Ο Μασονικός Συμβολισμός της Ταρώ

Μπορεί κανείς να εκπλαγεί από την αφθονία και την ποικιλομορφία των φύλλων του Ταρώ. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μόνο ένα σετ Ταρώ;
Η ποικιλομορφία των καρτών Taro αφορά κυρίως την εμφάνισή τους. Το περιεχόμενο καθενός από αυτά είναι συγκεκριμένο και τα αναφορικά σημεία που χρησιμοποιούνται απευθύνονται πιο συγκεκριμένα σε συγκεκριμένα άτομα, αλλά σπάνια αδιαφορούν για άλλα.
Η πραγματικότητα. η ουσία του Ταρώ, βρίσκεται στη δομή του, στο ρυθμό του. Τα αρχέτυπα, τα πιο θεμελιώδη, είναι αναμφίβολα «αριθμοί», παρά εικόνες, δηλαδή αφηρημένες αρχές και όχι φαινομενικές πραγματικότητες. Επομένως, είναι λογικό η εικόνα να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες αναφορές,

Ο αναγνώστης καλείται με το παρόν σε μια μασονική προσέγγιση στο Παγκόσμιο Ταρώ!

Ο Μασονικός Συμβολισμός της Ταρώ

Παραλληλισμός και παρομοίωση μεταξύ της προέλευσης, της ιστορίας και της εξέλιξης του Τεκτονισμού από τη μια πλευρά και του ΤΑΡΟ από την άλλη.

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ των ΤΑΡΟ, όπως και εκείνη του Ελευθεροτεκτονισμού, βρίσκεται (ή έχει χαθεί) στον τομέα των μύθων και των θρύλων στην αυγή του πολιτισμού μας· η εξέλιξή τους συμμετέχει σε κάθε περίπτωση, σε αυτό που ονομάζεται «Παράδοση».

Είναι τον 14ο αιώνα που αυτές οι δύο μορφές έκφρασης εμφανίζονται και εκδηλώνονται.

Περίπου το 1360, ο Πάπας φεύγει από την Αβινιόν και τότε η Αικατερίνη της Σιέν προτρέπει την Εκκλησία σε περισσότερη αυστηρότητα και μεγαλύτερη κάθαρση. Οι πρώτοι καρποί της Αναγέννησης γίνονται αισθητοί στην Ιταλία ταυτόχρονα με την εμφάνιση του επιβλητικού γοτθικού στολιδιού που προστέθηκε στο Γεωμετρία την οποία και υποτάσσουν. Ακολουθώντας τον δρόμο του μεταξιού, φτιάχχνουν αμέσως μετά το χαρτί από φυτικές ίνες και εν συνεχεία την πυρίτιδα.Η χρήση του πιρουνιού εξαπλώνεται στα τραπέζια των ευγενών και των μεσαίων τάξεων. Η φιλοσοφία και τα αραβικά μαθηματικά βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Τα γεγονότα και η σκέψη είναι σε μετάλλαξη παντού στη Δύση.

Η ξυλογραφία ή η εκτύπωση χαρακτικών σε ξύλο κάνει σύντομα την εμφάνισή της επιτρέποντας την έκδοση ή την εκτύπωση εικόνων, αλλά ήδη ζωγραφισμένα στο χέρι ή σχεδιασμένα τραπουλόχαρτα, χωρίς να το γνωρίζουμε μέχρι τότε, άρχισαν να υπάρχουν μεταξύ 1365 και 1370

Ο Μασονικός Συμβολισμός της Ταρώ

Την ίδια εποχή, το 1370, διατυπώθηκαν οι πρώτοι μασονικοί κανόνες και κανονισμοί στο Γιορκ. Λίγο αργότερα, κερδοσκοπικοί τέκτονες, μη επαγγελματίες του οικοδομικού εμπορίου, αλλά ερμητικοί, μεταξύ των οποίων γίνονται δεκτοί στις στοές Ναιτών Ιπποτών και Καθαρών.

Πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια του αιώνα του φωτός, τα ταρώ και ο Ελευθεροτεκτονισμός θα εγγράψουν τα σημάδια ή τα ορόσημα τους και θα γίνουν γνωστά με τη σημερινή τους μορφή. Στην πραγματικότητα είναι ένας μασόνος: ο Court de Gebelin, ο οποίος ανακάλυψε εκ νέου και ο οποίος έκανε γνωστό ότι υπάρχει μια βαθιά αίσθηση για τις Αρκάνες των Ταρώ.

Γιατί αυτές οι συναντήσεις;

Το Ταρώ και ο Ελευθεροτεκτονισμός έχουν παρόμοια παραδοσιακή σκέψη και συμμετέχουν επίσης στην εξέλιξη του πνεύματος της ανθρωπότητας όπου και συγκαταλέγονται ως κύροιοι κινητήρες.

Η τελική τους σκέψη είναι στην πραγματικότητα πανομοιότυπη: Ο Τεκτονισμός, μια φιλοσοφική σχολή στη φύση της, στοχεύει στη διερεύνηση και κατανόηση του ίδιου του ατόμου και της σχέσης του με το Σύμπαν.
Ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι πιστός σε αυτό το σεβάσμιο σωκρατικό σύνθημα: “Μάθετε να γνωρίζετε πραγματικά τον εαυτό σας…και θα μάθετε να κατανοείτε το Σύμπαν και τους Θεούς του…”, Το Ταρώ όσον αφορά αυτό, είναι κυρίως ένα αποκαλυπτικό μέσο έρευνας. Ο προβληματισμός που προτείνει το Ταρώ με τη βοήθεια των ζωδίων και των πιθανών συσχετισμών τους, φέρνει το κλειδί στο άτομο για την κατανόηση του σωστού εαυτού του.

Οι μορφές έκφρασης του Ταρώ και του Τεκτονισμού βασίζονται στη χρήση συμβόλων

Μασονικά σύμβολα

Η συμβολική γλώσσα έχει το πλεονέκτημα ότι δεν επιβάλλει την σημασία ύφους στην ανάγνωση. Δίνει φιλελεύθερο ή ελεύθερο πεδίο εκτίμησης μέσα στο εσωτερικό ενός συνειρμικού συστήματος, το οποίο απευθύνεται ουσιαστικά στο υποσυνείδητο μας διεγείροντας το φανταστικό μέρος του.

Αυτή η γλώσσα βρίσκεται σε μια εντελώς αντίθετη πλευρά του συνηθισμένου τρόπου σκέψης μας. Η σκέψη μας είναι βασισμένη σε μια ορθολογική οργάνωση του χώρου, η οποία ρυθμίζει τον προβληματισμό μας. Η συμβολική γλώσσα επιτρέπει τη διαφυγή για λίγο από αυτήν τη ρύθμιση. Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε «να αγγίξουμε το άπιαστο…»

Χρησιμοποιώντας  τον κίνδυνο ή όχι, φέρνουμε σε επαφή εκείνα τα σημάδια που, αμφισβητώντας τα, θα επιτρέψουν την εμφάνιση χρονικών πληροφοριών:…η σπείρα ερμηνειών που ξεκίνησε από αυτόν τον καινοτόμο σκέψης, επιδιώκει να ανακαλύψει τον εαυτό του, εμβαθύνοντας τη διορατικότητα της αρχής και διευρύνοντας τη διαφορά των συντονισμών…»
(Roger Dadouh, “Psychanalyse”, σελίδα 22.)

Αυτή η μέθοδος μαντείας είναι επομένως η αποκάλυψη διαφορετικών δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στην υποσυνείδησή μας και τα οποία ανήκουν σε αρχέτυπα της ανθρωπότητας καθώς και στα προσωπικά μας προβλήματα. Η δυσκολία παραμένει στο να τοποθετηθούν το ένα σε σχέση με το άλλο.

Η αντίληψή μας κινδυνεύει ουσιαστικά να προσανατολιστεί και να επηρεαστεί από τα προσωπικά μας συναισθήματα, τις συνήθειές μας και το σχηματισμό της σκέψης μας.
Η μασονική πρόοδος προορίζεται να αφυπνίσει τον ευσυνείδητο εαυτό μας, αντί να τον αφήσουμε να βυθιστεί ή να εδραιωθεί στο τέλμα των αντιλήψεών μας.
Αν κάποιος θέλει να επωφεληθεί από τον κόσμο των συμβόλων, είναι απαραίτητο στην αρχή να τα αφήσουμε να εκφραστούν και να αναδυθούν ελεύθερα στο επίπεδο της συνείδησής μας. Αλλά είναι επίσης απαραίτητο να κυριαρχήσουμε στον χειρισμό τους στη διευθέτηση των σχέσεών τους.
Δεδομένου ότι ο Πυθαγόρας, σχετικά με το φαινόμενο του Σύμπαντος, στην καρδιά των πραγμάτων και των όντων, μετά από έρευνα βρίσκει κανείς τη θεμελιώδη υφή θα έλεγε σήμερα μια μαθηματική δομή, η οποία τα υποτάσσει, τα κατευθύνει και πρέπει να θεωρείται ως η τέλεια αναλογική ουσία.

Στεφάν Λουπάσκο
«Των ονείρων, των μαθηματικών και του θανάτου»

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ