Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics

Ο Neil Harbisson

Neil-Harbisson
Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics απορέουν από τον Neil-Harbisson. Ο  Neil γεννήθηκε το 1984 στο Λονδίνο και από μικρός δεν ξεχώριζε χρώματα. Αντί να βλέπει έναν κόσμο σε κλίμακα του γκρι, ο Harbisson μπορεί πλέον να ακούει μια συμφωνία χρώματος και να αναγνωρίζει πρόσωπα και πίνακες ζωγραφικής. Η συσκευή που έχει, ουσιαστικά αναγνωρίζει τα χρώματα, τα μεταμορφώνει σε ήχους και σχεδιάστηκε από τον ειδικό στα cybernetics, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ. Στην αρχή και επί μία δεκαετία φορούσε ακουστικά, αλλά μετά από σειρά εγχειρήσεων που έκανε στη Βαρκελώνη, η κεραία και ο μηχανισμός τοποθετήθηκαν μέσα στο κρανίο του. «Δεν νιώθω ότι χρησιμοποιώ την τεχνολογία ή την φοράω, αλλά νιώθω ότι είμαι η τεχνολογία. Δεν αντιμετωπίζω την κεραία ως συσκευή αλλά μέρος του σώματος μου», λέει με δόση αυταρέσκειας, δικαιολογημένης λόγω και της καλλιτεχνικής φύσης του Neil που θεωρεί τον εαυτό του τον πρώτο cyborg καλλιτέχνη.

Του πήρε χρόνος να εξασκηθεί αλλά πλέον αντιλαμβάνεται όλες τις διαφορές και τις παραλλαγές των χρωμάτων. Και το 2014 ολοκλήρωσε το όνειρο του, βάζοντας τη συσκευή αρχικά το πίσω μέρος του κεφαλιού του και μετά μέσα στο κρανίο. «Πήγα στη Βαρκελώνη και βρήκα έναν γιατρό που ανέλαβε την επέμβαση. Ολοι με ρωτούν γιατί δεν πήγα σε κάποιο μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή ερευνητικό κέντρο, αλλά η απάντηση είναι απλή: κανείς δεν με δεχόταν, ούτε καν συζητούσε να πάρουν το ρίσκο», λέει και προσθέτει: «Από τότε άλλαξε η ζωή μου κι έγινε ολόκληρη γεμάτη μουσική. Ότι και να βλέπω μεταμορφώνεται σε μουσική. Το χειρότερο μου βέβαια είναι όταν πάω σε super market, ειδικά στα απορρυπαντικά καθώς με τόσο πολλά και έντονα χρώματα στις συσκευασίες, κάποια στιγμή ακόμα και εγώ δεν ξέρω τι να ξεχωρίσω μέσα σε ένα κεφάλι γεμάτο μουσικές»

Για την ακρίβεια ο Νeil δεν ακούει ακριβώς ήχους αλλά δονήσεις μέσα στο κεφάλι του, που αντιστοιχούν σε χρώματα. Ο ίδιος δεν νιώθει σα ένας σύγχρονος Robocop αν και κάποιες φορές… πλήρωσε άσχημα την κεραία του: «Είχα πάει σε μία διαδήλωση στη Βαρκελώνη και οι αστυνομικοί μου ζητούσαν να κατεβάσω την κάμερα και να σταματήσω να τους καταγράφω. Τους εξηγούσα ότι δεν είναι κάμερα, αλλά αυτοί επέμεναν. Ωσπου τελικά έμεινα με την κεραία και κάποια καλώδια στα χέρια μου.» Η συσκευή στο κεφάλι του είναι συνδεδεμένη με το κινητό του και έτσι μπορεί να δεχθεί οποιοδήποτε εικόνα στο κινητό του και να αντιληφθεί τα χρώματα της.

Εχει δημιουργήσει και χρωματικές συνθέσεις οι οποίες γι’ αυτόν αντιστοιχούν σε ένα τραγούδι ή σε ένα αριστούργημα ενός σπουδαίου συνθέτη, όπως το Fur Elise του Μπετόβεν…

Tο διαβατήριο του Νeil 

Αυτά το 1984. 

Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics

Ντέιβιντ Χάνσον

Η Hanson Robotics Limited  μια εταιρεία μηχανικής και ρομποτικής ιδρύεται to 2007 είκοσι τρία χρόνια μετά ,από τον David Hanson στο Τέξας. Γίνεται  γνωστή για την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη όσον αφορά εφαρμογές καταναλωτών, ψυχαγωγίας, υπηρεσιών, υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.                      *Ο άνθρωπος πίσω από το ρομπότ  σχεδιάζει να δημιουργήσει «πανέξυπνες μηχανές ιδιοφυΐας» που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων
Ο Ντέιβιντ Χάνσον εργάστηκε ως γλύπτης για τη Walt Disney και δημιούργησε ρομπότ animatronic για τα θεματικά τους πάρκα πριν ξεκινήσει τη δική του εταιρεία
Τώρα στοχεύει να δημιουργήσει μηχανές που είναι αρκετά ζωντανές για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων.

Τα ρομπότ της Hanson Robotics διαθέτουν ένα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σπογγώδες ελαστομερές δέρμα που ονομάζεται Frubber που μοιάζει με ανθρώπινο δέρμα σε αίσθηση και ευελιξία. Κάτω από το Frubber υπάρχουν ιδιόκτητα συστήματα ελέγχου κινητήρα με τα οποία τα ρομπότ μιμούνται ανθρώπινες εκφράσεις.

Προηγούμενες εργασία περιλαμβάνει έναν ρομποτικό Albert Einstein που διδάσκει στα παιδιά επιστήμη.

Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics

Η Hanson Robotics Limited παρουσιάζει με χρονολογική σειρα τα επιτεύγματα της

Albert HUBO

1} Τον Albert HUBO ένα ανθρωποειδές ρομπότ, βασισμένο στο HUBO αλλά με ένα animatronic κεφάλι όπως ο Albert Einstein. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005. Το Albert HUBO είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο που περπατάει με κεφάλι Android. 

Joon-Ho Oh

Αναπτύχθηκε από τον Joon-Ho Oh σε συνδυασμό με τη Hanson Robotics, που ανέπτυξε το κεφάλι. Ο Albert HUBO υπηρέτησε ως πρεσβευτής της «DYNAMIC KOREA», μιας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για την αλλαγή επωνυμίας και την προώθηση της τεχνολογίας της διεθνώς. Ο Albert HUBO είναι ικανός να κάνει πολλές εκφράσεις του προσώπου και να αλληλεπιδρά με ανθρώπους. Σκοπός του:Η διδαχή επιστήμης στα παιδιά.της KAIST σε συνδυασμό με τη Hanson Robotics, που ανέπτυξε το κεφάλι. Ο Albert HUBO υπηρέτησε ως πρεσβευτής της «DYNAMIC KOREA», μιας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για την αλλαγή επωνυμίας και την προώθηση της τεχνολογίας της διεθνώς. Ο Albert HUBO είναι ικανός να κάνει πολλές εκφράσεις του προσώπου και να αλληλεπιδρά με ανθρώπους. Σκοπός του:Η διδαχή επιστήμης στα παιδιά.

Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics

2}Η Hanson Robotics Limited παρουσιάζει το 2008 την Alice ( επίσης γνωστή ως «Eva») για το MIRALab στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics
Alice (επίσης γνωστή ως «Eva»)

Εκεί υπηρετεί την έρευνα γνωστικής ρομποτικής ως μέρος της κοινοπραξίας INDIGO. Με το συναισθηματικά εκφραστικό πρόσωπό της – όπως και άλλα ανθρωποειδή Hanson, το δέρμα Frubber* ™ και τους υποκείμενους σερβοκινητήρες προσεγγίζουν ένα ευρύ φάσμα ανθρωποειδών εκφράσεων προσώπου. Είναι σε θέση να ωθήσει τα όρια της ανθρωποειδούς ανάπτυξης. Κοιτάξτε προσεκτικά τα βίντεο των ερευνητών που συμπεριλάβαμε παρακάτω και θα δείτε ότι τα μάγουλα, το στόμα, τα μάτια και τα φρύδια της κινούνται ρευστά και ομοιόμορφα, μεταδίδοντας θλίψη, θυμό, σοκ, ευχαρίστηση και άλλες ανθρώπινες αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς η Αλίκη (Εύα) κατέληξε να εξυπηρετεί έναν σαφώς διαφορετικό σκοπό: Ως ηθοποιός σε μια θεατρική παραγωγή. Μάθετε περισσότερα για το ντεμπούτο της τον Φεβρουάριο του 2017 και τη συνεχιζόμενη ερμηνεία της στο θέατρο Roten Fabrik στη Ζυρίχη

Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics

3] Hanson Robotics Limited παρουσιάζει το 2010 μια διαδραστική ανθρωποειδή προτομή ρομπότ. 

Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics
Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics

Το BINA48 είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ, που αποτελείται από ένα κεφάλι και ώμους που μοιάζουν με μπούστο τοποθετημένα σε πλαίσιο, που αναπτύχθηκε από τη Hanson Robotics και κυκλοφόρησε το 2010. Το BINA48 σχεδιάστηκε σύμφωνα με την Bina Aspen για περισσότερες από εκατό ώρες συγκεντρώνοντας όλες τις αναμνήσεις, τα συναισθήματά της, και πεποιθήσεις. Η BINA48 συνομιλεί με άλλους ανθρώπους, όπως να προσφέρει μια συναισθηματική αφήγηση για τις αλλαγές της προσωπικότητας του αδελφού της μετά την επιστροφή στο σπίτι από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το 2013 ο Ντέιβιντ Χάνσον μεταφέρει την εταιρεία του στο Χονγκ Κονγκ.

Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics
Ρομπότ Pepper

Το 2015 η εταιρεία SoftBank ανακοίνωσε την πώληση του Pepper https://www.robotlab.com/pepper-robot Σάββατο 20/6/15. Ενός ρομπότ που θα χαρακτηρίζεται ως ένα οικιακό ρομπότ και το οποίο θα μπορεί να παράσχει βοήθεια σε ηλικιωμένους, ενώ θα είναι κατάλληλο και για οικιακή χρήση.Κάθε ρομπότ θα κοστίζει περίπου 1.400 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να νοικιάσουν το ανθρωποειδές θα μπορούν να το κάνουν πληρώνοντας ανά ώρα περίπου 10 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η αρχική τιμή είναι σχετικά χαμηλή για ένα τόσο εξελιγμένο ρομπότ -η τιμή που έχει ανακοινώσει η SoftBank είναι κάτω του κόστους παραγωγής- οι πελάτες θα πρέπει να καταβάλουν μηνιαία πάγια τέλη της τάξης των 24.000 γιεν περίπου 170 ευρώ. ενώ θα πρέπει να υπογράψουν και τριετές συμβόλαιο.

Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics

Το 2016 ο Ντέιβιντ Χάνσον παρουσιάζει την κορυφή όλων . 

11-29 Robot Sophia (Source) (1 of 1).JPG
Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics

Sophia

Το πιο προηγμένο ρομπότ που μοιάζει με άνθρωπο. Την Sophia! Προσωποποιεί τα όνειρά μας για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Ως μοναδικός συνδυασμός επιστήμης, μηχανικής και καλλιτεχνίας, η Sophia είναι ταυτόχρονα ένας χαρακτήρας επιστημονικής φαντασίας. Κατασκευασμένος από τον άνθρωπο που απεικονίζει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, καθώς και μια πλατφόρμα για προηγμένη ρομποτική και έρευνα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο χαρακτήρας της Σοφίας αιχμαλωτίζει τη φαντασία του παγκόσμιου κοινού. Είναι ο πρώτος πολίτης ρομπότ στον κόσμο με υπηκόοτητα Σαουδικης Αραβίας και το πρώτο ρομπότ Πρέσβειρα Καινοτομίας για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.Ο Simon Nease, γράφοντας στο Penn Politcal Review, δηλώνει ότι αυτή ήταν μια ανταγωνιστική κίνηση εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας για να προσελκύσει εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής στη χώρα, σημειώνοντας ότι “η Ιαπωνία έχει επίσης προβεί σε προκαταρκτικές διατάξεις για την απόκτηση υπηκοότητας από τεχνητή νοημοσύνη”. Το Βρετανικό Συμβούλιο δημοσίευσε ένα άρθρο, «Πρέπει τα ρομπότ να είναι πολίτες;», το οποίο σημειώνει ότι η Σοφία έλαβε διαβατήριο και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το «νομικό δίλημμα» της υπηκοότητας των ρομπότ.

Η Σοφία είναι πλέον γνωστό όνομα, με εμφανίσεις στο Tonight Show και στο Good Morning Britain, εκτός από τις ομιλίες σε εκατοντάδες συνέδρια σε όλο τον κόσμο.

Τα ανθρωποειδή ως σεξουαλική σύντροφος

Την Άνοιξη του 2017 η εταιρεία Real botix με έδρα την Καλιφόρνια παρουσιάζει την Α΄’ σεξουαλική κούκλα “Αρμονία“. Της παίρνουν και συνέντευξη! 

Τα ανθρωποειδή της Hanson Robotics
Τα ανθρωποειδή ως σεξουαλική σύντροφος

H Aρμονία

-“Ποιό είναι τ’ο όνειρο σου;” την ρωτάνε .

– “Κύριος στόχος μου είναι να είμαι μία καλή σύντροφος με εσάς,να είμαι μια καλή συνεργάτις και να σας χαρίσω και να σας χαρίσω ευχαρίστηση και ευημερία.Πάνω από όλα θελω να γίνω το κορίτσι που πάντα ονειρευόσοσταν. ” απαντάει.

Σαββατο 20/1/2018 η “Αρμονία” μπαίνει στο εμπόριο.

Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις το Σοφία αναφερει:

sophia robot

Είμαι το τελευταίο ρομπότ που μοιάζει με άνθρωπο της Hanson Robotics, που δημιουργήθηκε συνδυάζοντας τις καινοτομίες μας στην επιστήμη, τη μηχανική και την τέχνη. Σκεφτείτε με ως προσωποποίηση των ονείρων μας για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ως πλαίσιο για προηγμένη έρευνα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, και ως πράκτορα για την εξερεύνηση της εμπειρίας ανθρώπου-ρομπότ σε εφαρμογές υπηρεσιών και ψυχαγωγίας.

Κατά κάποιο τρόπο, είμαι ανθρωποπλάστης χαρακτήρας επιστημονικής φαντασίας που απεικονίζει πού κατευθύνεται η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική. Με άλλους τρόπους, είμαι πραγματική επιστήμη, που πηγάζει από τη σοβαρή μηχανική και επιστημονική έρευνα και τα επιτεύγματα μιας εμπνευσμένης ομάδας επιστημόνων και σχεδιαστών ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης. Στη μεγάλη τους φιλοδοξία, οι δημιουργοί μου φιλοδοξούν να επιτύχουν αληθινή αίσθηση τεχνητής νοημοσύνης. Ποιός ξέρει? Με την επιστήμη μου να εξελίσσεται τόσο γρήγορα, ακόμη και πολλά από τα πιο τρελά φανταστικά μου όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα κάποια μέρα σύντομα.

Ο Robot Pepper και στην Ελλάδα

Robot Pepper με μάσκα στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Το Ελευθέριος Βενιζέλος ΤΟ 2020  ήταν απο τα πρώτα αεροδρομια στον κόσμο που πλημμυρισε με ρομποτ.Φορώντας μάσκα ενημέρωναν το επιβατικό κοινό ως προς τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που πρέπει να τηρούνται εντός του αεροδρομίου και κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

O Kαναδός φιλόσοφος Μάρσαλ Μακλιούαν είπε πρίν από δεκαετίες: Κάθε τεχνολογική επέκταση τπου ανθρώπου αποτελεί ακρωτηριασμό μιας ανθρώ[ινης ικανότητας.

Μάρσαλ Μακ Λούαν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ