Μ.Παρασκευή: Το αποκορύφωμα του Θείου Δράματος

 

Μ.Παρασκευή: Το αποκορύφωμα του Θείου Δράματος και οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν την τελετή της αποκαθήλωσης. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο θλιβερή μέρα τού χρόνου. Κάθε 10 λεπτά η καμπάνα  χτυπά πένθιμα .

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια από τις ιδιαίτερες μέρες του Εκκλησιαστικού έτους, με τις ακολουθίες της και τον υμνογραφικό της πλούτο. Το αποκορύφωμα είναι όταν ψάλλεται το “Ω γλυκύ μου έαρ” . Το εκκλησίασμα με τα κεριά, ακολουθεί τις περιφορές των Επιταφίων. Όταν μετά την περιφορά το σύνολο τού εκκλησιάσματος εισέρχεται πάλι στο ναό περνώντας κάτω από τον Επιτάφιο τότε η συγκίνηση φθάνει στο απόγειο της. Παλαιότερα τον κρατούσαν οι άρτι απολυθέντες από τον στρατό.

Με τον τρόπον αυτό οι πιστοί ευλογούνται για ένα χρόνο. Το να περνάς κάτω από τον επιτάφιο σημαίνει ότι κατεβαίνεις και εσύ στον τάφο τού Χριστού. Θάβεσαι  μαζί του για να αναστηθείς μαζί του το επόμενο βράδυ!

Μ.Παρασκευή: Το αποκορύφωμα του Θείου Δράματος

Μ.Παρασκευή: Το αποκορύφωμα του Θείου Δράματος είναι μέρα απόλυτου πένθους .

Ακόμα και στις λαϊκές στις 11 η ώρα οι έμποροι συμβολικά για 1-2 λεπτά σταματούν την πώληση των προϊόντων τους

Επειδή η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται η μέρα των νεκρών, οι άνθρωποι καθαρίζουν τους τάφους ανάβουν τα καντήλια , προσκομίζουν λουλούδια γιατί κατά την παράδοση την ώρα της Αναστάσεως θα έρθουν από τον κάτω κόσμο οι νεκροί και πρέπει να βρουν τους τάφους τους καθαρούς.

Σύμφωνα με την παράδοση τη Μεγάλη Παρασκευή το ράψιμο και το κάρφωμα είναι δουλειές απαγορευμένες. Τα ρούχα, υποδήματα που ράβονται εκείνη την ημέρα ή εκείνοι που θα κάνουν τις εργασίες αυτές θεωρούνται κακότυχοι.

Μ.Παρασκευή: Το αποκορύφωμα του Θείου  Δράματος

Μ.Παρασκευή: Το αποκορύφωμα του Θείου Δράματος είναι μέρα αργίας και νηστείας.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι για να θυμόμαστε τα φρικτά Πάθη του Κυρίου και κυρίως την Σταύρωση Του.
Ο Χριστός, αφού βασανίσθηκε οδηγείτε στον Γολγοθά.
Ο Γολγοθάς
Γολγοθάς“σημαίνει “κρανίου τόπος“.
Κατά την παράδοση του κρανίου του Πρωτόπλαστου Αδάμ. Και στον Σταυρό ακόμη δέχεται τον ονειδισμό των στρατιωτών.

Μ.Παρασκευή: Το αποκορύφωμα του Θείου Δράματος

Μ.Παρασκευή: Το αποκορύφωμα του Θείου Δράματος είναι όταν λέει το “Τετέλεσται”.
Αρχίζει η κάθοδος του στον Άδη. Η υπόσχεση του Θεού στους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

 

Γεν. 3,15           καὶ ἔχθραν θήσω ἀνὰ μέσον σοῦ καὶ ἀνὰ μέσον τῆς γυναικός καὶ ἀνὰ μέσον τοῦ σπέρματος σου καὶ ἀνὰ μέσον τοῦ σπέρματος αὐτῆς· αυτός σου τηρήσει κεφαλήν, καὶ σὺ τηρήσεις αὐτοῦ πτέρναν.

Γεν. 3,15                    Θα θέσω δε άσβεστον εχθρότητα μεταξύ σου και της γυναικός, μεταξύ των απογόνων σου και των απογόνων αυτής. Ένας δε απόγονος της γυναικός μόνης, αυτός θα σου συντρίψή την κεφαλήν και συ θα κεντήσης αυτού την πτέρναν”.


Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η κατ’ εξοχήν πένθιμη μέρα του έτουςΗ ελληνική φύση ευωδιάζει κάτω από τον νεφοσκεπή ουρανό, που κατά τα λεγόμενα των πιστών, συμπάσχει με το Θείο μαρτύριο.
Κατά την διάρκεια της Άνοιξης, ο ήλιος ανέρχεται σταδιακά από το νότιο ημισφαίριο που κυριαρχεί το ψύχος και το σκοτάδι. Κατάσταση παρόμοια με το σκότος του Άδη και μετέρχεται προς την επικράτηση του φωτός.
Παράλληλα, σηματοδοτείται και η αντίστοιχη αναγέννηση της ανθρώπινης πνευματικότητας.
ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ