Το αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου

Το αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου

Ο Καθεδρικός Ναός του Στρασβούργου, η αλλιώς Γαλλικά Cathedrale Notre – Dame De Strasburg ανήκει στον μυστηριώδη κόσμο των Αστρονομικών Ρολογιών.

Αφιερωμένος στην Παναγία, αφού το εντυπωσιακό του ρολόι βρίσκεται εντός του ναού. Σε σημείο όχι εύκολα προσβάσιμο από τους επισκέπτες, εν αντιθέσει με εκείνο της Πράγας, που κοσμεί τον ναό και βρίσκεται εξωτερικά.

Ο Ναός είναι κατασκευασμένος από «Ψημμίτη Λίθο» σε Γοτθικό ρυθμό. Την τελευταία περίοδο του Μεσαίωνα κάπου 15ο η 16ο αιώνα όπου σε διάφορες χώρες αρχίζουν να διεισδύουν, οι κλασικίζουσες μορφές της Αναγεννήσεως.

Σήμερα κατέχει την έκτη θέση του υψηλότερου Ναού στον κόσμο.

Είναι επίσης το ψηλότερο εναπομείναν κτίριο, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου την εποχή του Μεσαίωνα.

Το αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου

Jean Baptiste Schwilgue

Το Αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου, κατασκευασμένο από τον Jean Baptiste Schwilgue είναι σε θέση ακόμη και σήμερα να δείχνει όχι μόνο την επίσημη ώρα μα και την ηλιακή, αλλά και τις ημέρες της εβδομάδας όπου η κάθε μια, αντιπροσωπεύεται από έναν Θεό της Μυθολογίας.

Ακόμη, μπορεί κανείς σε αυτό να δει από τα δίσεκτα έτη, τις ισημερίες, τον μήνα, το έτος καθώς και τα ζώδια του Ζωδιακού κύκλου μέχρι την φάση της Σελήνης ως και τη θέση διάφορων πλανητών.

Διακοσμημένο από χαρακτήρες γλυπτών οι οποίοι αρχίζουν να κινούνται, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας άγγελος, χτυπά την καμπάνα, ένας δεύτερος γυρίζει πάνω από μια κλεψύδρα.

Διαφορετικοί χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν τα διάφορα στάδια της ζωής.

Όλες οι ηλικίες των ανθρώπων από ένα παιδί έως και γέρο πια, η ζωή περνάει μπροστά από το γλυπτό του θανάτου.

Στο τελευταίο επίπεδο του ρολογιού βρίσκονται οι Απόστολοι, που περνούν μπροστά από τον Χριστό.

Από το 1352 όπου αρχικά κατασκευάστηκε μέχρι και σήμερα έχει υποστεί διάφορες μετατροπές.

Ο θρύλος θέλει τον δημιουργό του Αστρονομικού ρολογιού του Στρασβούργου, να τυφλώθηκε μετά την κατασκευή του, ώστε να μην είναι σε θέση να κατασκευάσει κάποιο άλλο!

Χριστίνα Καζανιατόρα

Πηγές: http://www.strasbourg.info/cathedral/

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ