Πυθαγορισμός, To  ηθικοθρησκευτικό ρεύμα  της  Αρχαιότητας

(Β’Μέρος)

Πυθαγορισμός, To  ηθικοθρησκευτικό ρεύμα  της  Αρχαιότητας
Ο Πυθαγορισμός, ως  ηθικοθρησκευτικό ρεύμα  της  Αρχαιότητας

Συνδέοντας το προηγούμενο άρθρο, είχαμε μείνει στο θέμα της μετανσωμάτωσης της ψυχής. Πολλοί υποθέτουν ότι πρόκειται για αστρική αθανασία της ψυχής Άποψη που ενισχύθηκε και από άλλες ομάδες με παρόμοιες δοξασίες. π.χ. οι Ορφικοί, που είχαν πολλά κοινά σημεία με τους Πυθαγόρειους στο ζήτημα αυτό. Επίσης  οι μυημένοι στα Ελευσίνια Μυστήρια που πίστευαν ότι με τη συμμετοχή τους σε αυτά, θα εξασφάλιζαν καλύτερη μοίρα μετά θάνατον.

Πολλές  θεωρίες  για τον φυσικό κόσμο παραδοσιακά αποδίδονται στον Πυθαγόρα, Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι  σχετικά νωρίς διαμορφώθηκαν δύο κατηγορίες οπαδών του πυθαγορισμού: Από τη μια οι ακουσματικοί, εκείνοι που τηρούσαν αυστηρά τα ακούσματα και δέχονταν τον πυθαγορισμό ως απλό τρόπο ζωής. Από την άλλη οι μαθηματικοί. Εκείνοι που καταγίνονταν με τις επιστήμες (τα μαθήματα) στο πλαίσιο βέβαια του πυθαγορισμού.

 Πυθαγορισμός, To  ηθικοθρησκευτικό ρεύμα  της  Αρχαιότητας

Τι είναι το μαντείο των Δελφών; Η τετρακτύς, δηλαδή η αρμονία που τραγουδούν οι σειρήνες.Ποιο είναι το πιο σοφό; Ο αριθμός και κατόπιν εκείνος που έδωσε στα πράγματα ονόματα. Περί του Πυθαγορικού Βίου 82 [DK 58 C4]. Τα ακούσματα αυτά δείχνουν τη σημασία που έδειχναν οι Πυθαγόρειοι στην αρμονία και στον αριθμό. Ιδιαίτερη σημασία είχε ο αριθμός δέκα. Είναι το σύνολο των τεσσάρων πρώτων φυσικών αριθμών (1,2,3,4). Οι τέσσερις αυτοί αριθμοί δηλώνονται με τον όρο τετρακτύς.

Με την τετρακτύν συνδέεται η έννοια της αρμονίας. Οι Πυθαγόρειοι του 5ου αιώνα π.Χ επεξεργάστηκαν με πιο αφηρημένο και πιο λεπτομερή τρόπο μεταφυσικές και κοσμολογικές ιδέες, ενω προσπάθησαν να περιγράψουν και να ερμηνεύσουν τον κόσμο με βάση τις σχέσεις των αριθμών εφαρμόζοντάς τες στην κοσμολογία και στην αστρονομία. Ο πυθαγορισμός αυτό το μεγάλο φιλοσοφικό αλλά και ηθικοθρησκευτικό ρεύμα της αρχαιότητας, δεν έσβησε εύκολα, αλλά κατόρθωσε να παραμείνει ζωντανό 900 χρόνια περίπου μετά τη γέννηση του ιδρυτή του. Η δυναμική γοητεία  και η απόρροια του ενισχύθηκε από τους οπαδούς του που έντεχνα ενσωμάτωναν τα μηνύματα των καιρών.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ