Η χρωματοψυχολογία στην ερμηνεία των καρτών Ταρώ

 

Τα χρώματα έχουν αποδειχθεί πολύτιμα εργαλεία στην αποκωδικοποίηση των καρτών Ταρώ.

Κάθε κάρτα Ταρώ είναι ένα αρχέτυπο για εμάς. Ακριβώς όπως οι αριθμητικές έννοιες του Ταρώ είναι ιδιαίτερα σημαντικές,εξίσου σημαντικές είναι και οι χρωματολογικές ερμηνείες των καρτών. Μας ανοίγουν ένα κεφάλαιο στην ψυχολογία. Την χρωματοψυχολογία.

Xρωματοψυχολογία είναι η μελέτη των αποχρώσεων ως καθοριστικού παράγοντα της ανθρώπινης συμπεριφοράς . To xρώμα επηρεάζει αντιλήψεις που δεν είναι έκδηλες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι επηρεασμοί αυτοί διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων. Παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και ο πολιτισμός μπορεί να επηρεάσει το πώς ένα άτομο αντιλαμβάνεται το χρώμα. Για παράδειγμα,άνδρες ανέφεραν ότι το κόκκινο χρώμα στα ρούχα κάνει τις γυναίκες να φαίνονται πιο ελκυστικές, ενώ οι γυναίκες απάντησαν ότι το χρώμα του κόκκινου στον άνδρα δεν επηρεάζουν την ελκυστικότητα του.

 

Το “Τριαντάφυλλο της Ιδιοσυγκρασίας”

Το “Τριαντάφυλλο της Ιδιοσυγκρασίας”(Temperamenten-Rose) σχηματίστηκε από τον  Goethe και Schiller στα 1798/9. Το διάγραμμα τοποθετεί δώδεκα χρώματα για τα ανθρώπινα επαγγέλματα ή τα γνωρίσματα του χαρακτήρα τους. Τέλος τα ομαδοποιεί σε τέσσερις ιδιοσυγκρασίες:

Στο χολερικό (κόκκινο / πορτοκαλί / κίτρινο). Αντιστοιχία σε τυράννους, ήρωες, τυχοδιώκτες.

Στο αισιόδοξο (κίτρινο / πράσινο / κυανό).Αντιστοιχία σε ηδονιστές, εραστές, και ποιητές.

Στο φλεγματικό (κυανό / μπλε / μοβ): δημόσιοι ομιλητές, ιστορικοί, καθηγητές.

Στο μελαγχολικό (βιολετί / ματζέντα / κόκκινο): φιλόσοφοι, σχολαστικοί, κυβερνήτες.

Η χρωματοψυχολογία στην ερμηνεία των καρτών Ταρώ

Ακόμα και οι πρώτες τράπουλες Ταρώ π.χ Μασσαλίας,έφεραν πολύ έντονα χρώματα.Αυτό δεν είναι τυχαίο. Τα φωτεινά χρώματα πυροδοτούν την ψυχή μας και μας βοηθάνε στην διαίσθηση.

Η τοποθέτηση των χρωμάτων επάνω στις κάρτες Ταρώ με εξαιρετικά ευφυή τρόπο ενεργοποιεί την δημιουργικότητα μας. Επιτρέπει στο πνεύμα μας να παίξει με τις ενέργειες των γύρω χρωμάτων.

Γνωρίζοντας τις έννοιες των χρωμάτων-οι ήδη κατέχοντες γνώσεις Ταρώ- θα μπορέσετε να τις εμβαθύνετε. Επίσης θα εμπλουτίσετε την κατανόηση σας σε σχέση με τα Ταρώ.

ΚΟΚΚΙΝΟ: Μεταφέρει μηνύματα πάθους,πρωταρχικής σπουδαιότητας , χαράς, λάμψης, ζωντάνιας και αγάπης.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Ένα υποτονικό μείγμα του επιθετικού κόκκινου και του υψηλού κίτρινου αναφέρεται στην αρμονία, την φλοδοξία , την κοινωνικότητα , την ευχαρίστηση και την ευφυΐα .

ΚΙΤΡΙΝΟ:  Λατρεύεται με την μορφή του Ήλιου. Ακτινοβολεί την δημιουργικότητα , την προστασία , την διάνοια την θετικότητα και την σαφήνεια.

ΠΡΑΣΙΝΟ: Aντιπροσωπεύει την νεολαία, τον συναισθηματισμό, την φύση, την ανάπτυξη, την περιπέτεια, την υγεία.

ΜΠΛΕ: Aντιπροσωπεύει ανοιχτούς χώρους, την ελευθερία, την φαντασία, την επέκταση, την έμπνευση, την ευαισθησία.

ΙΝDIGO: Παρόμοια με τα χαρακτηριστικά του μπλε,αλλά η ενέργεια Indigo πηγαίνει πολύ βαθειά. Για να εξετάσει τα άγνωστα συναισθήματα, την δύναμη, την ρευστότητα, την πειστικότητα, την εκφραστικότητα και την διεισδυτικότητα.

ΒΙΟΛΕΤΙ: Μας υποδηλώνει την πνευματικότητα, την κοινωνία το μεγαλείο, τα υψηλά ιδανικά,την αφοσίωση και την ειρήνη.

ΚΑΦΕ: Σαν γήινο χρώμα εκφράζει την γείωση, την πρακτικότητα, την σταθερότητα, την φροντίδα.

ΓΚΡΙ: Υποδηλώνει την αβεβαιότητα,  την ουδετερότητα, το μυστήριο, την ένταση.

ΜΑΥΡΟ: Το μαύρο απαιτείται για όλα τα άλλα χρώματα για να έχουν βάθος και διαφοροποίηση της απόχρωσης. Είναι ένα ισχυρό χρώμα. Υποδηλώνει την τυπικότητα, την αξιοπρέπεια, την δύναμη, την Σύμβαση, την σταθερότητα και τις μηδενικές ανοχές.

ΛΕΥΚΟ: Συμβολίζει την ειρήνη , την κάθαρση, τον φωτισμό, την αγνότητα, την αθωότητα, το υψηλότερο επίπεδο κατανόησης.

Απολαύστε αυτές τις έννοιες χρωμάτων και όσοι ασχολείστε με την ερμηνεία των καρτών Ταρώ προσπαθήστε να τις ενσωματώσετε στις αναγνώσεις σας.

Καίσαρας

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ