήθηκε με κάποιον τόσο τρυφερό.

Τέλος,  όταν περνάμε από το στάδιο της υποτίμησης και στο στάδιο της απόρριψης, ο χειριζόμενος αισθάνεται ότι είναι αρκετά ισχυρός για να ξεφύγει, ο κύκλος πηγαίνει στην αρχή μέχρι τη φάση ιδεασμού(αυτοκτονίας) και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Υ.Γ. Η ιστορία είναι αληθινή. Τα ονόματα είναι τυχαία.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ