-ΣΘΕΝΟΣ-

Το μόνο πραγματικό Σθένος είναι το σθένος της ψυχής

Η Δύναμη σε εξέλιξη στη προηγούμενη κάρτα εκφράζεται εδώ με γαλήνη.. Δεν προκαλείται αλλά είναι φυσική, και αναπτύσσεται όπως αυτό το ριζωμένο φυτό, το οποίο προοδεύει και του οποίου ο χυμός συνδέεται με αυτόν της Κουνταλίνι και ανθίζει στα τσάκρα (το ενεργειακό κύκλωμα και τα ζωτικά κέντρα που ονομάζονται έτσι στην ινδουιστική φιλοσοφία).

Είναι ενεργειακό να εκφράζεται χωρίς ωμότητα, όπως ο άγγελος που προσφέρει την ηρεμία του στον αγώνα του εναντίον ενός μαινόμενου Ιακώβ. Είναι ακόμα το ήρεμο σθένος, το οποίο προκαλείται από τη δωρική στήλη και το σθένος στην αρμονία της ιωνικής στήλης: συνδυάζοντας ΔΥΝΑΜΗ, ΣΟΦΙΑ και ΟΜΟΡΦΙΑ.

Στην ιδέα (εικόνα) της κάρτας, αυτή η αρμονία αντιτίθεται στην εμφάνιση της μορφής, που εκφράζεται στο ανώτερο δεξί τέταρτο.

Όσον αφορά το πρώτο μισό του Ταρώ, ο άνθρωπος γίνεται λίγο άγγελος· ο τροχός έχοντας αλυσοδέσει τις ψευδαισθήσεις, τα χαρακτηριστικά του μάγου που έχουν χάσει το λόγο ύπαρξης τους, οι επιθυμίες επιδιώκουν άλλο σκοπό πέρα από τον υλικό.
Λέγεται στον Υπέρτατο Τέκτονα: “Ότι πρέπει να υποτάξει το λιοντάρι, τον φύλακα της Αψίδας, για να τον υποχρεώσει να παραδώσει το κλειδί…”; (της γνώσης)

Kaf (Chaf)

Το Kaf είναι το ενδέκατο γράμμα του εβραϊκού αλφαβήτου
Αριθμητική τιμή: 20
Ήχος: «Κ» με νταγή (κουκκίδα) και «ΚΗ» χωρίς νταγή
Σημασία: Παλάμη, κουτάλι, στέμμα

Σχέδιο

Το ενδέκατο γράμμα του αλφαβήτου είναι το καφ.

Ο σχεδιασμός του καφ μπορεί ίσως να περιγραφεί ως ένας σωλήνας λυγισμένος σε δύο σημεία. Η έννοια της κάμψης αντιπροσωπεύει την υποταγή σε μια μεγαλύτερη δύναμη και οντότητα—τον Βασιλιά όλων των βασιλιάδων, τον Α-παντοδύναμο Θ-δ.

Γεματρία

Η Γεματρία του καφ είναι είκοσι. Τα είκοσι μπορούν να χωριστούν σε δέκα και δέκα. Η πρώτη δεκάδα αντιπροσωπεύει τις Δέκα Ομιλίες με τις οποίες ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Το δεύτερο δέκα αντιπροσωπεύει τις Δέκα Εντολές.6 Μαζί, γίνονται καφ. Στο Numbers7 αναφέρει: «Ten-ten is the kaf».8

Εάν πάρετε τη λέξη עשרים (esrim, τη λέξη «είκοσι» στα εβραϊκά) και προσθέσετε τα γράμματά της, θα φτάσετε στο 620: ayin=70, shin=300, reish=200, yud=10, mem=40. 620 είναι και η γεμάτρια της λέξης כתר, kesser: kaf=20, tav=400, reish=200. Kesser σημαίνει στέμμα, το στολίδι που τοποθετείται στο κεφάλι ενός βασιλιά. Ο Κέσερ μας θυμίζει επίσης τα 620 γράμματα στις Δέκα Εντολές. Ο Θεός έστεψε το εβραϊκό έθνος δίνοντάς τους την Τορά. Και έγινε ο λόγος ύπαρξης των Εβραίων να ακολουθήσουν τις 613 εντολές και τους 7 ραβινικούς νόμους9—που συνολικά συνολικά 620. Είναι σημαντικό ότι το πρώτο γράμμα του kesser είναι kaf.10

Στην Καμπάλα, η Σεφίρα (ή η ικανότητα) του Κέσερ αντιπροσωπεύει ένα επίπεδο που είναι πέρα από τη διάνοια. Το στέμμα τοποθετείται στην κορυφή του κεφαλιού. Φυσικά, το κεφάλι μας είναι το αγγείο που μεταφέρει τον εγκέφαλο, την έδρα της νόησης και της σκέψης. Αλλά το στέμμα στηρίζεται πάνω από το κεφάλι, πέρα από τη σκέψη. Τι μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τη διάνοια; Επιθυμία. Στα εβραϊκά, αυτό ονομάζεται ratzon. Η επιθυμία είναι μια ισχυρή δύναμη, που μας προσκαλεί να διερευνήσουμε πιθανότητες που ο ορθολογισμός θα έδειχνε ότι είναι λάθος ή δύσκολο.

Πείτε, για παράδειγμα, ότι θα θέλατε να γίνετε επιτυχημένοι σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Παρόλο που μπορεί να έχετε αποτύχει σε κάθε μάθημα στο σχολείο, μπορείτε να επιμείνετε και να πετύχετε εάν έχετε θέληση και επιθυμία. Γιατί; Επειδή θέλεις. Η δύναμη, το στέμμα, της επιθυμίας είναι τόσο ισχυρή που έχει την ικανότητα να υπερβαίνει και να μεταμορφώνει πραγματικά τη διάνοιά σας.

Με τη σειρά του, υπάρχει μια άλλη έννοια που υπερβαίνει ακόμη και την επιθυμία, και αυτή είναι η ευχαρίστηση (tainug). Εάν ένα άτομο αντλεί ευχαρίστηση από κάτι, αυτόματα θα έλκεται προς αυτό. Ως αποτέλεσμα, θα κινητοποιήσει τη διάνοιά του και θα επινοήσει μια στρατηγική για να το πετύχει. Γι’ αυτό το kesser αντιπροσωπεύεται από το γράμμα kaf – είκοσι – για να μας διδάξει ότι υπάρχουν δύο επίπεδα, ή ικανότητες, μέσα στο στέμμα: επιθυμία και ευχαρίστηση, με κάθε ικανότητα να περιέχει δέκα πτυχές. Αυτές οι όψεις είναι επίσης γνωστές ως τα δέκα ιερά Σέφειρα (σφαίρες),11 τα δέκα δομικά στοιχεία της Δημιουργίας. Τρία από τα δέκα επίπεδα βρίσκονται στη διάσταση της νόησης – Σοφία, Κατανόηση και Γνώση – και επτά καταλαμβάνουν τη διάσταση των συναισθημάτων – Αγάπη, Φόβος, Έλεος, Νίκη, Έπαινος (Ευχαριστία), Θεμελίωση (Δέσμευση) και Κυριαρχία ( Ομιλία). Οι δύο ικανότητες του στέμματος του kaf – η ευχαρίστηση και η επιθυμία – περιλαμβάνουν δύο φορές τα τρία επίπεδα της νόησης και τα επτά επίπεδα του συναισθήματος για συνολικά είκοσι επίπεδα.

Δηλώνει στο Ταλμούδ12 ότι το στέμμα της Τορά είναι η χαλάχα — νόμος. Γιατί είναι νόμος (δηλαδή, αυτά που πρέπει και δεν πρέπει να κάνουμε) που θεωρείται το στέμμα της Τορά; Για την απάντηση μπορούμε να δούμε τον λόγο που ο Θεός μας έδωσε την Τορά. Δεν λάβαμε την Τορά για να έχουμε μερικές ωραίες ιστορίες για να διασκεδάσουμε, να διαβάσουμε στα παιδιά μας ως ιστορία πριν τον ύπνο ή να αναλύσουμε σε ένα μάθημα λογοτεχνίας. Αντίθετα, ο σκοπός της Τορά είναι να εφαρμόσουμε τον νόμο Του, δηλαδή να εκπληρώσουμε την επιθυμία του Θεού και να Του δώσουμε ευχαρίστηση.

Ως εκ τούτου, δηλώνει στο Ταλμούδ: «Μεγάλη είναι η μελέτη της Τορά, γιατί φέρνει σε δράση». θέληση του ‑d, εξευγενίζοντάς μας έτσι ως ανθρώπους

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ