Ο Κόσμος ανεστραμμένος ίσον “Μεμαθημένη αβοηθησία.”

Τον τελευταίο καιρό γίνετε συχνά λόγος για τις τεχνικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα πυρά είναι αρκετά έντονα καθώς και οι δυο πλευρές θέλουν να το παίξουν αδιάβλητες και αδιάφθορες. Τα μεν Μ.Μ.Ε. ισχυριζόμενα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τα φιμώσει, η δε κυβέρνηση διαψεύδοντας τα όσα λένε υποστηρίζοντας ότι αγωνίζονται για το καλό του πολίτη. Είναι όμως έτσι;
 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι σημαίνει ο όρος “μεμαθημένη αβοηθησία;”
Είναι ο αγγλικός όρος “Learned Helplessness”. “Η χαρακτηριστική συμπεριφορά  ενός ανθρώπου ή ενός ζώου και συμβαίνει όταν το άτομο υπομείνει κατ ‘επανάληψη επώδυνους  ερεθισμούς που δεν μπορεί να αποφύγει. Μετά από μια τέτοια εμπειρία, ο οργανισμός αρνείται να μάθει την “διαφυγή”  σε νέες καταστάσεις όπου μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν πιθανώς αποτελεσματική.” 
Με άλλα λόγια, ο οργανισμός έμαθε ότι είναι αβοήθητος σε καταστάσεις όπου υπάρχει η παρουσία αποσπαστικών ερεθισμάτων, έχει δεχτεί ότι έχει χάσει τον έλεγχο και έτσι σταματά να προσπαθεί. Ένας τέτοιος οργανισμός λέγεται ότι έχει αποκτήσει μεμαθημένη αβοηθησία. 
 
O όρος μεμαθημένη αβοηθησία xρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ερευνητή ψυχολόγο Martin Seligman το 1967.
 

Το πείραμα του Seligman

Το πείραμα του Seligman

Μέσα σε ένα κλουβί εργαστηρίου, ένας σκύλος υποβαλλόταν σε μια σειρά αναπόφευκτων ηλεκτροσόκ. Εν τω μεταξύ, σε διαφορετικό κλουβί, ένας άλλος σκύλος είχε τη δυνατότητα να διακόπτει αυτά τα ηλεκτροσόκ πατώντας έναν μοχλό. Αργότερα, και τα δύο σκυλιά τοποθετήθηκαν σε μια ηλεκτροφόρα επιφάνεια από την οποία μπορούσαν να ξεφύγουν απλά πηδώντας ένα εμπόδιο. Ο σκύλος που μπορούσε να ελέγχει τα ηλεκτροσόκ πήδηξε το εμπόδιο, ενώ ο άλλος σκύλος, αντί να αναζητήσει πώς θα διαφύγει επιτυχώς από αυτή την αντίξοη κατάσταση, παρέμεινε και υπέστη παθητικά τα σοκ. Το σκυλί αυτό «εκπαιδεύτηκε» στην ανημπόρια του. Γιατί το να σπαταλάς ενέργεια προσπαθώντας να αποδράσεις από το αρνητικό ερέθισμα όταν ξέρεις (στην πραγματικότητα πιστεύεις, όχι ξέρεις) ότι δεν μπορείς να το κάνεις;

Το πείραμα του Seligman σε σχέση με την ανθρώπινη κοινωνία επικεντρώνεται στο να μας υπενθυμίσει ότι εμείς είμαστε σε κατάσταση σοκ. Τόσο από τα Μ.Μ.Ε. που συνεχίζουν το ακούραστο κήρυγμά τους, -που μοιάζει με αποκαρδιωτική ηχώ κακών ειδήσεων- όσο και από τους υψηλά ιστάμενους. Το υπουργικό συμβούλιο και τους οίκους αξιολόγησης. Εκ τούτου εκφοβισμένοι και παραλυμένοι, δεν αντιδρούμε …στην απώλεια δικαιωμάτων και περιουσιών που τόσο βάναυσα επιβάλλονται. Τα μέτρα, οι αναγγελίες και οι δηλώσεις της κυβέρνησης διαμοιράζονται μέρα με τη μέρα, σταδιακά, σαν δηλητηριώδεις σταγόνες διαρκούς άγχους. 
 

Ο Κόσμος ανεστραμμένος 

o Κόσμος ανεστραμμένος
 
Θα με ρωτήσουν πολλοί! Τί σχέση έχει αυτό με τον Κόσμο ανεστραμμένο ;
 
Ο Κόσμος ανεστραμμένος μπορεί να συμβολίζει εκείνες τις στιγμές που νομίζατε ότι ανεβήκατε στο ψηλότερο βουνό, μόνο για να ανακαλύψετε ότι υπήρχε ένα ακόμη μεγαλύτερο πίσω από αυτό.  ίσως αισθάνεστε ξεφούσκωτοι και εκνευρισμένοι. Κρέμεστε εκεί, καθώς δεν μπορείτε να δοκιμάσετε την επιτυχία σε αυτό το στάδιο.

 

Ο Κόσμος ανεστραμμένος  υποδηλώνει επίσης φευγαλέα επιτυχία. Μπορεί ακόμα να χάσετε στον ανταγωνισμό. Υποδηλώνει επίσης  ευκαιρίες που παρουσιάζονται ως προβλήματα, ώστε να μην έχετε καμιά αντίδραση αντίστασης εάν τα πράγματα δεν λειτουργήσουν όπως είχαν προγραμματιστεί.

Ο Κόσμος ανεστραμμένος , είναι η διαπίστωση ότι μεταφέρετε το βάρος του κόσμου στους ώμους σας. Το ανεστραμμένο στεφάνι,  μπορεί να υποδηλώνει ότι ο Κόσμος σας είναι πράγματι πολύ μικρός και γεμάτος με περιορισμένες πεποιθήσεις και ξεπερασμένες τάσεις.  Μπορεί να νιώσετε ότι οι τέσσερις τοίχοι κλείνουν γύρω σας.

Ο Κόσμος ανεστραμμένος μπορεί να συμβολίζει έναν εχθρικό κόσμο ή χώρα,που ενδεχομένως καταστράφηκε από διεφθαρμένους ηγέτες.

Τι ικανότητα έχουμε να ελέγξουμε την κατάστασή μας;

Για αποκτήσουμε ανοσία στην μεμαθημένη ανημπόρια, το καλύτερο είναι να μην έχουμε αντιμετωπίσει ούτε αποκλειστικά την επιτυχία ούτε αποκλειστικά την αποτυχία. Να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε και άλλα που δεν μπορούμε. Όπως παρατήρησε ο Επίκουρος: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι το μέλλουν ούτε μας ανήκει ολοκληρωτικά, ούτε δεν μας ανήκει ολοκληρωτικά έτσι ώστε ούτε να υπολογίζουμε ότι θα έρθει σίγουρα, ούτε να απελπιζόμαστε επειδή μάλλον δεν θα έρθει.»
 
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αντίστασης στη συσσώρευση μέσω της απαλλοτρίωσης που θριάμβευσαν παγκοσμίως, όπως το νερό στην Βολιβία ή η εξέγερση στην Τσιάπας (Chiapas). Το να ξεχάσουμε αυτή την ιστορία αποδεικνύεται κυρίως από τους από πάνω, οι οποίοι χαίρονται να μας θυμίζουν μόνο τις ήττες που υπέστησαν όσοι αγωνίστηκαν για χειραφέτηση.
 
Φυσικά, θα κάνουμε και λάθη, όμως χάρη στα λάθη γινόμαστε σοφότεροι.
 
Με δυο λόγια, απέναντι στον φόβο που μας περιβάλλει, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι αυτό που συμβαίνει δεν συμβαίνει εξαιτίας μας, ότι η κρίση είναι κρίση του σημερινού οικονομικού μοντέλου – το οποίο δεν είναι σταθερό, είναι οτιδήποτε εκτός από σταθερό – και ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι η ευκαιρία για έναν νέο, πιο ανθρώπινο κόσμο, χωρίς την τυραννία του χρήματος και άλλων αγαθών.
 
Και κυρίως να μην ξεχάσουμε ποτέ το δίδαγμα του Alain Badiou: «Πρέπει να δράσουμε». Οι ενέργειές μας δεν χρειάζεται να εμπίπτουν στο εφικτό. Αντίθετα, η δράση από μόνη της μπορεί να ανοίξει ένα νέο χώρο δυνατοτήτων. «Ένα υποκείμενο είναι ένα σημείο μετατροπής του ανέφικτου σε εφικτό. Η θεμελιώδης λειτουργία του υποκειμένου είναι να βρίσκεται στο σημείο όπου κάτι αδύνατο γίνεται πιθανότητα».
 
Πηγή:http://mariolapz.blogspot.gr/2016/05/blog-post_900.html
Εξώφυλλο:http://ellhnikhkosmokratoria.com
 
ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ