Τι είναι τα ζωικά Τοτέμ;

Totem Park pole 1.jpg

 

Η λέξη Τοτέμ προέρχεται από ινδιάνικες φυλές του Καναδά. Περιγράφει κάθε φυσικό αντικείμενο, ζώο, ή φυτό, για το οποίο πιστεύουν ότι έχει ιερές ιδιότητες. Έτσι το εκτιμούν ως προστάτη της φυλής, και, το θεωρούν ως γενάρχη. Κάθε φυλή έχει και το δικό της τοτέμ κι απαγορεύεται κανείς να το πειράξει ή να το θίξει ακόμη και να αναφέρει τ’ όνομά του. Όλα τα έθιμα, που έχουν σχέση με το τοτέμ και αυτή η ίδια η πίστη στα τοτέμ, με μία λέξη ονομάζονται τοτεμισμός.

Τα ζώα τοτέμ είναι μια μορφή οδηγού πνεύματος που αναγνωρίζεται από τους περισσότερους πολιτισμούς που περιέχουν σαμανικά στοιχείο. Η βάση της σαμανικής πρακτικής είναι η πεποίθηση ότι όλα τα πράγματα έχουν ένα πνεύμα, (animus). Αυτό κάνει όλα τα πράγματα συνειδητά. Παρόλο που δεν μπορούν να μοιράζονται την ίδια «νοημοσύνη» με εμάς, όλα έχουν τις δικές τους κινήσεις και κίνητρα. Ο κόσμος είναι γεμάτος θεϊκά πνεύματα, από τα βουνά μέχρι τα ποτάμια μέχρι την πέτρα κατά μήκος του μονοπατιού.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα τοτέμ των ζώων δεν είναι * ένα * συγκεκριμένο ζώο, ή ακόμα και ένα πνεύμα ενός συγκεκριμένου ζώου. Είναι ένα αρχέτυπο. H οντότητα που περιέχει και αντιπροσωπεύει όλα τα πράγματα που ενσωματώνονται στην έννοια ενός συγκεκριμένου ζώου. Με βάση αυτό, αν κάποιος έχει το “κοράκι ” ως πνεύμα- ζώο, αυτό αντιπροσωπεύει την «ακαμψία», την «προδοσία»  και τη «συνωμοσία».  Στην πράξη, οι περισσότεροι αντιπροσωπεύουν το “κοπάδι”.

Τι είναι τα ζωικά Τοτέμ;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πεποιθήσεις γύρω από τα ζώα πνεύματα και για το ρόλο τους στη ζωή ενός ατόμου.Σε διαφορετικούς πολιτισμούς και σε σχέση με ορισμένες παραδόσεις, ένα συμβολικό τοτέμ αποκτάται κατά τη γέννηση ενός ατόμου και ταξιδεύει μαζί σας στο μονοπάτι της ζωής σας. Σε άλλους πολιτισμούς στην εποχή της γήρανσης, κάποιος επιλέγει  το τοτέμ του ζώου. Έτσι υποδηλώνει ότι είναι πνευματικά ώριμος. Το ζώο που επιλέγετε είναι επίσης υπό αμφισβήτηση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το τοτέμ των ζώων θεωρείται αντιπροσωπευτικό για κάποια μέρος της εσωτερικής μας φύσης. 

Το μονοπάτι για την απόκτηση ενός συμβολικού τοτέμ, ή η επαφή μαζί του για πρώτη φορά, επιτυγχάνεται με την είσοδο σε μια «εκστατική κατάσταση». Σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται η κατάσταση αυξημένης ή αλλοιωμένης συνείδησης. Συχνά και τα δύο. Ο Σαμανισμός έχει την τάση να χρησιμοποιεί ουσίες που μεταβάλλουν το μυαλό ή πρακτικές που θα ανοίξουν το μυαλό στον κόσμο του πνεύματος και θα μας κάνουν ικανούς  να έρθουμε σε επαφή και να επικοινωνήσουμε με αυτές τις οντότητες.

Τι είναι τα ζωικά Τοτέμ;

Είναι σημαντικό αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις μεθόδους, να είστε προσεκτικοί και να μην το κάνετε χωρίς την επίβλεψη κάποιου γνώστη με τη διαδικασία. Από τη φύση τους είναι επικίνδυνες για εκείνον που περνάει από τη διαδικασία.  Ο λόγος για αυτές την επικινδυνότητα είναι ο εξής: Στην αρχή, χρειαζόμαστε τα πνεύματα μας να ανοίξουν και να απελευθερωθούν από τον εγκόσμιο κόσμο στον οποίο βρίσκονται μέχρι τώρα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με αυτό το υψηλότερο αστρικό επίπεδο.

Όταν αποκτήσετε το δικό σας Τοτέμ, θα είναι μέρος μιας μακράς σχέσης όπου θα σας βοηθήσει με τις δοκιμές της ζωής σας. Θα σας καθοδηγήσει στην ανάπτυξη της σοφίας και της εμπειρίας. Θα σας οδηγήσει στο δύσκολο μονοπάτι προς τη σαμανική σοφία. 

Στα επόμενα άρθρα θα δώσουμε τις αντίστοιχες ερμηνείες των ζωικών τοτέμ

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ