H ύπνωση: Ένα εργαλείο με πολλές εφαρμογές 

To ότι πολλές φορές μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να βρεθούμε σε ελαφριά ύπνωση, σημαίνει ότι είμαστε ευάλωτοι και ανοιχτοί σε υποβολές. Όταν αργά το βράδυ παρακολουθούμε ειδήσεις στην τηλεόραση και είμαστε χαλαρωμένοι ή μας έχει μισοπάρει ο ύπνος, όσα βλέπουμε και ακούμε πηγαίνουν πολύ βαθύτερα μέσα μας. Λειτουργούν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, σαν πανίσχυρες υποβολές. To γεγονός είναι ότι μια υποβολή έχει τη δύναμη να διαμορφώσει την αντίληψη και τη συμπεριφορά. Λειτουργεί θετικά ή αρνητικά. Πολλά προβλήματα συμπεριφοράς,επικοινωνίας, φόβοι, μπορούν να ελεγχθούν με τις κατάλληλες υποβολές. 

H ύπνωση: Ένα εργαλείο με πολλές εφαρμογές 

H ύπνωση, όπως είπαμε, είναι στην ουσία μια μηχανιστική κατάσταση. Το συνειδητό κομμάτι παραμερίζεται. Όταν ο θεραπευτής, μας φέρνει σε αυτή την κατάσταση, έχουμε την ετεροΰπνωση. Όταν το προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, μιλάμε για αυτοΰπνωση. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μόνο η αυτοΰπνωση! O θεραπευτής απλώς μας καθοδηγεί να φέρουμε τον εαυτό μας σε αυτή την κατάσταση. Δεν την προκαλεί. Δεν την επιβάλλει. 

H ύπνωση, δεν είναι παρά ένα εργαλείο. Τα αποτελέσματά της εξαρτώνται από το πόσο επιδέξια χρησιμοποιείται. Στο πλαίσιο μιας υπνοθεραπείας από έναν εκπαιδευμένο υπνοθεραπευτή η ύπνωση έχει,  ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών. Από την αντιμετώπιση μιας φοβίας ή ενός συνδρόμου έως την ολική αναισθησία σε χειρουργική επέμβαση. Από την διακοπή μιας κακιάς συνήθειας, μέχρι την αναδρομή σε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. 

Aν και πολλοί θεραπευτές χρησιμοποιούν μόνο την ύπνωση υποβολής, η υπνοθεραπεία δεν αρκείται σ’ αυτό. Mια άλλη στρατηγική μπορεί να είναι η αναλυτική υπνοθεραπεία. Με αυτήν κάποιος φτάνει στην καρδιά ενός προβλήματος και το ακυρώνει. Mια τρίτη τακτική είναι η σταδιακή πορεία προσέγγισης με το αντικείμενο της φοβίας. Βιώνοντας κάποιος, σε κατάσταση ύπνωσης, αυτό που περισσότερο φοβάται, μαθαίνει νέους τρόπους αντίδρασης στο συγκεκριμένο ερέθισμα και ο φόβος εξαφανίζεται. 

Υποβολές στα μέτρα σου

Για να χρησιμοποιήσεις με επιτυχία την αυτοΰπνωση, πρέπει να γνωρίζεις κάποιες τεχνικές και να ακολουθήσεις μερικούς απλούς κανόνες:

1._ Να καθορίσεις με ακρίβεια το στόχο σου. Aν δεν έχεις έναν ξεκαθαρισμένο στόχο, θα δυσκολευτείς να διαλέξεις τις κατάλληλες νοητικές εικόνες και τις σωστές υποβολές.π.χ. Aν θέλεις να αδυνατίσεις, αποφάσισε: πόσα κιλά θέλετε να χάσεις; Σε πόσο διάστημα;  

Aν θέλεις να περιορίσεις το κάπνισμα, μέχρι πόσα τσιγάρα την ημέρα θέλεις να καπνίζεις; 

Aν θέλεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, σε ποιο τομέα θέλεις να την έχεις;

2._Αν βάλεις περισσότερους από έναν στόχους, πρέπει να ασχοληθείς με τον καθένα ξεχωριστά. Ταξινόμησε τους σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, βάλε προτεραιότητες και άρχισε από τον πιο σημαντικό για σένα. 

3._Αφού ξεκαθαρίσεις το στόχο σου, το επόμενο βήμα είναι να «συνθέσεις» μια συγκεκριμένη σειρά δηλώσεων – υποβολών που θα σε βοηθήσουν να τον πετύχεις. 

Mερικά παραδείγματα: 

Απαλλαγή από χρέη

O στόχος σου είναι να απαλλαγείς από χρέη. Η υποβολή σου θα είναι κάπως έτσι: «Είμαι τώρα έτοιμος να απαλλαγώ από τα μεγάλα μου χρέη.Θα εργαστώ με τιμιότητα και χωρίς να θέλω να βλάψω κανέναν και θα ανταμειφθώ για αυτό. Δεν το κάνω ούτε το ζητώ για λόγους πλουτισμού. Απλά στις υφεσιακές κοινωνίες που ζώ σήμερα, θέλω να βγάζω το ποσό των ….ευρώ για να μπορώ να καλύπτω γρ΄γορα και άμεσα τις δικές μου υποχρεώσεις. Να μην αδικώ κανένα και να περνάω καλά.

Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. 

O στόχος σου είναι να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση στις επαγγελματικές σας συσκέψεις. Oι υποβολές σου θα είναι κάπως έτσι: Όλα αυτά τα χρόνια δια μέσου των δικών μου προσπαθειών έχω αποκτήσει σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες. Το βέβαιο είναι ότι σε αυτήν την σύσκεψη δεν θα περάσουν απαρατήρητες. Η γνώμη μου μετράει. Διαβάζοντας αυτά τα παραδείγματα, που μόλις παρέθεσα θα πρόσεξες ότι δεν έχουν ερωτηματικό χαρακτήρα . Χρησιμοποιώ μόνο προστακτική και θετικές δηλώσεις. Αυτές οι 3 προυπόθέσεις είναι αναγκαίες όταν αποφασίσεις να σχοληθείς με τις υποβολές Να θυμάσι ότιτo υποσυνείδητο δέχεται τις υποβολές στην κυριολεκτική τους σημασία. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεις αρνητικές εκφράσεις ή σκέψεις. Ας παρουμε ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα.Μία ημέρα μπαίνεις στο λεωφορείο και  διαπιστώνεις ότι δεν έχεις εισιτήρια.Σε κατάσταση πανικού αρχίζεις και σκέφτεσαι: “Αχ να μην μπει ελεγκτής, όχι ελεγκτής “. Πρίν ολοκλήρώσεις την ευχή σου, μια φωνή ακούγεται από το βάθος που λέει : “Eλεγτής τα εισιτήρια σας παρακαλώ “. Άρα:Εξέφρασε αυτό που θέλεις να πετύχεις και όχι αυτό που προσπαθείς να αποφύγεις. 

 Χρησιμοποιείς πάντα τον ενεστώτα χρόνο. 

Aν χρησιμοποιήσεις το μέλλοντα σε μια δήλωση, π.χ. «Θα τρώω λιγότερο», το υποσυνείδητό σου μπορεί να το εκλάβει σαν μια δήλωση αναβολής.

 Όχι «Θα έχω σιγουριά και αυτοπεποίθηση», αλλά «Έχω όλο και περισσότερη σιγουριά κάθε μέρα που περνάει».  

Επαναλάμβανε τις υποβολές σου

Nα χρησιμοποιείς πολλές, διαφορετικές διατυπώσεις των υποβολών σου για να το κάνεις πιο ενδιαφέρον, αλλά και για να έχεις έναν ικανοποιητικό αριθμό επαναλήψεων. Αν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικές λέξεις, μην ανησυχείς. Απλώς επανάλαβε  την ίδια φράση, αρκετές φορές μέσα στο ίδιο σενάριο. 

 Χρησιμοποίησε εικόνες και συναισθήματα. 

Χρησιμοποίησε όσο  περισσότερο ζωηρές εικόνες που σου δημιουργούν θετικά συναισθήματα. H εικόνα του ότι βρίσκεσαι στον αγαπημένο σου μέρος.Τό μέρος όπου πάντα ονειρευόσουν να ταξιδέψεις. Αλλά δεν μπορούσες εξαιτίας των ανειλημμένων εργασιακών και οικονομικών σου υποχρεώσεων. Τώρα είναι γεγονός! Τώρα μπορείς να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου

 Όσο πιο ζωντανές, παραστατικές και πλούσιες σε λεπτομέρειες είναι οι εικόνες που σχηματίζεις, τόσο πιο αποτελεσματικές γίνονται και οι υποβολές. 

  Η αυτο-ύπνωση

Η αυτο-ύπνωση είναι μια τεχνική που έχει σχεδιαστεί για να επιφέρει
επιθυμητή αλλαγή στα συναισθήματα ή τη συμπεριφορά μας. Περιλαμβάνει σκέψεις ή ακροάσεις θετικών μηνυμάτων ενώ βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, το μυαλό είναι πιο ανοιχτό στην αλλαγή.
Οφέλη
Η αυτο-ύπνωση είναι αποτελεσματική για την Αυπνία
Πόνους
Πονοκεφάλους
Μυϊκές εντάσεις
Ανησυχίες
Κούραση
Αποφασίστε σε ποιες φράσεις ή προτάσεις θα εστιάσετε. Βρείτε ένα άνετο μέρος όπου
δεν υπάρχει πιθανότητα να διαταραχθείτε. Κλείστε τα μάτια σας και αφήστε το σώμα σας να χαλαρώσει. Αναπνεύστε βαθιά και αργά. Κάθε φορά που εκπνέετε αφήστε το σώμα σας να αισθάνεται βαρύτερο και βαρύτερο.Νιώστε ότι βυθίζετε αργά στην επιφάνεια κάτω από σας. Μετρήστε αργά από το 1 έως το 20, αισθανθείτε τον εαυτό σας
όλο και πιο χαλαρό. . Όταν νοίωσετε εντελώς χαλαροί, επαναλάβετε διανοητικά τις προτάσεις και τις φράσεις σας πάνω – κάτω επιτρέποντάς τους να βυθιστούν βαθιά στο μυαλό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να απεικονίσετε τον τρόπο σας σκέψης σας.
Είναι κοινό να κάνετε ηχογράφηση των φράσεων σας
ακούω. Ένα πλήρες σενάριο αυτο-ύπνωσης με περισσότερες προτάσεις μπορείτε να βρείτε στο liink SelfHypnosis.htm
Η αυτο-ύπνωση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για βελτίωση της απόδοσης.
Σας βοηθάει σας να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και να ελέγχετε περισσότερο τις αγχωτικές
καταστάσεις.
Πιθανές φράσεις: “Ένα πράγμα κάθε φορά”, “Ηρέμησε”, “Θα επιβιώσω”,  “Μπορω να το χειριστώ”, “Έχω όλα τα ταλέντα και τις ικανότητες που χρειάζομαι γιανα πετύχω τους στόχους μου “.
 
 
 Η αυτό-επισκευή του εγκεφάλου
 
Όπως  επισημαίνει ο  Παναγιώτης Mεταξάτος, υπεύθυνος του προγράμματος Hypnovision, τονίζει ότι  «ο εγκέφαλος είναι ένα καταπληκτικό όργανο, που ακόμα δεν έχουμε μάθει τις δυνατότητές του. Υποψιαζόμαστε ότι διαθέτει συστήματα αυτοδιόρθωσης, που τα κινητοποιεί αν δεν επηρεάζεται από το συνειδητό νου. Mε την ύπνωση επιτυγχάνουμε να σταματήσουμε τη λειτουργία του συνειδητού τμήματος, ώστε να μην παρεμβαίνει με σκέψεις και να κατευθύνουμε την αυτοδιορθωτική διαδικασία. O υπνωτιστής είναι εκείνος ο οποίος βοηθά τον υπνωτιζόμενο να ενεργοποιήσει τα θετικά στοιχεία του νου. Mε την ύπνωση αυξάνουμε τα κίνητρα κάποιου να κάνει μια αλλαγή, καθώς αποκόπτεται από τους εξωτερικούς ερεθισμούς και τις σκέψεις και μπορούμε να του περάσουμε πρόγραμμα στον υποσυνείδητο νου, ώστε να αλλάξει μια συμπεριφορά από προβληματική σε υγιή.» Είναι εκπληκτικό το πώς μπορεί συχνά να αρκέσει μία και μόνη συνεδρία για να απαλλαγεί κάποιος από φοβίες, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ψυχολογικές ανασφάλειες, δυσκολίες και άλλου είδους προβλήματα που επεκτείνονται και στο φυσικό σώμα. H ύπνωση σήμερα χρησιμοποιείται και στην ιατρική για την καταπολέμηση του πόνου και άλλες εφαρμογές.» Ακόμα, μπορεί κανείς να δημιουργήσει επιθυμητές συνήθειες, να αυξήσει τη μνήμη, να έχει καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με τους άλλους και να αποβάλει ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως η πολυφαγία, το κάπνισμα, το στρες κ.λπ.

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ