Μασονική θεμελιώδης δομή Ταρώ 

η Μασονική θεμελιώδης δομή των Ταρώ 
Μασονική θεμελιώδης δομή Ταρώ

Στην Μασονική θεμελιώδη δομή Ταρώ στο πακέτο των 78 καρτών παρατηρεί κανείς πρώτα απ’ όλα μια δυαδικότητα των επιπέδων εκτίμησης μεταξύ αυτών που ονομάζονται δευτερεύοντα απόκρυφα και μεγάλα απόκρυφα.

Απόκρυφο: Ότι περιέχει μια κρυφή αίσθηση ένα μυστικό που πρέπει να ανακαλυφθεί.

Τα Μικρά συνολικά 56 σε αριθμούς σε τέσσερις ομάδες των 14. Γι’ αυτό τέσσερα «χρώματα» που ονομάζονται: «Σπαθιά», «Ραβδί», «Κύπελλα», «Χρήματα». Θα επιστρέψουμε αργότερα στις συμβολικές τους έννοιες και σημασίες. Αυτά τα μικρά μυστικά συχνά παραμελούνται .
Είναι λυπηρό!

Διότι συμπληρώνουν και φωτίζουν τη σημασία των μεγάλων καρτών στην αντιμετώπισή τους με καταστάσεις που βρίσκονται σε καθημερινά προβλήματα.
Ένα από τα παλαιότερα κείμενα, που αναφέρεται σε αυτά τα παιχνίδια λέει για αυτές τις αριθμητικές κάρτες ότι” περιγράφουν τους πραγματικούς χρόνους και τον κόσμο”. Είναι το “tractatus moribus (Λογικο-Φιλοσοφική Πραγματεία) ” του οποίου ένα αντίγραφο βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Χρονολογείται από το 1377, αλλά ο κόσμος έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε, τουλάχιστον τα ανθρώπινα προβλήματα παραμένουν παρόμοια παρά την εξέλιξη μέχρι τώρα. Μόνο η ερμηνεία αλλάζει στη λειτουργία σε σχέση με την εξέλιξη των ιδεών, των εθίμων και των συνηθειών και της διανοητικότητας.

Κάποιος μπορεί να πει το ίδιο πράγμα για τις Μεγάλες Αρκάνες, όποιο κι αν είναι το στυλ των περιοδικών σχεδίων τους ανά τους αιώνες, ένας αμετάβλητος παράγοντας παραμένει σταθερός ως προς τον αριθμό τους, ο οποίος παραδοσιακά αποτελείται από 22 κάρτες.

Αυτός ο αριθμός των 22 στοιχείων  είναι κάτι παραπάνω από ένα σύμβολο.
Όλα τα αλφάβητα στην προέλευσή τους: όπως ρούνοι, εβραϊκό και πρωτότυπο ελληνικό αλφάβητο αποτελούνταν από 22 γράμματα. 22 στοιχεία με τα οποία μπορεί κανείς να γράψει οτιδήποτε και να εκφράσει οτιδήποτε: Όλη η Γνώση, όλες οι σκέψεις του κόσμου. Ο Ζαρατούστρα εξηγεί ολόκληρο το Σύμπαν σε 22 βιβλία των 22 κεφαλαίων το καθένα.  Μπορεί κανείς να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των παραδειγμάτων της Καθολικότητας του αριθμού 22 και να προκαλέσει τη δομή των 22 κανονικών πολυγώνων. Εδώ μπορούμε να βρούμε το θέμα προς μελέτη και να γράψουμε ένα εξειδικευμένο δοκίμιο.

Επομένως, είναι λογικό να δημιουργηθεί ένας παραλληλισμός δομής μεταξύ των 22 μεγάλων arcanas, των 22 γραμμάτων του εβραϊκού αλφαβήτου και των 22 κλάδων του δέντρου του Sephiroth. Έχουμε, όπως έλεγε ο A. Crowley: «την αναπαράσταση όλων των ενεργειών του Σύμπαντος».

Τα 22 εβραϊκά γράμματα, εκτός από τη λειτουργία τους στη γραφή, έχουν επίσης την αξία του αριθμού που επανενώνει το σύνολο του μοτίβου έκφρασης. Στο Συμβολικό Μασονικό Ταρώ αυτά τα 22 γράμματα είναι εγγεγραμμένα, καθώς και ο κωδικός που αποτελείται από τετράγωνα και σημεία, τα οποία αποτελούν το μασονικό αλφάβητο που χρησιμοποιήθηκε κατά τους προηγούμενους αιώνες.είναι τώρα περισσότερο μια περιέργεια παρά μια ανάγκη.

Ο Τεκτονισμός, βασιζόμενος στην πυθαγορική παράδοση, αποτελείται από τον «αριθμό» και οι αναφορές του στον «Μεγάλο Αρχιτέκτονα» βασίζονται στη «Γεωμετρία».

Θα παρουσιάσουμε το περιεχόμενο του ταρώ ακολουθώντας μια διαδικασία που βασίζεται στην εσωτερική του δομή.

Σε α’ φάση έχουμε τα 22 μεγάλα φύλλα . 21 είναι αριθμημένα και  ένα  δεν έχει καμία ένδειξη αριθμού: Αυτή η κάρτα μπορεί επομένως να τοποθετηθεί πριν ή μετά τη σειρά. Είναι ο σύνδεσμος που κλείνει τον κύκλο της ολότητας , ή που σηματοδοτεί τη διέλευση ενός κύκλου σε έναν άλλο.

Μπορούμε να χωρίσουμε τα 21 αριθμημένα φύλλα σε 3 σειρές του 7 . Όλοι γνωρίζουν τη σημασία αυτών των αριθμών σε όλους τους πολιτισμούς, Τόσο στην Ανατολή, όσο και στη Δύση. Θα επανέλθουμε σχετικά με τον συμβολισμό που μελετάμε τις πινακίδες που αντιστοιχούν σε αυτούς τους αριθμούς. Αλλά αρκεί να σκεφτούμε για μια στιγμή για να δούμε τη σημασία  του 7 σε κύκλους: Ημέρες, χρώματα, σφραγίδες, ορατοί πλανήτες, νότες, ουρανοί και άλλα.

Στην αλχημεία επίσης το 7 είναι ουσιαστικό. Αυτή η φιλοσοφία επικαλείται τα θεμέλια ή τις βάσεις της ζωής και ο συμβολισμός της βρίσκεται σε προφανείς σχέσεις με τον τόνο που μεταφέρεται από το Ταρώ και τον Τεκτονισμό.

Η διαδικασία της αναγέννησης που τέθηκε σε λειτουργία από τον αλχημιστή μπαίνει φυσικά στη σφαίρα της έρευνάς μας. Επίσης θα βρούμε πολλές αναφορές στην αλχημεία, οι οποίες θα αναφερθούν στη μελέτη που ακολουθεί, σε σχέση με κάθε κάρτα του πακέτου.

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ