Ο Οφιούχος από καθαρά αστρονομικής πλευράς είναι ένας μεγάλος αστερισμός που βρίσκεται γύρω από τον Ουράνο Ισημερινό.

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τον αστερισμό ως `Οφιν Οφιούχου ή απλώς `Οφιν και πιο οικεία ως Ερπετόν ή Εγχέλυν. Οι Ρωμαίοι, εκτός από το Serpens, χρησιμοποιούσαν τα ονόματα Anguilla, Anguis και Coluber.

Σύμφωνα με διάφορες μυθολογικές εκδοχές ήταν το φίδι του Ασκληπιού, του Γλαύκου, του Λαοκόωντος .

Στους Εβραίους και άλλους λαούς ήταν ερπετό από τους αρχαιότερους χρόνους. Στην αρχαία Μεσοπταμία συναντάμε τον Οφιούχο με την ονομασία Nu-tsir-da (= Εικόνα του Ερπετού).

Κατά τις ιουδαιοχριστιανικές αναπαραστάσεις των ουράνιων μορφών (κυρίως 17ος αι. μ.Χ.) ο Όφις έγινε το φίδι που «ηπάτησεν» την Εύα. Αργότερα ευφάνταστοι παρατηρητές έβλεπαν στην Κεφαλή έναν ακόμα ουράνιο Σταυρό, τον του Αγίου Ανδρέου ή του Αγίου Πατρικίου.

Ο Οφιούχος ήταν ένας από τους 48 αστερισμούς που αναφέρονται από τον αστρονόμο του 2ου αιώνα Πτολεμαίο και παραμένει ακόμα ένας από τους 88 σύγχρονους αστερισμούς.

Ο Οφιούχος βρίσκεται ανάμεσα στους Aquila , και  Ηρακλής , βορειοδυτικά του κέντρου του Γαλαξία μας.

                  serpens_caput_iau-svg

Hercules
Hercules

Το νότιο τμήμα του, βρίσκεται μεταξύ Σκορπιού προς τα δυτικά και Τοξότη προς τα ανατολικά.

Από το βόρειο ημισφαίριο , είναι καλύτερα ορατός το καλοκαίρι. Βρίσκεται απέναντι από τον Ωρίωνα.

Ο Οφιούχος απεικονίζεται ως ένας άνθρωπος που πάει να πιάσει ένα φίδι! Η παρεμβολή του σώματός του χωρίζει τον αστερισμό του Όφεως σε δύο μέρη.

 

Το Serpens Caput και το Serpens Cauda. Παρ ‘όλα αυτά υπολογίζονται ως ένας αστερισμός.

serpens_caput_iau-svg-2

Ο Οφιούχος διασχίζεται από τον ισημερινό, αλλά έγκειται κυρίως στο νότιο τμήμα του.

Ωστόσο,η Alpha Οφιούχου ή Rasalhague  από την αραβική رأس الحواء (ra’is al-ḥawwā’),είναι ένα δυαδικό αστέρι  με μια τροχιακή περίοδο περίπου 8,62 χρόνια.

Δυαδικό αστέρι
Δυαδικό αστέρι

Οι τροχιακές παράμετροι ήταν ελάχιστα γνωστές μέχρι το 2011.

Ύστερα οι παρατηρητές χρησιμοποιώντας προσαρμοστική οπτική παρήγαγαν μια καλύτερη τροχιακή εφαρμογή, για να καθορίσουν τις  επιμέρους μάζες των δύο συστατικών . Το κύριο συστατικό, η Alpha Ophiuchi Α, έχει μάζα περίπου 2,4 φορές τη μάζα του Ήλιου , ενώ το δευτερεύον, η Alpha Ophiuchi Β, έχει 0,85 ηλιακές μάζες.

Μάζα Ηλιου
Μάζα Ηλιου

 Οι εκτιμήσεις της μάζας του πρωτεύοντος με άλλα μέσα κυμαίνονται από ένα χαμηλό των 1,92 έως 2,10 ηλιακές μάζες, μέχρι 2,84 ή ακόμη και 4,8 ηλιακές μάζες.  Η μάζα του δείχνει ότι έχει μια αστρική κατάταξη στην  K5V και  εύρος σε K7V.

αστρική κατάταξη
αστρική κατάταξη

Η αστρική αυτή κατάταξη αποδεικνύει την κύρια ακολουθία του αστεριού που είναι ακόμα στην παραγωγή ενέργειας από την θερμοπυρηνική σύντηξη του υδρογόνου στον πυρήνα του.

Κύρια ακολουθία
Κύρια ακολουθία

Το ζευγάρι έφτασε στο περίαστρο πέρασμα, ή να το πω πιο “λαικά” έκανε την πλησιέστερη προσέγγιση, περίπου 19 Απριλίου 2012, όταν είχε μια γωνιακή απόσταση 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου . Δηλαδή:

{\ Displaystyle 4 \ pi \ αριστερά ({\ frac {10 \, 800} {\ pi}} \ right) ^ {2} = {\ frac {466 \ 560 \ 000} {\ pi}} \ περ } 148 510 660 τετραγωνικών λεπτά του τόξου.

Αυτό το σύστημα αστέρων-Rasalhague – διαθέτει ένα συνδυασμένο προφανές μέγεθος των 2,08 και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 48,6 έτη φωτός (14,9παρσέκ ) από τη Γη .

Η αστρική κατάταξη των Α5 III δείχνει ότι το πρωταρχικό είναι ένα γιγάντιο άστρο που έχει εξελιχθεί από την κύρια ακολουθία μετά την κατανάλωση του υδρογόνου στον πυρήνα του.

Ακτινοβολεί περίπου 25 φορές την φωτεινότητα του Ήλιου και έχει μια αποτελεσματική θερμοκρασία περίπου 8.000 K, δίνοντας την χαρακτηριστική λευκή απόχρωση ενός αστέρι τύπου Α. 

προφανές μέγεθος
προφανές μέγεθος

Η Alpha Οφιούχου  είναι ένα γρήγορα περιστρεφόμενο άστρο με προβλεπόμενη ταχύτητα περιστροφής 240 km s -1. Γυρίζει σε ποσοστό περίπου 88,5% της ταχύτητας του. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διάσπαση του Άστρου.

Προβλεπόμενη Ταχύτητα Περιστροφής
Προβλεπόμενη Ταχύτητα Περιστροφής

Η προκύπτουσα ισημερινή διόγκωση είναι περίπου 20% μεγαλύτερη από την πολική ακτίνα, δίνοντας το αστέρι το σχήμα ενός πεπλατυσμένο σφαιροειδές .

Λόγω αυτού του παραμορφωμένου σχήματος, οι πόλοι έχουν μια αποτελεσματική θερμοκρασία. Περίπου 1.840 K μεγαλύτερη από ό, τι κατά μήκος του ισημερινού. 

Ο άξονας περιστροφής του άστρου έχει κλίση περίπου 87 ° 7 ± 0 ° 4 στη γραμμή  όρασης από τη Γη. Έτσι είναι σχεδόν ορατό από τον Ισημερινό.

Πεπλατυσμένο Σφαιροειδές
Πεπλατυσμένο Σφαιροειδές

Σε αντίθεση με τον Ωρίωνα, την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου (καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο,  χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο),ο Οφιούχος είναι την ημέρα στον ουρανό.

Ως εκ τούτου δεν είναι ορατός στα περισσότερα γεωγραφικά πλάτη.

Ωστόσο, στον Αρκτικό Κύκλο τους χειμερινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο, ο ήλιος είναι κάτω από τον ορίζοντα, ακόμη και το μεσημέρι. Αστέρια του Οφιούχου και ειδικά ο Rasalhague είναι τότε ορατά στο λυκόφως για τις λίγες ώρες του τοπικού μεσημεριού- χαμηλά στο Νότο.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, ο Οφιούχος θα έπρεπε να είναι συνήθως ορατός στον νυχτερινό ουρανό,Αυτό δεν γίνεται πραγματικότητα γιατί εκείνους τους χρόνους και σε εκείνους τους τόπους- στην Αρκτική- ο ήλιος του  μεσονυχτίου  συσκοτίζει τα αστέρια.!

300px-altafjord01

Σε χώρες που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό Ο Οφιούχος εμφανίζεται τον Ιούνιο γύρω στα μεσάνυχτα και τον Οκτώβρη στον βραδινό ουρανό.

Δείτε εδώ: Μέρος 1ο , Μέρος 3ο

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ