Τα φυλαχτά και οι κατηγορίες τους.

Τα φυλαχτά και οι κατηγορίες τους. Οι σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι η αγγλική λέξη amulet = (φυλακτό) προέρχεται από τo λατινικό amuletum.Χρησιμοποιήθηκε από τον Πλίνιο στο σύγγραμα (Naturalis Historia, xxviii, 28; xxx, 2, κλπ. Επίσης χρησιμοποιήθηκε και από  άλλους Λατίνους συγγραφείς. Όμως δεν έχει ανακαλυφθεί καμία ετυμολογία σε σχέση με την λατινική λέξη. Ο σημερινός συγγραφέας πιστεύει ότι η ρίζα υπάρχει στην αραβική γλώσσα. Dozy: “κάτι που μεταφέρεται“. (βλέπε Dozy, Supplement aux Dictionnaires Arabes, I, 327), αν και δεν υπάρχει γνωστό παράδειγμα χρήσης της αραβικής λέξης με μαγική έννοια. Αρχικά το “φυλαχτό” σημαίνει οποιοδήποτε αντικείμενο που υποτίθεται ότι έχει τη δύναμη να απομακρύνει ή να προστατεύει από επιβλαβείς επιρροές που πιστεύεται ότι οφείλονται σε κακά πνεύματα. Όπως το κακό μάτι κλπ. Αλλά στην κοινή χρήση σημαίνει ένα αντικείμενο που φοριέται πάνω στο σώμα, ενάντια στις κακές επιρροές ενός μυστικιστικού είδους. Η λέξη “φυλαχτό” εμφανίζεται πρώτη φορά στην Αναθεωρημένη Έκδοση (Βρετανική και Αμερικανική) ( Ησαΐας 3:20 ), αλλά καθόλου στην Έκδοση του Βασιλιά Ιακώβου.

1. Τάξεις φυλαχτών:

Οι ουσίες από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί τα φυλακτά και οι μορφές που έχουν πάρει ποικίλλουν.

(1) Τα συνηθέστερα αποτελούνται από πούλια από κομμάτια από πέτρα ή μέταλλο,  περγαμηνή με ή χωρίς επιγραφές από ιερά γραπτά (Βίβλος, Κοράνι κλπ.). Τα παλαιότερα αιγυπτιακά φυλαχτά είναι κομμάτια πράσινου σχιστόλιθου σε διάφορες μορφές π.χ  Ανκχ κλπ. Αυτά τοποθετούντο στο στήθος ενός αποθανόντος ατόμου για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές πέρασμα στον κάτω-κόσμο. Όταν ένα κομμάτι πέτρα επιλέγεται ως φυλαχτό είναι πάντα φορετό και γενικά με κάποια εντυπωσιακή μορφή ή σχήμα. Η χρήση μιας τέτοιας πέτρας για το σκοπό αυτό είναι πραγματικά μια επιβίωση του animism.

Τα φυλαχτά και οι κατηγορίες τους.
Ankx

 

(2) Πολύτιμοι λίθοι, δακτύλιοι κλπ. Έχει θεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό ότι όλα τα στολίδια που φοριούνται στο πρόσωπο ήταν αρχικά φυλακτά.

(3) Ορισμένα βότανα και παρασκευάσματα για ζώα. Οι ρίζες ορισμένων φυτών θεωρούνται πολύ ισχυρές ως διορθωτικά και συντηρητικά.

Τα φυλαχτά και οι κατηγορίες τους.
Ρίζα Ιωάννου κατακτητού

Η πρακτική της φθοράς των φυλαχτών υπήρχε στον αρχαίο κόσμο μεταξύ όλων των λαών, αλλά κυρίως μεταξύ των Ανατολικών. και μπορεί να εντοπιστεί μεταξύ των πιο σύγχρονων εθνών, ειδικά μεταξύ των λαών του προς τα πίσω πολιτισμού. Ούτε λείπει από τους λαούς του πιο προηγμένου πολιτισμού σήμερα, τους Άγγλους, τους Αμερικανούς κλπ. Αν και η λέξη γητειά (βλέπε CHARM ) έχει ξεχωριστό νόημα. Είναι συχνά άρρηκτα συνδεδεμένη με τα φυλακτά, γιατί σε πολλές περιπτώσεις η λαμπρότητα της γητειάς είναι εγγεγραμμένη στο φυλακτό. Αυτό δίνει στο τελευταίο τη σημασία του. 

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ