5/8/1969 Οι πρώτες φωτογραφίες του Άρη!

1969! Ο Μariner 7 στέλνει τις πρώτες φωτογραφίες του Άρη!
Μariner 7

Στις 5/8/1969 έγινε η πρώτη φωτογράφιση του Άρη από τo διαστημόπλοιο Mariner. Ποιο θα ήταν το προφίλ αποστολής; Το Mariner 7 εκτοξεύτηκε προς τον Άρη από το ακρωτήριο Kennedy στις 8 Απριλίου 1969. Τριάντα μία ημέρες μετά την έναρξη του Mariner 6.

Στις 09:32:33 UT στις 2 Αυγούστου 1969 ο Mariner 7 είναι ο μακρινός παρατηρητής του Άρη. Κατά τις επόμενες 57 ώρες, ολοκληρώνοντας περίπου 5 ώρες πριν από την πλησιέστερη προσέγγιση, 93 εικόνες του Άρη λήφθηκαν και μεταδόθηκαν. Το διαστημικό σκάφος επαναπρογραμματίστηκε ως αποτέλεσμα ανάλυσης εικόνων του Mariner 6. Η νέα ακολουθία ζήτησε από το διαστημικό σκάφος να προχωρήσει πιο νότια από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, και να τραβήξει περισσότερες φωτογραφίες σε κοντινό πλάνο και να συλλέξει περισσότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη φωτισμένη πλευρά του Άρη. Τα δεδομένα από τη σκοτεινή πλευρά του Άρη επρόκειτο να μεταδοθούν κατευθείαν πίσω στη Γη, αλλά δεν θα υπήρχε χώρος στην ψηφιακή συσκευή εγγραφής για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας λόγω των πρόσθετων ημερήσιων δεδομένων. Στην πλησιέστερη προσέγγιση, 05:00:49 UT στις 5 Αυγούστου, το Mariner 7 ήταν 3430 χλμ. πάνω από την επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ελήφθησαν 33 εικόνες κοντά σε επαφή. Περίπου 19 λεπτά μετά το flyby, το διαστημικό σκάφος πήγε πίσω από τον Άρη και εμφανίστηκε περίπου 30 λεπτά αργότερα. Τα δεδομένα επιστήμης και απεικόνισης αναπαράχθηκαν και μεταδόθηκαν τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος επέστρεψε σε κανονική λειτουργία που περιλάμβανε δοκιμές μηχανικής και επικοινωνίας, τηλεοπτικές δοκιμές αστεριών, και σαρώσεις UV του Γαλαξία και μια περιοχή που περιείχε κομήτη 1969-Β. Πραγματοποιήθηκε επίσης περιοδική παρακολούθηση του διαστημικού σκάφους στην ηλιοκεντρική τροχιά του.

Αποτελέσματα της Επιστήμης
Η συνολική απόδοση δεδομένων για τους Mariners 6 και 7 ήταν 800 εκατομμύρια bit. Το Mariner 6 πραγματοποίησε 49 μακρινές συναντήσεις και 26 εικόνες κοντινής συνάντησης του Άρη και ο Mariner 7 πραγματοποίησε 93 μακρινές και 33 κοντινές εικόνες. Οι κοντινές λήψεις κάλυψαν το 20% της επιφάνειας. Τα όργανα του διαστημικού σκάφους μέτρησαν τις εκπομπές υπεριώδους και υπεριώδους ακτινοβολίας και τη ραδιοθλαστικότητα της ατμόσφαιρας. Οι εικόνες έδειξαν ότι η επιφάνεια του Άρη ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη της Σελήνης, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα του Mariner 4. Ο νότιος πόλος αναγνωρίστηκε ότι αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα. Η ατμοσφαιρική επιφανειακή πίεση εκτιμήθηκε μεταξύ 6 και 7 mb. Η ραδιοεπιστήμη βελτίωσε τις εκτιμήσεις της μάζας, της ακτίνας και του σχήματος του Άρη.

Το συνολικό κόστος έρευνας, ανάπτυξης, εκτόξευσης και υποστήριξης για τη σειρά διαστημικών σκαφών Mariner (Mariners 1 έως 10) ήταν περίπου 554 εκατομμύρια δολάρια.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ