Σπάνιο Αστρονομικό φαινόμενο στην Ελλάδα

Σπάνιο Αστρονομικό φαινόμενο στην Ελλάδα
Διέλευση Ερμή μεταξύ Ήλιου και Γης 11/11/2019

Ένα σπάνιο αστρονομικό θέαμα θα είναι ορατό και από την Ελλάδα στις 11/11. Ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος θα κινηθεί ανάμεσα σε Γη και Ήλιο και θα φαίνεται έντονα η διέλευση του. Θα είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο όπως θα φαίνεται από τη Γη. Η έντονη μαύρη κηλίδα, με διάμετρο 30 φορές μικρότερη από τη διάμετρο του Ήλιου, θα εμφανιστεί νωρίς το μεσημέρι  14:35 στην Ελλάδα και θα είναι ορατή για 3 ώρες ενώ στη πραγματικότητα θα διαρκέσει για 5 ώρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η διέλευση θα αρχίσει πριν από την ανατολή του Ηλίου στη Βόρεια  Δυτική  Αμερική. Στον χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδιάστε μια γραμμή από το Lake Charles στην Λουιζιάνα, στο Σολτ Σεντ Μαρί (Sault Ste. Marie) Μίσιγκαν. Σε οποιοδήποτε σημείο δυτικά αυτής της γραμμής, ο Ερμής θα κάνει την παρουσία του πιο έντονη στον δίσκο του ήλιου καθώς εκείνο το το πρωί θα ανατέλλει. Η διέλευση τελειώνει μετά το ηλιοβασίλεμα για την Ευρώπη, την Αφρική, τη δυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή, ενώ ο Ερμής θα βρίσκεται ακόμα στον δίσκο του ήλιου και θα εξαφανίζεται κάτω από τον Νότιο-δυτικό ορίζοντα.

Σπάνιο Αστρονομικό φαινόμενο στην Ελλάδα

Σπάνιο Αστρονομικό φαινόμενο στην Ελλάδα
Διέλευση Ερμή μεταξύ Ήλιου και Γης 11/11/2019

Η πρώτη επαφή είναι όταν ο Ερμής αρχικά αγγίζει την ανατολική (αριστερή) άκρη του ήλιου. Χρειάζονται περίπου δύο λεπτά για να μετακινηθεί πλήρως ο Ερμής στον δίσκο του ήλιου (δεύτερη επαφή). Η μεγαλύτερη διέλευση είναι όταν ο Ερμής θα εμφανιστεί πλησιέστερα στο κέντρο του ήλιου. Η τρίτη επαφή είναι όταν η εμπρόσθια άκρη του Ερμή φτάσει στη δυτική (δεξιά) άκρη του ήλιου. Δύο λεπτά αργότερα, ο Ερμής εγκαταλείπει εντελώς τον δίσκο του ήλιου (τέταρτη επαφή).

Προειδοποίηση πρός όλους τους μελλοντικούς θεατές: Ο Ερμής θα εμφανιστεί ως μαύρη κουκκίδα, μόνο το 0,5% της διάμετρος του Ήλιου. Άρα θα χρειαστεί ένα τηλεσκόπιο μεγέθυνσης ισχύος  50  για να το δείτε. Εάν υπάρχουν ηλιακές κηλίδες στον δίσκο του ήλιου, λάβετε υπόψη πόσο πιο σκούρα θα φαίνεται η σιλουέτα του Ερμή για να συγκριθεί με μια ηλιακή κηλίδα. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνονται ειδικές προφυλάξεις κατά το κοίταγμα  πρός τον Ήλιο. Να είστε πολύ προσεκτικοί και να μην κοιτάτε ποτέ απευθείας στον ήλιο με ένα τηλεσκόπιο. Οι οπτικές απαιτήσεις είναι ίδιες με εκείνες για την παρατήρηση των μερικών ηλιακών εκλείψεων. Πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά ηλιακά φίλτρα για την προστασία των ματιών σας. Είναι πολύ πιο ασφαλές να προβάλλετε την εικόνα του ήλιου μέσω ενός τηλεσκοπίου και σε μια λευκή κάρτα ή οθόνη.

Σπάνιο Αστρονομικό φαινόμενο στην Ελλάδα

Σπάνιο Αστρονομικό φαινόμενο στην Ελλάδα
Διέλευση Ερμή μεταξύ Ήλιου και Γης 11/11/2019

Εάν χρησιμοποιείτε ένα τηλεσκόπιο με μεγάλο άνοιγμα, δηλ. 8 εκατοστά (20 εκατοστά) ή περισσότερο, θα πρέπει να τοποθετήσετε μια κυκλική μάσκα μπροστά από τον πραγματικό φακό ή τον καθρέφτη για να «σταματήσετε» την εικόνα, μειώνοντας έτσι την ποσότητα φωτός και την θερμότητα που “κοιτάζει “τον φακό ή τον καθρέφτη.

Για την  Ιστορία: O Γάλλος αστρονόμος Pierre Gassendi παρατήρησε τη διέλευση του Ερμή από το διαμέρισμα του στο Παρίσι. Χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο για να προβάλει μια ενισχυμένη εικόνα του δίσκου του ήλιου πάνω σε μια χάρτινη οθόνη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Περίπου πέντε ώρες πριν το χρόνο που είχε προβλέψει ο Κέπλερ, ο Gassendi είδε κάτι μεταξύ των σύννεφων που έμοιαζε με μια πολύ μικρή ηλιακή κηλίδα. Θα μπορούσε άραγε αυτή η μικροσκοπική μαύρη κηλίδα διαμέτρου περίπου μόνο το ένα εκατοστό της διαμέτρου του ήλιου να είναι ο Ερμής; Το βαθμιαίο προοδευτικό πέρασμα της κηλίδας πάνω από το δίσκο του ήλιου δεν άφησε καμιά αμφιβολία.

Η περιφορά του γύρω από τον ΉΛΙΟ διαρκεί 88 μέρες. Μια ημέρα του Ερμή ισούται με 2 γήινα έτη επειδή περιστρέφεται πολύ αργά γύρω από τον άξονα του.

Το ίδιο φαινόμενο θα λάβει χώρα στις 13/11/2032 και θα είναι πάλι ορατό από την Ελλάδα!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ