Κατάλογος δαιμόνων στην θρησκεία του Ζωροαστρισμού

"<yoastmark

 Σε αυτό το άρθροο παρουσιάζουμε ένα κατάλογος δαιμόνων στην θρησκεία του Ζωροοαστρισμού. Όπως έχω προαναφέρει σε άλλο άρθρο οι δαίμονες εμφανίζονται στη θρησκεία, τη θεολογία, τη δαιμονολογία, τη μυθολογία και τη λαογραφία.

Ο λόγος που ξεκινώ με τους δαίμονες του ζωροαστρισμού είναι ότι ο Ζωροαστρισμός είναι μια από τις παλαιότερες θρησκείες που έχουν ακόμη οπαδούς. Η εμφάνισή του χρονολογείται περίπου 2.600 χρόνια πριν. Θεωρείται η ριζική αναμόρφωση της πολυθεϊστικής Ιρανικής θρησκείας, η οποία επικράτησε στην Περσική Αυτοκρατορία με κρατική υποστήριξη. Ο Ζωροαστρισμός διατηρεί κάποιες από τις πρακτικές της προϊστορικής, κοινής ινδοϊρανικής θρησκείας και επομένως παρουσιάζει ομοιότητες με τον Ινδουισμό της βεδικής περιόδου.

Δύο λόγια για τον Ζωροαστρισμό:

Το όνομα της θρησκείας προέρχεται από τον ιδρυτή της, (Ζαρατούστρα) Iερέα που θεωρείται ότι έζησε στο Ιράν τον 6ο αιώνα π.Χ. Θεωρείται από τους οπαδούς του προφήτης. Ο Ζαρατούστρα πιστεύεται ότι δέχτηκε μια θεϊκή αποκάλυψη, που τον οδήγησε στην πίστη σ’ έναν μόνο Θεό .Τον Αχούρα Μάζντα. τον Κύριο της Σοφίας. Στην πράξη ο Ζαρατούστρα εξύψωσε μία προϋπάρχουσα ιρανική θεότητα, τον Αχούρα Μάζντα, σε επίπεδο υπέρτατου Θεού. Ταυτόχρονα δαιμονοποίησε όλες τις άλλες θεότητες του ιρανικού πανθέου στο πλαίσιο μίας μεταφυσικής και ηθικής διαμάχης. Καλού και Κακού. Τάξης και Χάους, η οποία αποκτά κοσμολογικό χαρακτήρα και διαστάσεις αφηρημένων εννοιών. Μετά τον θάνατό του ωστόσο κάποιες δευτερεύουσες θεότητες άρχισαν να λατρεύονται ξανά. Έτσι ο Αχριμάν, η αφηρημένη έννοια του Κακού, εξυψώθηκε σε επίπεδο περίπου ισότιμο με τον Αχούρα Μάζντα ως ο μέγας αντίπαλός του. Έτσι ο μονοθεϊστικός Ζωροαστρισμός γρήγορα κατέληξε διαρχικός, με αντίθετα άκρα τον Αχούρα Μάζντα και τον Αχριμάν, και δεκάδες κατώτερες παλαιές θεότητες να συντάσσονται ως κτιστοί άγγελοι ή δαίμονες με την πλευρά του ενός ή του άλλου

Κατάλογος δαιμόνων ανα κατηγορία

Ο κατάλογος των φανταστικών δαιμόνων περιλαμβάνει εκείνους από τη λογοτεχνική μυθοπλασία με θεολογικές επιδιώξεις, όπως η Κόλαση του Δάντη. Επειδή πολυάριθμοι κατάλογοι θρυλικών πλασμάτων αφορούν μυθολογία, λαογραφία και λαϊκά παραμύθια, να είστε βέβαιοι ότι θα επεκταθούμε σε μεγάλο σημείο και βαθμό καθώς θα υπάρξει πληθώρα παρόμοιων άρθρων. Οι κατηγορίες αυτων των πλασμάτων είναι 4 και απορέουν απο:

Δαιμονολογία: Ayyavazhi, χριστιανική, ινδουιστική, ισλαμική, εβραϊκή, θελημιστές

Εσχατολογία: Χριστιανική, Ισλαμική, Εβραϊκή εσχατολογία

Λαογραφία: Βουλγαρική, Χριστιανική, Γερμανική, Εβραϊκή, Ισλαμική

Μυθολογία: Ακκαδική, Βαβυλωνιακή, Βουδιστική, Χαλδαϊκή, Χριστιανική, Αιγυπτιακή, Ετρουσκική, Φινλανδική, Ελληνική, Γνωστική, Γκουάντσε, Ινδουιστική, Ουγγρική, Ινδονησιακή, Ιρλανδική, Ιαπωνική, Μαπούτσε, Μοαβική, Ιθαγενής Αμερική,  Περσικά, Φοίνικες, Ρωμαίοι , Σλαβική, Σημιτική, Σουμερική, Ζωροαστρική

Κατάλογος δαιμόνων στην θρησκεία του Ζωροαστρισμού

Οι δαίμονες του Ζωροαστρισμού και οι ιδιότητες τους

"<yoastmark

Aeshma

Στον κατάλογο δαιμόνων στην θρησκεία του Ζωροαστρισμού, ο Aeshma είναι ο δαίμονας της οργής,  και της μανίας. Το επίθετο του Aeshma είναι “του αιματηρού μάκους”. Είναι ο πιο άγριος από τους δαίμονες και είναι υπεύθυνος για όλες τις πράξεις επιθετικότητας και κακίας, είτε διαπράχθηκαν σε πόλεμο είτε σε κατάσταση μέθης. Έχει επτά δυνάμεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την καταστροφή της ανθρωπότητας.

Στην ιεραρχία των Ζωροαστρικών Νταέβας που αντικατοπτρίζει μια παρόμοια ιεραρχία θεοτήτων, ο Aeshma αντιτίθεται στην Asha Vahishta, την Amesha Spenta, ή το καλό πνεύμα, που ενσαρκώνει την Αλήθεια. Ο κύριος αντίπαλος του Aeshma είναι ο Sraosha (υπακοή), η αρχή της θρησκευτικής αφοσίωσης και πειθαρχίας. Ο Aeshma αποσπά την προσοχή των ανθρώπων από τη σωστή λατρεία. Παρεμβαίνει στις ψυχές των νεκρών καθώς πλησιάζουν τη Γέφυρα Chinvat στον κάτω κόσμο.

Η Αντιμετώπιση του

Ο δημιουργός Θεός, Ahura Mazda (αργότερα Ohrmazd), δημιούργησε τον Sraosha για να αντιμετωπίσει το κακό του Aeshma και να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις επιθέσεις του. Ο Σραόσα τελικά θα ανατρέψει τον Αέσμα. Στα μεσαιωνικά κείμενα, ο Aeshma γίνεται διοικητής σκοτεινών δυνάμεων από την Angra Mainyu (αργότερα Ahriman). Τον καταπίνει ο Αζ, ο δαίμονας της φιλαργυρίας.

O Aeshma μπορεί να απομακρυνθεί από την απαγγελία μιας προσευχής. Από το Vendidad, -ένα Ζωροαστρικό κείμενο- προσευχής. (Vendidad 11.9) . Ο Δαίμονας Ασμοδαίος της εβραϊκής παράδοσης μπορεί να βασίζεται εν μέρει στο Aeshma.

ΑHRIMAN

"<yoastmark

Ο Ahriman γεννήθηκε σκοτεινός και βρωμερός – και φαίνεται να έχει χειροτερέψει σταθερά. Γέννησε το δαιμονικό απειλητικό για τον κόσμο τέρας Azhi Dahaka και ψεκάζει την κακία όπου μπορεί.

Azhi Dahaka

Όπως ο Σατανάς, ο κύριος στόχος του είναι να γεμίσει τον κόσμο με όσο κακό μπορεί, έτσι θα καταστραφεί. Οι τρέχουσες αναφορές δείχνουν ότι η μέχρι τώρα πολιτική του ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική.

Τα καλά νέα είναι ότι ο Υπέρτατος Θεός Ahura Mazda είναι το απόλυτο αντίθετό του και έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι  τα ωραία πράγματα θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν  μετά την αναπόφευκτη Αποκάλυψη.

ΑKVAN

Aka Manah/Akem Manah/Akoman/Akvan

Στον κατάλογο δαιμόνων στην θρησκεία του Ζωροαστρισμού ο Ακβάν συγκαταλέγεται στους πιο ισχυρούς και καταστροφικούς υπηρέτες του Αριμάν.  Πραγματοποιεί άμεσα τα αρχαία σχέδιά του για τη λήθη. Το διαστροφικό μυαλό του στρέφεται προς την ερήμωση, την καταστροφή και τη βλασφημία. Tο μίσος του για τους θεούς της δημιουργίας και των όντων που φημίζονται για την εμπνευσμένη τέχνη και το θαύμα γνωρίζει λίγους ίσους. Ενώ οι περισσότεροι διχασμοί αναφέρονται στη σκληρότητα και την εκδικητικότητά των θνητών, ο Ακβάν διευρύνει το εύρος του μίσους του καλύπτοντας το με την ιδιοφυΐα.

Οι καταστροφές του Ακβάν

Ο Ακβάν αναζητά τρόπους για να παρουσιάσει ως θαύματα την καταστροφή μνημείων.Μνημείων από χαμένες εποχές που έχουν εμπνεύσει κατά καιρούς δέος και υπερηφάνεια. Ενώ άλλοι δαίμονες συνήθως εξαπλώνουν τη βρωμιά τους με πιο διπλωματικό τρόπο, ο Ακβάν στοχεύει σε σύμβολα, καταρρίπτοντας όχι μόνο ύλη, αλλά ελπίδες και όνειρα. Επιπλέον, αυτοί οι κύριοι της καταστροφής προωθούν στη δημιουργία νέων τρομακτικών στρατευμάτων, μετατρέποντας τα θύματα των πιο μισητών εχθρών τους-  τα τζίνι- σε εφιάλτες γνωστούς ως Gallu

Gallu

Έτσι, το κακό του Ακβάν δεν τελειώνει με τον θάνατο του θύματός του. Αυτό γιατί τα σκοτωμένα τζίνια προέρχονται από το πεδίο της μάχης. Έτσι λειτουργούν  ως βλάσφημοι νεκροί υπηρέτες. Αυτά τα νεκρά τσιράκια υπηρετούν τον τρομακτικό κύριό τους και, με την πάροδο των χρόνων, συγκεντρώνονται γύρω του ως στρατός βλασφημικών σκλάβων.

Ο Ακβάν έχει ύψος περίπου 40 πόδια και βάρος πάνω από 30.000 κιλά.

Κατάλογος δαιμόνων στην θρησκεία του Ζωροαστρισμού

Azi Dahaka

Azi Dahaka

Ο Azi Dahaka είναι ένας κακός χαρακτήρας από την περσική μυθολογία. Το Aži είναι το ιρανικό όνομα Αβεστάν που αντιστοιχεί στη λέξη “φίδι” ή “δράκος”. Η λέξη Azi σχετίζεται με την ελληνική ophis (ofis, ophidian) και τη λατινική anguis (χέλι), που σημαίνει “φίδι”. Η έννοια του Dahaka είναι αβέβαιη. Στην περσική μυθολογία, το Dahāka αντιμετωπίζεται ως σωστό όνομα.

Υπάρχουν ιστορίες για τερατώδη φίδια, που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν από ήρωες, που χρονολογούνται από την προϊστορία και βρίσκονται στους μύθους πολλών ινδοευρωπαϊκών λαών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Ινδο-Ιρανών, δηλαδή των προγόνων των Ιρανών και των Βεδικών Ινδιάνων. Ενώ στην ιρανική παράδοση υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι δράκοι, στη βεδική παράδοση εμφανίζεται μόνο ο δράκος Vritrá, ο καλοπροαίρετος «δράκος των βυθών». Στο Rig-veda, οι θεοί πολεμούν ενάντια στους δράκους, ενώ στην ιρανική παράδοση αυτή η λειτουργία ασκείται από τους θνητούς ήρωες.

O Aži Dahāka και η θέση του στον Ζωροαστρισμό

Το Aži Dahāka περιγράφεται στα παλαιότερα κείμενα του Ζωροαστρισμού, ως ένα τέρας με τρία στόματα, έξι μάτια και τρία κεφάλια, πονηρό, δυνατό και δαιμονικό. Αν και, από άλλες απόψεις, ο Aži Dahāka έχει ανθρώπινες ιδιότητες δεν είναι απλό ζώο. Εμφανίζεται σε αρκετούς από τους μύθους της Αβέστας και αναφέρεται σε πολλά άλλα μέρη στη ζωροαστρική λογοτεχνία.

Σε ένα μεταβατικό ζωροαστρικό κείμενο-το Dēnkard- προσδιορίζεται ως Άραβας. Ως η πηγή των γραπτών του Ιουδαϊσμού και προικισμένος με όλες τις αμαρτίες. Το αντίθετο του καλού. Στην Avesta, ο Aži Dahāka λέγεται ότι ζούσε στο απρόσιτο φρούριο Kuuirinta, όπου λάτρευε τα yazatas Anāhitā, τη θεότητα των ποταμών και το Vayu, τη θεότητα της ανεμοθύελλας.

O Aži Dahāka αποκτά βασιλική εξουσία

Σε ένα κείμενο της Αβέστας, ο Aži Dahāka έχει έναν αδελφό που ονομάζεται Spitiyura. Μαζί επιτίθενται στον ήρωα Yima και τον κόβουν στη μέση με ένα πριόνι, αλλά αργότερα νικίζονται από τον Ātar, το θεϊκό πνεύμα της φωτιάς. Μετά το θάνατο του Jamshid, ο Dahāg απέκτησε βασιλική εξουσία. Ένα ύστερο Ζωροαστρικό κείμενο λέει ότι αυτό ήταν καλό, αφού αν ο Νταχάγκ δεν είχε γίνει βασιλιάς, η γη θα είχε κυβερνηθεί από τον αθάνατο δαίμονα Αίμα και το κακό θα βασίλευε στη γη μέχρι το τέλος του κόσμου.

Η Εξουσία του Aži Dahāka επί της Γης

Ο Νταχάγκ κυβέρνησε για χίλια χρόνια, ξεκινώντας 100 χρόνια αφότου ο Τζαμ έχασε τη βασιλική του δόξα. Περιγράφεται ως μάγος που κυβέρνησε με τη βοήθεια των δαιμόνων, της νταέβα. Η Avesta προσδιορίζει το άτομο που τελικά νίκησε τον Aži Dahāka ως Θραϊτόνα. Η Avesta έχει λίγα να πει για τη φύση της ήττας του Aži Dahāka στα χέρια του Θraētaona, εκτός από το ότι του επέτρεψε να απελευθερώσει την Arənavāci και τη Savaŋhavāci, τις δύο πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο. Αργότερα, ορισμένες πηγές έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ήττα του Aži Dahāka απο τον Frēdōn
Frēdōn

Λέγεται ότι ο Frēdōn ήταν προικισμένος με τη θεϊκή ακτινοβολία των βασιλιάδων από τη γέννησή του. και μπόρεσε να νικήσει τον Dahāg σε ηλικία εννέα ετών, χτυπώντας τον στον ώμο, την καρδιά και το κρανίο με ένα δαντέλα και χτυπώντας του τρεις πληγές με ένα σπαθί. Ωστόσο, όταν το έκανε, φίδια, έντομα και άλλα βγήκαν από τις πληγές και ο θεός Ormazd του είπε να μην σκοτώσει τον Dahāg για να εμποδίσει τον κόσμο να μολυνθεί από αυτά τα πλάσματα. Έτσι, ο Frēdōn αλυσόδε τον Dahāg και τον φυλάκισε στο μυθικό όρος Damāvand, το ψηλότερο βουνό στην οροσειρά Alborz.

Οι πηγές της Μέσης Περσίας προφητεύουν επίσης ότι στο τέλος του κόσμου ο Νταχάγκ θα σπάσει τις αλυσίδες του και θα καταστρέψει τον κόσμο καταστρέφοντας έναν στους τρεις ανθρώπους και ζώα. Ο Kirsāsp, ο αρχαίος ήρωας που σκότωσε τον Az -Srūwar, θα επιστρέψει στη ζωή για να σκοτώσει τον Dahāg.

Στο επικό ποίημα του Ferdousí la Shāhnāma, γραμμένο περίπου 1000 μ.Χ., ο μύθος του Νταχάγκ επαναλαμβάνεται και ο κεντρικός χαρακτήρας παίρνει το όνομα Ζαχχίκ.

Bushyasta 

Bushyasta  Δαίμονες και υπηρέτες του Sinlord of Sloth, αυτές είναι οι αγαπημένες του κόρες. Τα Bushyasta είναι ντάιβα που ενθαρρύνουν και προωθούν τη νωθρότητα και την τεμπελιά, η ίδια τους η αύρα θα κάνει ακόμη και άλλα πλάσματα τεμπέλη, αργά και νυσταγμένα. Ενώ είναι αργές οι ίδιες, μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορες αν το θέλουν.

Daeva

Η νταέβα στα σανσκριτικά: देव ντέβα) είναι μια Ζωροαστρική υπερφυσική οντότητα. Έχει δυσάρεστα χαρακτηριστικά. Στα παλαιότερα κείμενα του Ζωροαστρικού κανόνα, θεωρούνται ως “θεοί που πρέπει (να) απορριφθούν”. Αυτή η έννοια είναι επίσης εμφανής στην παλιά περσική “επιγραφή νταϊβά”. Είναι του 5ου αιώνα π.Χ.. Στη Νεότερη Αβέστα, οι νταέβες είναι θεότητες που προωθούν το χάος και την αταξία. Στην μεταγενέστερη παράδοση και λαογραφία, τα ντόου  είναι προσωποποιήσεις κάθε φανταστικού κακού.

Ο Daeva, ο όρος ιρανικής γλώσσας, έχει την ίδια προέλευση του “Deva” της ινδικής μυθολογίας, που αργότερα ενσωματώθηκε στις ινδικές θρησκείες.  

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ