Η Παγόδα του Kyaiktiyo ή αλλιώς η Παγόδα στο κεφάλι του Ερημίτη είναι ένας βουδιστικός τόπος προσκυνήματος. Βρίσκεται στο Νότιο-Ανατολικό τμήμα της Μιανμάρ / Βιρμανίας. Επίσης είναι γνωστή ως Χρυσός Βράχος. 

 

Ο βράχος και η παγόδα βρίσκονται στην κορυφή του βουνού Kyaiktiyo. Είναι το τρίτο πιο σημαντικό βουδιστικό προσκύνημα στη Βιρμανία μετά την Shwedagon Παγόδα και την Mahamuni Παγόδα

Ο μύθος 

Ο μύθος λέει ότι ο Βούδας, έδωσε μια τούφα από τα μαλλιά του σε έναν ερημίτη. Τον Taik Tha. Ο ερημίτης, αποφάσισε να δώσει αυτά τα μαλλιά στον βασιλιά. Σε αντάλλαγμα για αυτό το δώρο ο Βασιλιάς προσφέρθηκε να χτίσει μια παγόδα όπου τα μαλλιά θα φυλασσότανε. H παγόδα θα χτιζόταν στην άκρη ενός ογκόλιθου με σχήμα τέτοιο ώστε να μοιάζει με το κεφάλι του Ερημίτη.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο ερημίτης απαίτησε αυτό το έργο και εν συνεχεία o βασιλιάς που είχε κληρονομήσει υπερφυσικές δυνάμεις από τον πατέρα του Zawgyi , και τη μητέρα του, πριγκήπισσα Νάγκα βρήκε το βράχο στο βυθό της θάλασσας.

Με τη βοήθεια του Thagyamin , βασιλιά της Tawadeintha Ουρανό στην βουδιστική κοσμολογία , βρήκε το ιδανικό μέρος στο Kyaiktiyo για την τοποθέτηση του χρυσού βράχου.

 

Εκεί έχτισε μια παγόδα, όπου φύλαξε τα μαλλιά. Είναι αυτά τα μαλλιά που, σύμφωνα με τον μύθο, εμποδίζουν το βράχο να πέσει κάτω από το λόφο. Το σκάφος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του βράχου, μετατράπηκε σε πέτρα. Αυτό επίσης λατρεύεται από τους προσκυνητές στην ίδια περιοχή περίπου 300 μέτρα μακριά από τον χρυσό βράχο.

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο λίθος δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα πάνω στο βουνό. Αιωρείται πάνω από αυτό! Παλιότερα ισχυριζόταν ότι κοτόπουλα μπορούσαν να περάσουν κάτω από αυτό. Αργότερα μόνο πέρδικες. Ύστερα ο ογκόλιθος βυθίστηκε τόσο πολύ που μόνο σπουργίτια και σαύρες μπορούσαν να περάσουν. Σήμερα υπάρχει μια σχισμή τόσο μικρή που είναι αδύνατον να την δεις.

Θρύλοι αναφέρουν επίσης ότι προσκυνητές που θα πάνε τρείς φορές το χρόνο για προσκύνημα θα είναι ευλογημένοι με πλούτο και αναγνώριση.

Ο συνεχής κίνδυνος του ογκόλιθου.

Παρά τους μύθους και τις δοξασίες το γεγονός ότι ο ογκόλιθος βρίσκεται σε μία άκρως επισφαλή θέση εδώ και αιώνες, αφήνει άφωνο τον κάθε επισκέπτη. Σκαρφαλωμένα στην άκρη ενός βουνού, βράχος και παγόδα μαζί δίνουν την εντύπωση ότι θα κατρακυλήσουν ανά πάσα στιγμή. Οι προσκυνητές αποδίδουν την εξήγηση ότι η ισορροπία οφείλεται στην δύναμη του λειψάνου που βρίσκεται εκεί.

 

Ο ογκόλιθος έχει 7,6 μέτρα ύψος και η παγόδα 7,3. Ο ογκόλιθος είναι σκεπασμένος με φύλλα χρυσού τα οποία έχουν τοποθετηθεί με το πέρασμα του χρόνου από τους προσκυνητές.

Οι σημερινοί προσκυνητές μπορούν ακόμα να τποθετουν φύλλα χρυσού παρότι πρέπει να πληρώνουν για να το κάνουν αυτό.Κάποιοι άλλοι στερεώνουν χαρτονομίσματα σε ξυλάκια για να μην τα πάρει ο άνεμος.Αυτά τα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την διατήρηση της τοποθεσίας.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ