Ο Βασιλιάς των Ξιφών ανεστραμμένος και ο Ναρκισσισμός.

vasiliias jifon anestrammenow
Ο Βασιλιάς των Ξιφών ανεστραμμένος

Ο Βασιλιάς των Ξιφών ανεστραμμένος. Μια αυλική κάρτα της Ταρώ.

Ο Βασιλιάς των Ξιφών της Ταρώ ανεστραμμένος είναι μία αυλική κάρτα. Η 64η κάρτα  από τις 78 της Ταρώ. Η τράπουλα που κατά τον Freud-Sigmund εσωκλείει μέσα της τον ψυχισμό όλης της ανθρωπότητας. Ο Freud αποκάλεσε το φαινόμενο αυτό “ΨΥΧΟΕΙΔΈΣ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ “στο βιβλίο του synchronicity. Η τράπουλα αυτή αποτελείται από 4 φυλές. Μια από τις φυλές αυτές είναι τα Ξίφη που υποδηλώνουν τα εμπόδια. Τι υποδηλώνει όμως η συγκεκριμένη κάρτα σε μια ανάγνωση τόσο για τον εαυτό σας,  όσο και για τα άτομα που σας περιβάλλουν;

Η ερμηνεία του Βασιλιά των Ξιφών ανεστραμμένη είναι εκπληκτική σε σχέση με τον χαρακτήρα που αντιπροσωπεύει. Εκπληκτική γιατί αποδίδει με την ίδια ακρίβεια όπως και η Ιατρική τα  συμπτώματα του Ναρκισσισμού  –NPD  (Νarcissistic Personality Disorder).  Ας τα δούμε λοιπόν!

 Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΞΙΦΏΝ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ

 

Ποια τα κύρια χαρακτηριστικά  αυτής της προσωπικότητας;

Τα χαρακτηριστικά που διέπουν  μια τέτοια προσωπικότητα είναι : Η άδικη μεταχείριση, οι περιορισμοί, οι αδικίες, η αυστηρότητα, η σκληρότητα, ο ψυχρός υπολογισμός, η χειραγώγηση, ο σαρκαστικός  χαρακτήρας .

Ο Βασιλιάς των Ξιφών ανεστραμμένος υποδηλώνει την κατάχρηση ψυχικής δύναμης ή εξουσίας. Αντιπροσωπεύει επίσης την χειραγώγηση και τη πειθώ, προκειμένου να εκπληρώσει τις εγωιστικές του ανάγκες. Θεωρείτε ένα πολύ έξυπνο άτομο( αρσενικό) (ενίοτε θηλυκό), που του αρέσει να αναδεικνύει σε άλλους το πόσο έξυπνος είναι. Χρησιμοποιεί μεγάλα λόγια για συχνά μιλάει για θέματα για τα οποία οι άλλοι δεν ξέρουν.

Πρέπει να είστε δύσπιστοι όσον αφορά αυτό το είδος του ατόμου. Διότι, αν αυτό το άτομο μπορεί να είναι γοητευτικό και έξυπνο, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Έχει μόνο τα προσωπικά του συμφέροντα στο μυαλό και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τα πετύχει.  Ακόμη και αν αυτό σημαίνει την ενίσχυση τρίτων.

Ο Βασιλιάς των Ξιφών ανεστραμμένος είναι επιρρεπής στην επιθετικότητα και τα ξεσπάσματα, ειδικά αν αμφισβητήσεις την εξουσία του. Δεν είναι ευχάριστο να περιβάλλεστε από τέτοια άτομα γιατί είναι αυξημένες οι πιθανότητες να σας ρίξουν το ηθικό. Ο Βασιλιάς των Ξιφών ανεστραμμένος μπορεί επίσης να αντανακλά την έλλειψη αποφασιστικότητας  για το πού βρίσκονται οι καλύτερες ευκαιρίες ή ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει. Μπορεί ακόμα να φαντασιώνετε πράγματα που θέλει να κάνει! Αυτή η έλλειψη απόφασης σημαίνει έλλειψη κατεύθυνσης. Εν συνεχεία η αναμονή έως ότου όλα γίνουν ξεκάθαρα γύρω του, σηματοδοτεί την καθυστέρηση εκπλήρωσης των στόχων τους .

Ο Βασιλιάς των Ξιφών ανεστραμμένος συχνά στερείται  πνευματικής διαύγειας για να βρεί τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει στην κατάσταση του. Οι σκέψεις του Βασιλιά των Ξιφών σε θέση ανεστραμμένη δείχνει άτομο με διάσπαρτες σκέψεις. Ως αποτέλεσμα,δεν θα παρθούν αποφάσεις και γενικά τίποτα δεν θα επιτευχθεί!

Ο Ναρκισσισμός.

Ο Μύθος

Ο Νάρκισσος
Ο Νάρκισσος

Κατά τον Οβίδιο (στο έργο του “Μεταμορφώσεις” ΙΙΙ 342) ένας ωραίος Βοιωτός νέος, απασχολημένος με το να θαυμάζει την καθ’ όλα άριστη σωματική του διάπλαση από τις όχθες ποταμού, στα νερά αυτού.

Δεν έδωσε καμία προσοχή ή δεν ανταποκρίθηκε στον εκδηλούμενο έρωτα της Νύμφης Ηχούς η οποία και συνεχώς τον καλούσε.

Αποτέλεσμα ήταν η μεν φωνή της Ηχούς να εξασθενεί συνέχεια σε τρόπο ώστε ν’ ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές και να σβήνει, ο δε Νάρκισσος να πεθαίνει αυτοθαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο.

Η ΕΠΙΣΤΉΜΗ

Η Ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας NPD  (Νarcissistic Personality Disorder)  είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από το μακρόχρονο μοτίβο του μεγαλείου (είτε στη φαντασία ή την πραγματική συμπεριφορά), μια συντριπτική ανάγκη για θαυμασμό, και συνήθως μια πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης προς τους άλλους.

Narkistiki prosvpikothta
Ναρκισσιστική προσωπικότητα

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή συχνά πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο πρωταρχικής σημασίας στη ζωή του καθενός.

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας συχνά εμφανίζουν σνομπ, περιφρονητική, ή συγκαταβατική στάση. Για παράδειγμα, ένα άτομο με τη διαταραχή αυτή μπορεί να παραπονιέται για “αγένεια” μιας αδέξια σερβιτόρας ή την «ηλιθιότητα» ενός δημοσίου υπαλλήλου. Σε λαϊκούς όρους, κάποιος με αυτή τη διαταραχή μπορεί να περιγραφεί απλά ως «ναρκισσιστής» ή ως κάποιος με “ναρκισσισμό.” Και οι δύο από αυτούς τους όρους αναφέρονται εν γένει σε κάποιον με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Μια διαταραχή της προσωπικότητας είναι ένα διαρκές μοτίβο της εσωτερικής εμπειρίας και της συμπεριφοράς που αποκλίνει από τον κανόνα του πολιτισμού του ατόμου. Το μοτίβο παρατηρείται σε δύο ή περισσότερους από τους ακόλουθους τομείς:

Νόηση ή διαπροσωπική λειτουργία ή τον έλεγχο ώθησης. Το διαρκές μοτίβο είναι άκαμπτο και διάχυτο σε ένα ευρύ φάσμα των προσωπικών και κοινωνικών καταστάσεων. Συνήθως οδηγεί σε σημαντική δυσφορία ή διαταραχές στον κοινωνικό τομέα, την εργασία ή άλλους τομείς. Το μοτίβο είναι σταθερό και μακράς διάρκειας, και  μπορεί να αναχθούν σε πρώιμη ενήλικη ζωή ή την εφηβεία.

Τα συμπτώματα της ναρκισσιστικής διαταραχής μιας προσωπικότητας περιλαμβάνουν μεγαλοπρεπή αίσθηση των εννοιών: ενασχόληση με απεριόριστη επιτυχία, τη πεποίθηση της μίας ειδικής και μοναδικής εκμετάλλευσης των άλλων, την μη ενσυναίσθηση,  αλαζονεία, και ζήλια προς τρίτους .

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ