-Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ-

-Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ-
-Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ-

Ο Διάβολος είναι ο παραδοσιακός «αντίπαλος». Αυτός που «ταλαιπωρεί». Αλλά δεν πρέπει να σταματά κανείς στην έννοια του πόνου, Το να φοβάται τον διάβολο σημαίνει ότι του δίνει τη νίκη του.

Μπορεί να συσχετιστεί με τον δράκο, ως δεξαμενή ζωτικότητας, παρόρμησης και αισθήσεων/ασυνείδητων παρορμήσεων. Η ιερογλυφική προέλευση του 15ου γράμματος: “SAMECH” είναι το φίδι της φωτιάς του δράκου, Το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί στην φωτιά, στη ζωτικότητα, στην παρόρμηση. Παλεύει ενάντια στο μαύρο, το σκοτεινό, το φόβο του ακατανίκητου. Το εσωτερικό του φουαγιέ συμβολίζεται επίσης με τη φωτιά του ΑΘΑΝΟΡ (ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΩΝ ΑΛΧΗΜΙΣΤΩΝ).
Αυτό το τρίτο επταήμερο στην αρχή του οδηγεί στην πραγματοποίηση του επιτεύγματος με κόκκινο χρώμα. Στην πραγμάτωση που συνεπάγεται τέλεια κυριαρχία των παρορμήσεων, αυτό είναι ένα μάθημα της κάρτας.

Εδώ εκφράζεται η ιδέα της φωτιάς σε 2 κατευθύνσεις, προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Η συνείδηση θα έχει πάντα την τάση να φοβάται τη διείσδυση στο σκοτεινό σπήλαιο για το ασυνείδητο. Ο εαυτός εκδηλώνεται στη σύγκρουση που γεννιέται από αυτήν την αντίθεση, αλλά ο Διάβολος μπορεί επίσης να είναι ένα χρήσιμο τζίνι (Δαίμων).

Αυτή η κάρτα αναμειγνύεται με την επιστροφή στο παρελθόν. Η δολοφονία του Δάσκαλου Χιράμ, παρόμοια με τη δολοφονία του πατέρα που γεννήθηκε από την επιθυμία ιδιοποίησης, οδηγείται πίσω στο υποσυνείδητο από φόβο γι’ αυτό, που υπάρχει υποχρέωση να αναγνωριστεί.

 

Samech

Το Samech (επίσης γράφεται Samekh) είναι το δέκατο πέμπτο γράμμα του εβραϊκού αλφαβήτου
Αριθμητική τιμή: 60
Ήχος: “S”
Σημασία: 1. Υποστήριξη 2. φάρμακο

Σχέδιο

Το σχέδιο του samech είναι ένας κλειστός κύκλος. Ένας κύκλος αντιπροσωπεύει το άπειρο, γιατί δεν έχει αρχή ή τέλος. Στην Καμπάλα το ίδιο αντιπροσωπεύει την άπειρη δύναμη του Ein Sof, του άπειρου φωτός του G‑d. Το ίδιο συμβολίζει επίσης ένα φιλόδοξο, επιχειρηματικό άτομο.

Η κυκλική όψη του ίδιου αντιπροσωπεύει τη στήριξη, όπως οι δακτύλιοι που περικυκλώνουν και συγκρατούν όλα τα στοιχεία του λούλαβ.

Το ίδιο μοιάζει και με γαμήλιο συγκρότημα. Σε μια σχέση, ένας σύζυγος και η σύζυγος έχουν μια έντονη επιθυμία να είναι πλήρως δεμένοι καθώς και μια διακοπτόμενη ανάγκη να χωρίσουν. Εφόσον ένας κύκλος δεν έχει σημεία διάκρισης, οι πολλές διαφορετικές πτυχές του γάμου δεν χρειάζεται να έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους: μπορούν τελικά να συνδεθούν μεταξύ τους μέσα στην ίδια αδιάλειπτη δομή του κύκλου.

Τέλος, το δαχτυλίδι συμβολίζει τη δέσμευση ενός ζευγαριού μεταξύ τους. Μια γυναίκα συμβολίζει την αδιάλλακτη υποστήριξή της στον άντρα της κυκλώνοντάς τον επτά φορές κάτω από το τσουπά. Ομοίως, η δέσμευση του άνδρα συμβολίζεται με το δόσιμο ενός δαχτυλιδιού. Όταν σηκώνετε κάποιον που έχει πέσει, τον στηρίζετε και τον περικυκλώνετε. Με τη βέρα λέμε στην πραγματικότητα, «Αυτό το δαχτυλίδι δεν έχει αρχή ή τέλος, δεν έχει ψηλά ή χαμηλά. Το χαρακτηριστικό της περικύκλωσης είναι σταθερό. Έτσι, επίσης, η δέσμευσή μου απέναντί σας θα είναι σταθερή, που θα καλύπτει ολόκληρο το είναι σας, ανεξάρτητα από τα υψηλά και τα χαμηλά της σχέσης».

Βρίσκουμε την ίδια αντίληψη σχετικά με τους Εβραίους που παντρεύτηκαν τον Θ-δ στο όρος Σινά. Το Ταλμούδ αναφέρει ότι η Δόση της Τορά στο Σινά «ήταν η τελετή του αρραβώνα» όταν ο Θεός μας έδωσε το δαχτυλίδι, το συγκρότημα του γάμου μας. Εκείνη την εποχή, δεσμευτήκαμε να ακολουθήσουμε τους νόμους του Θεού, «και τότε ο Θεός υποχρέωσε τον εαυτό Του να παρέχει στον εβραϊκό λαό διατροφή και βιοπορισμό».

Γεματρία

Η αριθμητική τιμή του samech, του δέκατου πέμπτου γράμματος του Eβραικού αλφαβήτου  είναι εξήντα. Στον Ιερατικό Αγιασμό που απαγγέλλεται κάθε πρωί υπάρχουν δεκαπέντε λέξεις και εξήντα γράμματα. Όταν ο Κόχεν ευλογεί τους ανθρώπους, πρέπει να ενώσει τα δύο του χέρια. Σύμφωνα με το Mishnah υπάρχουν τριάντα οστά σε κάθε χέρι, εξήντα όταν τα χέρια είναι ενωμένα.

Mishnah – “to study and review”

Τι είναι μοναδικό στην Ιερατική Ευλογία; Τα αποτελέσματα τέτοιων ευλογιών είναι γρήγορα και χωρίς διακοπή, παρόμοια με τη δύναμη ενός ρεύματος ισχυρού νερού που κανένα φράγμα δεν μπορεί να σταματήσει. Οι Ιερατικές Ευλογίες ενσωματώνουν την έννοια του ίδιου: άπειρο φως και δύναμη.

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ