Ο Λαβύρινθος του ασυνείδητου.

Ο Λαβύρινθος του ασυνείδητου.

Ο λαβύρινθος του ασυνείδητου είναι ένα θέμα που λίγο πολύ όλοι έχουμε συζητήσει σε επαφή με πνευματικούς ανθρώπους.Το μήνυμα που μας περνάνε και όλοι πρέπει να το πετύχουμε είναι μια επαφή με τον ανώτερο μας εαυτό. Και αυτό γίνεται. Κατά πόσο όμως επιτυγχάνεται; Και αν όχι ποιες είναι οι παγίδες; Ζητούμε λοιπόν στη πραγματικότητα την φώτιση του υψηλότερου “Εγώ”.. Το έχω γράψει σε άλλα άρθρα και το έχω αναφέρει κατά καιρούς σε εκπομπές μου. Είμαστε χωρισμένοι από το ψηλότερο Εγώ από μια την γραμμή που την χαρακτηρίζουν οι φόβοι,οι αναστολές, οι ενοχές και οι μικροεγωισμοί.”

Ο Λαβύρινθος του ασυνείδητου.

Στην Ελληνική μυολογία δεν υπάρχει πειστικότερη αναπαράσταση του θέματος με το οποίο ασχολούμαστε σήμερα από εκείνον του Θησέα με τον Μινώταυρο.  Αντιπροσωπεύει αυτό το είδος του ταξιδιού μέσα από όλα τα χαμηλότερα αρνητικά στοιχεία του εαυτού μας. Ο Θησέας σκότωσε το τέρας. Τότε είδε ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από το σύνολο των ίδιων του τω φόβων. Έχουμε εδώ μια πολύ καλή αναπαράσταση της πορείας του ταξιδιού μέσα από τις υπόγειες στοές του ασυνείδητου.Μια πορεία προκειμένου να αποβάλλουμε τα όποια εμπόδια πρός τα ψηλότερα επίπεδα της ύπαρξης μας.

Ο Λαβύρινθος του ασυνείδητου.

Αφού το πετύχουμε αυτό μπορούμε πια να επιστρέψουμε μέσα από τον λαβύρινθο αφού      δεχθήκαμε το το δώρο του χρυσού νήματος της κατανόησης. Το νήμα της κατανόησης είναι η απαραίτητη σύλληψη αυτού που επιχειρήσαμε. Έτσι μας δίνει την αντικειμενικότητα που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας. Αυτό μας εμποδίζει να μπλεχτούμε μέσα στα αρχέτυπα του ασυνείδητου μας. Αφού όταν καταλάβουμε ότι είμαστε πραγματικά αντανακλάσεις του ολικού ασυνείδητου της ανθρώπινης φυλής  δηλαδή του “συλλογικού ασυνείδητου ” κατά τον Γιουνγκ η αντίληψη μας ξεκαθαρίζει.

Ήλιος το αρχαιότερο αρχέτυπο

Έχοντας ταξιδέψει μέσα στον λαβύρινθο των επιθυμιών και των φόβων μας, έχοντας σε κάποιο βαθμό ασχοληθεί με τις ανισορροπίες μας, απελευθερώσαμε μερικούς φραγμούς στην επαφή που αναζητούμε. Μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στο συμβολικό καθορισμό της επαφής αυτής. Από τα περιεχόμενα της παγκόσμιας μυθολογίας το πιο κοινό αλλά και αρχαιότερο αρχέτυπο είναι ο Ήλιος. Αναπαριστά την φώτιση. Ανατέλλει από το σκοτάδι της νύχτας και φέρνει την ζεστασιά και την ζωή. Ο Ήλιος έχει γίνει σύμβολο των δυνάμεων της ζωής και του φωτός. Σαν αρχέτυπο έχει πολύ πίσω τις ρίζες του. Στα αρχέγονα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης.Η ζωογόνα δύναμη του Ήλιου έφτασε να σχετίζεται σαν πηγή του εσωτερικού φωτός. Χρησιμοποιούμε λοιπόν τον Ήλιο σαν σύμβολο επαφής. Για να ορίσουμε τα ανώτερα πνευματικά μας κέντρα.

Αρχαίοι συσχετισμοί.

Τα νερά της Στυγός powered by wikipedia

Εδώ φτάνουμε στον αρχαίο συσχετισμό των δώρων της καλλιέργειας. Οι ηλιακοί θεοί ήταν πολύ συχνά θεοί της γεωργίας. Η ακόλουθη εργασία περιλαμβάνει τα βασικά πρότυπα όλων τω ταξιδιών στα μονοπάτια που προορίζονται να μας φέρουν σε επαφή με το ψηλότερο εγώ.Πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα στο υπόγειο τμήμα του εγώ . Το υποσυνείδητο. Τον μυθικό κόσμο. Είναι μια αντιπαράσταση με αυτήν την όψη του εαυτού μας που είναι κρυμμένη από τον συνειδητό νου.Η απελευθέρωση της ανώτερης ενέργειας του Εγώ. Το σπήλαιο και συμβολίζει την μήτρα και τον τάφο.. Τις 2 όψεις της μεγάλης μητέρας. Θα διασχίσουμε τον ποταμό ανάμεσα στο συνειδητό και υποσυνείδητο. Συμβολικά είναι ο ποταμός του Θανάτου. Η Στυξ που οδηγεί στον κάτω κόσμο.. Θα περάσουμε λοιπόν από τον Θάνατο στην αναγέννηση.Μέσα στο σπήλαιο του ασυνείδητου χρησιμοποιούμε την εικόνα μιας λίμνης που αντανακλά πάνω μας την αληθινή φύση της ύπαρξης μας. Μακριά από τις επιθυμίες του συνειδητού νου. Με τον τρόπο αυτό ανοίγουμε ένα είδος επικοινωνίας ανάμεσα στα συνειδητά και χαμηλότερα πεδία της Ύπαρξης. Έπειτα κινούμαστε πρός τα πάνω. Μια συμβολική επαφή που με τον ήλιο του πνεύματος που διαποτίζει όλα αυτά τα επίπεδα της συνείδησης. Συμβολικά έχουμε κατέλθει στην κόλαση και έχουμε αναγεννηθεί στην αλήθεια.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ