Διαφορά Ταρώ με την απλή τράπουλα.

Διαφορά Ταρώ με την απλή τράπουλα και η ψυχανάλυση. Πολλοί θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν αναφερόμαστε στις κάρτες Ταρω δεν χρησιμοποιούμε τον  όρο τράπουλα.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Ταρώ με την απλή τράπουλα και αν ναι,ποια είναι αυτή η διαφορά;

Η διαφορά της Ταρώ με την απλή τράπουλα οφείλετε στο γεγονός ότι  η Ταρω περιλαμβάνει τον όρο  Arcana (arkena.). Ο όρος αυτός προέρχεται από την Ιταλία τον δέκατο έκτο αιώνα Μ.Χ και σημαίνει: Secrets or mysteries!

Τουναντίον η λέξη τράπουλα προέρχεται από την επίσης Ιταλική λέξη Trappola που σημαίνει «παγίδα», εξαπάτηση, απάτη,

Η πρώτη Ταρώ παρουσιάστηκε το 1441 ενώ η πρώτη τράπουλα εμφανίστηκε το 1646.

card-deck-390865_960_720

Η παλαιότερη Ταρω χρονολογείται μεταξύ 1441 και 1447 και είναι η Visconti di Modrone.

”Έχοντας κάνει λοιπόν τον πρώτο διαχωρισμό θα συνεχίσουμε εστιάζοντας στις κάρτες Ταρω. Οι κάρτες Ταρω πέρα από την μαντική τους διάσταση, αναφέρονται σε πανάρχαιες φιλοσοφίες, ερμητικό εσωτερισμό, αρχετυπικά σύμβολα.Μέσα από κάποια άγνωστη δύναμη που υπάρχει μέσα στα χαρτιά αυτά, μαθαίνουμε για το πώς μπορούμε να πορευτούμε καλύτερα στην ζωή μας.

Η Συμβουλευτική Ταρώ

cards of ma jor arcana

Μία σημαντική διαφορά Ταρώ με απλή τράπουλα είναι ότι η Ταρώ είναι η πύλη που παραπέμπει στα κρυφά μονοπάτια της σκέψης. Η μελέτη τους οδηγεί στην ενδοσκόπηση και την αυτογνωσία.Με ένα άνοιγμα των καρτών Ταρω ο μελετητής έχει μπροστά του όλη την αλήθεια κι αν έχει μάτια να δει αυτήν την αλήθεια θα μείνει άναυδος από την ακρίβεια, την λεπτομέρεια και τις πιο λεπτές αποχρώσεις συμβάντων και συναισθημάτων που ξεδιπλώνονται με μαγικό τρόπο.Τα σύμβολα που χρησιμοποιεί το Ταρω είναι η γλώσσα του υποσυνείδητου που αν τις κατανοήσεις σωστά ανοίγεις την πόρτα στις αθέατες περιοχές της ψυχής.

 

Η Ταρώ και η Επιστήμη

Βασική επίσης διαφορά της Ταρώ με την τράπουλα είναι ότι η δεύτερη δεν έχει καμία σχέση με τις επιστήμες. Η Ταρώ χαρακτηρίζεται  σαν κομβικό σημείο συνάντησης με δύο επιστημονικούς κλάδους.Τον κλάδο της γλωσσολογίας και τον κλάδο της ψυχανάλυσης. Αν λοιπόν η πρώτη νομιμοποιείται εξ αντικειμένου- ως η επιστήμη που μελετά τη γλώσσα- η ψυχανάλυση  βασίζεται στην κλινική εμπειρία. Αφού η ομιλία του αναλυόμενου είναι το μέσο για την επίτευξη του σκοπού  της ανάδυσης του ασυνειδήτου µέσω των ελεύθερων συνειρμών

Με τον όρο γλωσσολογία  εννοείται η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης γλώσσας ως καθολικού φαινομένου, αλλά και των επιμέρους γλωσσών του κόσμου. Ως επιστήμη επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα για τη φύση της γλώσσας, τη δομή της και τη σχέση της με τον ανθρώπινο νου, αλλά και με την κοινωνία.

Ταρώ και γλωσσολογία

Η γλωσσολογία χωρίζεται σε 2 κλάδους την θεωρητική και την γενική γλωσσολογία. Εμείς σήμερα θα αναφερθούμε στην θεωρητική γλωσσολογία που κάνει  έρευνα των στη διδασκαλία των γλωσσών (μητρικής και ξένων), στη μετάφραση και στη λεξικογραφία ενώ παράλληλα εξετάζει την ιστορία και τις βασικές αρχές της σύγχρονης γλωσσολογίας και δίνει έμφαση στα επίπεδα της γλωσσολογικής ανάλυσης φωνητική , φωνολογία , μορφολογία κ.τ.λ.

Ταρώ και ψυχανάλυση

Στον τομέα της ψυχανάλυσης θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο όρο Ψυχισμός.Το ασυνείδητο  είναι η περιοχή των μη συνειδητών περιεχομένων και διεργασιών.Ο όρος ασυνείδητο είναι και αυτός του Φρόιντ αλλά ο Γιουνγκ τον συμπληρώνει και τον επεκτείνει.  Διακρίνει το «προσωπικό»  και το «ομαδικό ασυνείδητο » .
Στο προσωπικό ασυνείδητο περιλαμβάνονται παραστάσεις, βιώματα, εμπειρίες, επιθυμίες, απωθημένα κλπ. από την ζωή του προσώπου- με μία λέξη ψυχώ, ενώ στο ομαδικό ασυνείδητο υπάρχουν οι εμπειρίες της χιλιόχρονης ζωής της ανθρωπότητας- ο ψυχισμός- μεταδίδονται δε ως «αρχέτυπο».Ο όρος αρχέτυπο σημαίνει αρχικός τύπος, ότι δηλαδή θα χρησιμεύσει ως υπόδειγμα, πρότυπο, μοντέλο και εισήχθη από τον Γιουνγκ εννοώντας αρχέγονες εικόνες, παραστάσεις, διαθέσεις, σύμβολα και γενικότερα όλα όσα περιλαμβάνουν οι μυθολογίες των λαών.
Τα βλέπουμε στα όνειρα ,την τέχνη, τα παραμύθια, το φολκλόρ.

 

Είδη αρχέτυπων

Τα πιο συνηθισμένα είναι τα «μαντάλλα», ο «ουροφόρος όφις», η «μητέρα», ο «πατέρας», ο «σοφός», ο «μάγος».

Μαντάλα
Μαντάλα

Εμφανίζονται μέσα από οριακές καταστάσεις. Ρυθμίζουν νοοτροπίες λαών, φυλών και εθνών, καθώς και την ψυχοσύνθεση τους.
Ακόμη υπάρχουν και αρχέτυπα (που ρυθμίζουν προσωπικές συμπεριφορές) σαν συμπυκνωμένα ιδανικά παραδείγματα.
Αυτά συνήθως είναι ο ιππότης (animus), η Ντάμα (anima), το προσωπείο (persona), ο «αρχέτυπος σοφός» κ.α.Επιστρέφοντας στη θεωρία του Jung περί συλλογικού ασυνείδητου, θα  προσπαθήσουμε σήμερα να κατανοήσουμε την ένωσή του  με τις κάρτες. Θα πρέπει να σκεφτούμε  το συλλογικό ασυνείδητο ως «ψυχή του κόσμου» και ότι σε αυτόν τον κόσμο κατοικεί ο συμβολισμός των αρχετύπων.

Οι 24 μεταθέσεις των καρτών Ταρώ

Στον κόσμο των Ταρω κάθε κάρτα έχει το δικό της όνομα και κάθε όνομα είναι και μία επίκληση!

Στην λέξη TARO η θέση του καθενός από τα τέσσερα γράμματα T,A,R,O μπορεί να αλλάξει από την εναλλαγή της θέσης των άλλων δύο γραμμάτων. Αυτό το ονομάζουμε μετάθεση.

Αν πάρω το γράμμα Τ ως το πρώτο σταθερό γράμμα, υπάρχουν έξι πιθανοί συνδυασμοί αυτής της λέξης: ΤΑRO ,  TAOR  , TOAR  , TORA  , TROA  , TRAO.

Βάζοντας το γράμμα Τ ως το δεύτερο σταθερό γράμμα, υπάρχουν άλλοι έξι συνδυασμοί:ATOR , ATRO,  OTRA ,  OTAR ,  RTAO ,  RTOA

Mε το Τ στην Τρίτη θέση άλλοι 6 και στην τέταρτη θέση άλλοι 6   

Η μετάθεση των γραμμάτων στην λέξη TARO μας δίνει τελικό αποτέλεσμα 4 χ 3 χ 2 χ 1 = 24 . Είκοσι τέσσερις διαφορετικές λέξεις.Κάθε μία από αυτές τις λέξεις είναι μία πρώιμη ηχητική δομή η οποία αναπαριστά την ουσία της Μεγάλης Αρκάνας. Οι 24 αυτές μεταθέσεις είναι τα ονόματα των Ταρω. Ο μελετητής της Ταρώ Samuel Mathers στο βιβλίο του Tarot 1888 ήταν ο πρώτος ο οποίος έκανε τις προαναφερόμενες  μεταθέσεις και εστίασε στην  ετυμολογική σύνδεση των Ταρω με διαφορετικές γλώσσες.

mathers_s02

 

Τα 24 ονόματα της Ταρώ και οι προελεύσεις τους!

Το πρώτο γήινο portal είναι οι ακόλουθες κάρτες:

0)TAOR = Ο ΤΡΕΛΟΣ λέξη που προέρχεται από την Αρχαία Αίγυπτο και υποδηλώνει την Taoret την Αιγύπτια θεότητα της γονιμότητας αλλά και του σκότους

ο τρελός

  • 1)TOAR= Ο ΜΑΓΟΣ από την Ολλανδική γλώσσα Tovenaar (ΤΌΦΈΝΑΡ) κατά την ταρώ  σημαίνει αυτός που επηρεάζει την ύλη

Μάγος

  • 2)TORA = H Μεγάλη Ιέρεια από την Εβραίικη γλώσσα Torah που  σημαίνει νόμος και κατά την ταρω αυτός που διδάσκεται και μαθαίνει τους νόμους της ζωής.

high_priestess

  • 3) TROA = Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ από την ελληνική λέξη Throne κατά την ταρω σημαίνει Θρόνος= κυβερνώ.

  • 4) ΤRAO = Οι ΕΡΑΣΤΕΣ από την Γερμανική λέξη Treue που σημαίνει πίστη κατά την ταρω σημαίνει ένωση δια κοινής απόφασης

lovers

  • (-)ATORΉΡΑ ή ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΉ ΘΕΆ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΎ= πηγή της χαράς ,της αλήθειας, της άνετης ζωής

(-)HRA

  • 5) ATRO = ΙΕΡΟΦΑΝΤΗΣ από την λέξη της Γαλικίας Treo που σημαίνει αβασάνιστα αλλά κατά την ταρω σημαίνει να τηρήσεις τις εντολές για να μην υποπέσεις σε βάσανα.

  • 6) OTRA = Η ΑΥΤΟΚΡΆΤΕΙΡΑ από την Λατινική λέξη Ultra … Κατά την ταρω σημαίνει αυτός που αγωνίζεται για τον πλούτο.

empress (1)

  • 7) OTAR = ΤΟ ΆΡΜΑ από την Γαλλική λέξη Haute arrivé που σημαίνει υψηλή άφιξη.Κατά την ταρω σημαίνει αυτός που ελέγχει μια κατάσταση.

To Δεύτερο portal που είναι πνευματικό περιλαμβάνει τις:

  • 8) RTOA = ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ από την Λατινική λέξη Tοga που σημαίνει εσθήτα. Κατά την ταρω διαχείριση δικαιοσύνης.

justice (1)

  • 9) RTAO = Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ από το αγγλικό ρήμα retire που σημαίνει συνταξιοδοτούμαι,  και κατά την ταρω σημαίνει αποσύρομαι

  • 10)ROTA =ΤΡΟΧΟΣ από το λατινικό rotate που σημαίνει περιστρέφομαι γύρω-γύρω. Κατά την ταρω η ερμηνεία αποδίδεται ως :H ζωή με έχει στα χέρια της!

wheel_of_fortune

  • 11) ORTA = Η ΔΎΝΑΜΗ από την Λατινική λέξη οrta που σημαίνει “παίρνω τα ‘πάνω μου”. Kατα την Ταρω σημαίνει πίστη στον εσωτερικό μου εαυτό.

 

  • 12)ARTO = O ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΣ από την Θιβετιανή λέξη Bardo που σημαίνει αναστέλλω. Κατά την Ταρω συμβολίζει την υπέρτατη θυσία.

hanged

  • 13)RATO = H EΓΚΡΑΤΕΙΑ από το λατινικό rato που σημαίνει με το μέτρο.Kατά την ταρω υποδηλώνει τον διαλογισμό ανάμεσα στον υλικό και τον πνευματικό κόσμο.

temperance

  • 14)ΟATR = Ο ΘΑΝΑΤΟΣ από το Αγγλικό “Lost his oats” δηλαδή ότι είχε και δεν είχε. Κατά την ταρω σημαίνει αποσύνθεση.

 

  • 15)AOTR = O ΔΙΑΒΟΛΟΣ από το Λατινικό aorist που σημαίνει αιώνια επανάληψη. Κατά την ταρω σημαίνει χωρίς την σκέψη της ολοκλήρωσης.

DEVIL

(+)ORAT  = O ΔΙΑΣ από το λατινικό orat που σημαίνει μιλώ

ORAT

 

To τελευταίο portal που είναι και το πιο σημαντικό γιατί είναι το ψυχικό περιλαμβάνει τις:

  • 16)ROAT = Ο ΠΥΡΓΟΣ από το Αγγλικό roar που σημαίνει θορυβώδης , βρυχώμενος. Κατά την ταρω υποδηλώνει την κατάρρευση του ΕΓΏ.

 

  • 17)RAOT = Η ΣΕΛΉΝΗ από το Γαλλικό raout  σημαίνει κατατρόπωση και συνώνυμο με την λέξη βράδυ. Κατά την ταρω σημαίνει  η ψυχή αναγεννάτε κατά την διάρκεια της νύχτας.

moon

  • 18)AROT = TΟ ΆΣΤΡΟ από το Αγγλικό arise που σημαίνει ανατέλλω. Κατά την ταρω υποδηλώνει ότι η ανανεωμένη ψυχή βρήκε τον δρόμο της.

star

  • 19)AORT = O HΛΙΟΣ από την Λατινική λέξη aorta που δείχνει την κυρία αρτηρία της καρδιάς. Κατά την ταρω υποδηλώνει την αιώνια ένωση με το φως και την ενέργεια.

20)OART = Η ΚΡΊΣΗ από την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα (o) art που υποδηλώνει την κατάσταση όταν η τέχνη ξεπερνάει την ανθρώπινη ζωή

 

  • 21)TARO = TO ΣΎΜΠΑΝ από την σύνθετη Αιγυπτιακή λέξη “Tar “που σημαίνει Βασιλικός και το”Ro “ που σημαίνει μονοπάτι. Κατά την Ταρω το βασιλικό μονοπάτι είναι ένας ενάρετος δρόμος που οδηγεί στα Ηλύσια Πεδία!

world

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ