Το αστρονομικό ρολόι της Λυών

To aστρονομικλό ρολόι της Λυών

Ένας άγγελος με το χέρι του αντιστρέφει μια κλεψύδα. Ένας κόκορας βγάζει ένα φοβισμένο λάλημα που αντηχεί μέσα από τα δαχτυλίδια μιάς καμπάνας βρίσκονται μέσα στον Καθεδρικό ναό του Α.Ιωάννη στη Λυών. Το μηχανικό θέαμα προέρχεται απότο αστρονομικό ρολόι που παρακολουθεί το χρόνο διά μέσου των άστρων από τον 14ο αιώνα.

 

Το αστρονομικό ρολόι της Λυών

Το ρολόι ύψους 9 μέτρων έχει έναν κεντρικό οκτάγωνο πύργο που υποστηρίζει κάποιους αυτοματισμούς. Αφού ο άγγελος στα αριστερά γυρίσει την κλεψύδρα, ένας άγγελος στα δεξιά κρατάει το χρόνο για τους τρεις αγγέλους που παίζουν τον ύμνο του Αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή με μικροσκοπικά κουδουνάκια. Η Παναγία δείχνει να γονατίζει σε ένα παρεκκλήσι και γυρίζει στον Άγγελο Γαβριήλ καθώς ανοίγει την πόρτα του παρεκκλησίου. Tο Άγιο Πνεύμα με τη μορφή ενός περιστεριού κατεβαίνει. Ένας Ελβετός φύλακαςπερνά γρήγορα γύρω από τον θόλο του πύργου του ρολογιού. Xαιρετά με το  χέρι του .Όλες οι αυτοματισμοί σταματούν με το χτύπημα της ώρας. Στην δυτική θέση, υπάρχει ένα άγαλμα που περιστρέφεται τα μεσάνυχτα. 

Την Κυριακή, παρουσιάζεται ο Ιησούς αναστημένος. 

Την Δευτέρα: ο θάνατος του. 

ΤηνΤρίτη: Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής.

ΤηνΤετάρτη: ΟSt. Etienne

Την Πέμπτη: ένα παιδί που κρατάει ένα δισκοπότηρο και ένας οικοδεσπότη. Την 

Παρασκευή: Ένα παιδί με τα σύμβολα της σταύρωσης. 

Το Σάββατο: η Παναγία.

 Ενημέρωση Ιουνίου 2017: Δυστυχώς, το ρολόι, αν και είναι ορατό, επί του παρόντος δεν λειτουργεί.Δεν υπάρχει λόγος για το πότε θα διορθωθεί.

 

Πηγή:http://www.atlasobscura.com/places/astronomical-clock-of-lyon

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ