Οι “Πέτρες πείνας” του Έλβα.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο ασυνήθιστα ζεστός και ξηρός καιρός στην Ευρώπη αποκαλύπτει μια σειρά από αρχαιολογικούς θησαυρούς. Άλλους σε μια προϊστορική κοινότητα στην Ιρλανδία.Άλλους σε έναν περίτεχνο κήπο του 17ου αιώνα στην Αγγλία. Άλλους σε ένα χαμένο γερμανικό χωριό που κάποτε βυθίστηκε κάτω από το νερό,όμως το πιο πρόσφατο λείψανο που ήρθε στην επιφάνεια είναι μια υπενθύμιση της ανυδρίας που πλήττει τον τελευταίο καιρό την Ευρώπη. Το Associated Press, τις κατονομάζει ως «πέτρες πείνας»,δηλαδή ως πέτρες που προειδοποιούν για λιμό που θα προέλθει από την ξηρασία  από την στιγμή που θα αρχίσουν να εμφανίζονται .

Οι "Πέτρες πείνας" του Έλβα.
Η πόλη Decin

Οι πέτρες πείνας του Έλβα έχουν βρεθεί  μέσα και κοντά στην πόλη Decin, μια πόλη που την διασχίζει ο ποταμός Έλβας. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η στάθμη στην κοίτη του ποταμού βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Έτσι αποκαλύφθηκαν οι  ογκόλιθοι που κάποτε χρησιμοποιούνταν για να καταγράφουν την χαμηλή στάθμη νερού. Οι βράχοι είναι χαραγμένοι με ημερομηνίες και η παλαιότερη που είναι ορατή είναι το 1616.

H πέτρα γίνεται αξιοθέατο

Στον πιο γνωστό απο αυτούς είναι χαραγμένη η φράση :« “If you see me, cry”» που σημαίνει : «Όταν με δεις, κλάψε».

Οι "Πέτρες πείνας" του Έλβα.
“‘Οταν με δείς κλάψε”
“If you see me, cry”

Αυτή η συγκεκριμένη πέτρα πείνας σήμερα έχει γίνει ένα πολύ γνωστό τουριστικό αξιοθέατο στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με την Camila Domonoske του NPR.

Είναι επίσης από τα παλαιότερα υδρολογικά ορόσημα στην Κεντρική Ευρώπη.

Λόγω εργασιών το 1926, σε έναν παραπόταμο του Έλβα ο βράχος γίνεται ορατός 126 ημέρες κάθε χρόνο. Σήμερα τα επίπεδα νερού στον Έλβα  είναι «τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα”, γράφει η Domonoske.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα νερά που υποχωρούσαν αποκάλυψαν βόμβες που δεν είχαν εκραγεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Aριστείδης Ανδρέου-Καίσαρας

MONO για σοβαρά ενδιαφερόμενους παραδίδω μαθήματα Ταρώ στο γραφείο μου Πάρου 15 Αθήνα Τ.Κ.11255.Για περισσότερες πληροφορίεσ καλέστε στο 6944930028

 

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ