Ιεροφάντης στην MONEY TAROT

Ιεροφάντης στην MONEY TAROT
Η ταφή του κόμη του Οργκάζ από τον Ελ Γκρέκο

Η ταφή του κόμη του Οργκάζ είναι πίνακας του Ελ Γκρέκο, ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα της Ισπανικής Αναγέννησης. Θεωρείται ευρέως από τα καλύτερα έργα του, απεικονίζει έναν δημοφιλή τοπικό θρύλο της εποχής του. Ένας εξαιρετικά μεγάλος πίνακας, χωρίζεται ξεκάθαρα σε δύο τμήματα, ουράνια πάνω και επίγεια κάτω, αλλά δίνει ελάχιστη εντύπωση δυαδικότητας. Το άνω και το κάτω τμήμα συνενώνονται σύνθετα.

Eμπρόσθια όψη

Ιεροφάντης στην MONEY TAROT

Θέμα
Το θέμα του πίνακα είναι εμπνευσμένο από έναν θρύλο των αρχών του 14ου αιώνα. Το 1312, κάποιος Don Gonzalo Ruíz, καταγόμενος από το Τολέδο, και πρεσβύτερος της πόλης Orgaz, πέθανε (η οικογένειά του έλαβε αργότερα τον τίτλο του Κόμη, με τον οποίο είναι γενικά και μεταθανάτια γνωστός). Ο Κόμης του Οργκάζ ήταν ένας ευσεβής άνθρωπος που, μεταξύ άλλων φιλανθρωπικών πράξεων, άφησε ένα χρηματικό ποσό για τη μεγέθυνση και τον στολισμό της εκκλησίας του Σάντο Τομέ (ενοριακή εκκλησία του Ελ Γκρέκο). Ήταν επίσης φιλάνθρωπος και σωστός σκεπτόμενος Ιππότης. Σύμφωνα με τον μύθο, την ώρα που ετάφη, ο Άγιος Στέφανος και ο Άγιος Αυγουστίνος κατέβηκαν αυτοπροσώπως από τους ουρανούς και τον έθαψαν με τα ίδια τους τα χέρια μπροστά στα έκθαμβα μάτια των παρευρισκομένων.

Ιστορία
Ο πίνακας παραγγέλθηκε από τον Andrés Núñez, τον ιερέα της ενορίας του Santo Tomé, για το παρεκκλήσι της Παναγίας της εκκλησίας του Santo Tomé, και εκτελέστηκε από τον El Greco μεταξύ 1586-1588. Ο Núñez, ο οποίος είχε ξεκινήσει ένα έργο για την ανακαίνιση του ταφικού παρεκκλησίου του Κόμη, απεικονίζεται στη ζωγραφική ανάγνωση.
Ήδη το 1588, οι άνθρωποι συρρέουν στο Orgaz για να δουν τον πίνακα. Αυτή η άμεση λαϊκή υποδοχή εξαρτιόταν, ωστόσο, από τη ζωντανή απεικόνιση των αξιοσημείωτων ανδρών του Τολέδο της εποχής. Ήταν το έθιμο οι επιφανείς και ευγενείς άνδρες της πόλης να βοηθούν στην ταφή του ευγενούς και προβλεπόταν στο συμβόλαιο ότι η σκηνή έπρεπε να αναπαρίσταται με αυτόν τον τρόπο.
Ο Ελ Γκρέκο θα απέδιδε φόρο τιμής στην αριστοκρατία του πνεύματος, τον κλήρο, τους νομικούς, τους ποιητές και τους λογίους, που τίμησαν τον ίδιο και την τέχνη του με την εκτίμηση τους, απαθανατίζοντάς τους στον πίνακα. Η Ταφή του Κόμη του Οργκάζ έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού όχι μόνο για την τέχνη της, αλλά και επειδή ήταν μια γκαλερί με πορτρέτα των πιο επιφανών κοινωνικών μορφών εκείνης της εποχής στο Τολέδο. Πράγματι, αυτός ο πίνακας είναι αρκετός για να κατατάξει τον Ελ Γκρέκο στους λίγους μεγάλους προσωπογράφους.

Οπισθόφυλλο

Καθεδρικός Ναός του Τολέδο

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρίας του Τολέδο (ισπανικά: Catedral Primada Santa María de Toledo) είναι ένας ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός στο Τολέδο της Ισπανίας, έδρα της Μητροπολιτικής Αρχιεπισκοπής του Τολέδο.
Ο καθεδρικός ναός του Τολέδο είναι ένας από τους τρεις καθεδρικούς ναούς υψηλής γοτθικής αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα στην Ισπανία και θεωρείται, κατά τη γνώμη ορισμένων αρχών, ως το μεγάλο έργο του γοτθικού ρυθμού στην Ισπανία. Ξεκίνησε το 1226 υπό την κυριαρχία του Φερδινάνδου Γ‘ και οι τελευταίες γοτθικές συνεισφορές έγιναν τον 15ο αιώνα, όταν, το 1493, οι θόλοι του κεντρικού ναού τελείωσαν κατά την εποχή των Καθολικών Μοναρχών. Σχεδιάστηκε σύμφωνα με τον καθεδρικό ναό του Bourges, αν και το σχέδιο των πέντε κλίτων του είναι συνέπεια της πρόθεσης των κατασκευαστών να καλύψουν όλο τον ιερό χώρο του πρώην τζαμιού της πόλης με τον καθεδρικό ναό και του πρώην sahn με το μοναστήρι. Συνδυάζει επίσης ορισμένα χαρακτηριστικά του ρυθμού Mudéjar, κυρίως στο μοναστήρι, και με την παρουσία πολύπτυχων τόξων στο τρίφορο. Η θεαματική ενσωμάτωση του φωτός και τα δομικά επιτεύγματα των περιπατητών θόλων είναι μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές του. Είναι χτισμένο με λευκό ασβεστόλιθο από τα λατομεία του Olihuelas, κοντά στο Τολέδο.
Είναι ευρέως γνωστό ως Dives Toletana (που σημαίνει The Rich Toledan στα λατινικά).

Ο Ιεροφάντης όρθιος

Ιεροφάντης στην MONEY TAROT
Ιεροφάντης στην MONEY TAROT

Ο Ιεροφάντης στο διάβασμα χρημάτων και καριέρας είναι μια ένδειξη ότι θα βρείτε επιτυχία με τις συμβατικές μεθόδους και τη συνοχή της ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι τώρα είναι η στιγμή να παραμείνετε ασφαλείς και να τραβήξετε τα ίδια σχοινιά χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί.

Ο Ιεροφάντης μπορεί επίσης να υπονοήσει ότι ένας πιο ανώτερος μέντορας μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε στην καριέρα σας. Αυτό το άτομο μπορεί να σας καθοδηγήσει στις αξίες και τις παραδόσεις της εταιρείας και να σας μυήσει στους τρόπους εργασίας. Η κάρτα υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της εκπαίδευσης. Ενθαρρύνει την επένδυση στη μάθηση. Ίσως τώρα είναι μια καλή στιγμή να παρακολουθήσετε μαθήματα που θα διευρύνουν την εμπειρία σας στον τομέα σας και θα σας βοηθήσουν στην καριέρα σας.

Οικονομικά: ο Ιεροφάντης σας συμβουλεύει να είστε πολύ συντηρητικοί με τα χρήματα και να εμμένετε σε ασφαλείς, παραδοσιακές, καθιερωμένες επενδυτικές επιλογές. Επικίνδυνα πειράματα ή νέα χρηματοοικονομικά μέσα μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα. Θα πρέπει επίσης να είστε συντηρητικοί ως προς τις δαπάνες σας. Βάλτε χρήματα στο πλάι για να κρατήσετε ένα απόθεμα για έξοδα που έρχονται απροσδόκητα.

Ο Ιεροφάντης ανεστραμμένος

Ιεροφάντης στην MONEY TAROT

Σε αντίθεση με την όρθια θέση, ο Ιεροφάντης ανεστραμμένος μπορεί να υποδηλώνει ότι σας ελκύει να αναλάβετε αναγνωρισμένους κινδύνους και να ακολουθήσετε μη συμβατικές μεθόδους για να κερδίσετε χρήματα. Η ιδέα να ξεκινήσετε νέα έργα απασχολεί το μυαλό σας. Ωστόσο, ο Ιεροφάντης ανεστραμμένος σας υπενθυμίζει να αξιολογήσετε προσεκτικά τις αποδόσεις και να μην ρισκάρετε πριν βουτήξετε πολύ βαθιά σε αυτά τα εγχειρήματα.

Όσον αφορά την καριέρα σας, ο Ιεροφάντης ανεστραμμένος δείχνει ότι οι προοπτικές σας μπορεί να είναι ανεπαρκείς και κάπως απογοητευτικές. Ίσως λαχταράτε κάτι με περισσότερη δημιουργικότητα και ελευθερία, και όχι τη γραφειοκρατία, τις διαδικασίες και τους κανόνες που περιορίζουν την τρέχουσα εργασία σας. Μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα ή να εισαγάγετε κάτι εντελώς νέο που μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από την υπάρχουσα κουλτούρα της εταιρείας. Ο Ιεροφάντης ανεστραμμένος σας καλεί να αξιολογήσετε τους κινδύνους από την πραγματοποίηση αλλαγών και να σκεφτείτε πώς θα νιώσετε ακολουθώντας το δικό σας μονοπάτι.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ