Kαλώντας  πνεύματα στον γήινο κόσμο!

Ι

*DR.JOHN (O Δεξιοτέχνης-ο Μάγος 🧙‍♂️ )

Kαλώντας πνεύματα στον γήινο κόσμο!
Dr. John (Ο Μάγος))

Kαλώντας πνεύματα στον γήινο κόσμο! Ο Dr.John o δεξιοτέχνης μάγος είναι ένας άνθρωπος της Νέας Ορλεάνης που ταξιδεύει στον έναστρο δρόμο προς τη θέση Ioa. Ήταν πρακτικός και ιερός ντράμερ μεγάλης φήμης στην πόλη στις αρχές του 1800. Η όψη του είναι αυτή του άγριου, ελεύθερου Αφρικανού του οποίου το πρόσωπο λέγεται ότι είχε τατουάζ με κόκκινες και μπλε γραμμές με τη μορφή των φιδιών. Οι αρετές του είναι αυτές του παραδοσιακού αφιερωμένο στη διατήρηση των αυστηρών αφρικανικών μορφών με το Voodoo και αυτούς τους δονητικούς νόμους που διέπουν τους ρυθμούς που χρησιμοποιούνται για να αποκαλούν το Ioa. Το πνεύμα του πρώτου Dr.John κατοικεί κοντά στην πλατεία του Κονγκό στο νεκροταφείο του St.Luis No.1.

Kαλώντας πνεύματα στον γήινο κόσμο!

Ο Dr.John εξακολουθεί να παίζει το τύμπανο του στη Νέα Ορλεάνη και σε πολλά μέρη του Νέου Κόσμου ζωντανός με αφρικανικούς ρυθμούς. Ακούστε!

Αργά το βράδυ… Tο τύμπανο δεν σταματά ποτέ… – τώρα δυνατά, τώρα πολύ-πολύ απαλά. Δική του είναι η δύναμη του ήχου. Στην αρχή ήταν ο Ήχος, ο Κόσμος, ο Ρυθμός. Αυτός είναι ο παλλόμενος δρόμος που ταξιδεύουν τα πνεύματα. Η σκυτάλη που κουβαλούσε ο φτερωτός θεός Ερμής ήταν μια ράβδος επικοινωνίας, μηνυμάτων. Η σκυτάλη του Dr.John γίνεται ένα τύμπανο με το οποίο τυμπανίζει σε αυτόν τον κόσμο και δημιουργεί τη σύνδεση με τους Αόρατους.

Η ικανότητά του να φέρει δύναμη στο βουντού αξιοποιείται πάντα. Χρησιμοποιείται στην υπηρεσία και σύμφωνα με το λόγο της εκκλησίας ή του αρχηγού της, ακόμα και μιας ιέρειας. Το καθήκον του είναι να παράγει εκρήξεις ενέργειας από τα τύμπανα κατ’ απαίτηση.· Oι γραμμές με τατουάζ τον βοηθούν να διοχετεύει την απαραίτητη δύναμη. Ένας πρωταρχικός ρόλος του τελετουργικού ντράμερ είναι να παίζει με σωστό ρυθμό για να προθερμάνει μια ιεροτελεστία. Πρέπει να εξυπηρετεί όσους προήλθαν για την ιεροτελεστία και απαιτείται μεγάλη ευαισθησία για τις προφορικές καθώς και τις σιωπηλές εντολές. Το Εγώ που παραμένει μέσα του πρέπει να δαμάζεται  από διαρκή έλεγχο, ενώ η ικανότητά του να αυξάνει την εξουσία πάνω στο Εγω του ασκείται σε σημείο κούρασης.

Υπήρξαν πολλοί Dr.Johns, που επιβεβαιώσαν όχι μόνο την δημιουργία της δύναμης του αρχικού Doctor αλλά και την ικανότητα του στο να την διατηρήσει.  Μετά το θάνατο του πρώτου γιατρού, ένας άλλος Dr.John που έμοιαζε πολύ με τον αρχικό μπήκε στους κύκλους .  Είναι ένας πανίσχυρος μουσικός του οποίου η μουσική και η σκηνική παρουσία έχουν έντονη αίσθηση βουντού. Είναι σεβαστός για την προθυμία του να παίξει και να προσφέρει οφέλη για αξιόλογους πολιτικούς σκοπούς.Η πτυχή αυτής της κάρτας είναι αυτή ενός έντονου ντράμερ που κάθεται καβάλα στο τύμπανο του. Το ένα χέρι σηκώνεται και το άλλο χαμηλώνει στο παίξιμό του, υποδηλώνοντας το ουσιαστικό “όπως επάνω το ίδιο και κάτω”. Η σκηνή στην κάρτα είναι η πλατεία του Κονγκό στη Νέα Ορλεάνη. Ο καλός γιατρός παίζει έναν από τους χορούς υπό την παρουσία της Marie Laveau. Η πλατεία του Κονγκό ήταν η επίσημη εγκεκριμένη τοποθεσία για τελετουργικό χορό από Αφρικανούς σκλάβους  στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα. Θεωρείται  ένας ιερός τόπος μεγάλης πνευματικής ενέργειας. Οι ιδιότητες των δυνάμεων που αποδίδονται σε αυτήν την κάρτα περιλαμβάνουν τη χρήση του ρυθμού για να καλέσετε τον πνευματικό Κόσμο στον Ορατό Κόσμο ή αλλιώς να καλέσετε τα πνεύματα στον γήινο κόσμο. Dr.John είναι ένας μεγάλος προστάτης των τελετουργικών τυμπανιστών

Ποιός ήταν στα αλήθεια ο *Dr.John;

Ο Doctor John (Σενεγάλη 1803 – Νέα Ορλεάνη 1885) ήταν ένας θρυλικός βασιλιάς Βουντού στη Νέα Ορλεάνη. Ήταν γνωστός με πολλά άλλα ονόματα, όπως Prince John, Jean Montaigne, Jean Montenee ή Jean Montanet, Jean La Ficelle, Jean Latanié, Jean Racine, Jean Grisgris, Jean Macaque, Jean Bayou, Voudoo John και Bayou John. Στην εβδομαδιαία εφημερίδα Harper’s της 7ης Νοεμβρίου 1885
Ο Lafcadio Hearn τον περιέγραψε ως «Ο Τελευταίος των Βουντού»: «…ήταν η τελευταία πραγματικά σημαντική φιγούρα μιας μακράς σειράς μάγων ή μαγισσών των οποίων οι αφρικανικοί τίτλοι ήταν αναγνωρισμένοι και που ασκούσε επιρροή στον έγχρωμο πληθυσμό. Οι αποκρυφιστές θα συνεχίσουν αναμφίβολα να εκλέγουν τις «βασίλισσες» και τους αρχιερείς τους τα επόμενα χρόνια, αλλά κανείς δεν θα παραμένει πλέον ικανός να εκδηλώσει τέτοια μυστικιστική γνώση ή να εμπνεύσει τέτοιο σεβασμό όπως ο Voudoo John επέδειξε».

 

Τα πρώτα χρόνια του Dr.John.

Αρχικά ήταν γέννημα θρέμμα της Σενεγάλης, ένας ελεύθερος Bambara, ή τουλάχιστον μέλος κάποιας ελεύθερης φυλής που συμμάχησε με τους Bambaras. Iσχυρίστηκε ότι ήταν γιος ενός πρίγκιπα. Για απόδειξη και θέλοντας να επιστήσει την προσοχή χάραξε πολλές καμπυλοειδείς παράλληλες ουλές στο μάγουλό του, που εκτείνονταν από οποιοδήποτε μέρος του κεφαλιού του μέχρι τη γωνία των χειλιών του. Ήταν μεσαίου ύψους, πολύ δυνατός, με φαρδιούς ώμους, καλά ανεπτυγμένους μύες, μελανό μαύρο δέρμα, οπισθοχωρούν μέτωπο, μικρά λαμπερά μάτια, πολύ επίπεδη μύτη , γενειάδα, γκρίζα μόνο τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Είχε μια ηχηρή φωνή και έναν πολύ έγκυρο τρόπο.

Σε νεαρή ηλικία απήχθη από Ισπανούς σκλάβους, οι οποίοι τον πούλησαν σε κάποιο ισπανικό λιμάνι, από όπου τελικά τον έστειλαν στην Κούβα. Ο δάσκαλός του από τη Δυτική Ινδία του έμαθε να είναι εξαιρετικός μάγειρας, τελικά δέθηκε μαζί του και του έκανε δώρο την ελευθερία του. Ο Ζαν αμέσως μετά ασχολήθηκε με κάποιο ισπανικό σκάφος ως μάγειρας του πλοίου και  ταξίδεψε αρκετά και στα δύο ημισφαίρια. Τελικά, κουρασμένος από τη θάλασσα, άφησε το πλοίο του στη Νέα Ορλεάνη και ξεκίνησε τη ζωή του στην ακτή ασχολούμενος με το βαμβάκι.

Η σωματική του δύναμη του έδινε σημαντικό πλεονέκτημα πάνω στους συμπατριώτες του μαύρους. και οι εργοδότες του ανακάλυψαν επίσης ότι ασκούσε κάποια περίεργη αποκρυφιστική επιρροή στους συναδέλφους του, κάτι που τον έκανε πολύτιμο ως επόπτη ή αρχηγό συμμορίας. Ο Ζαν, εν ολίγοις, διέθετε τη μυστηριώδη δύναμη obi, η ύπαρξη της οποίας έχει αναγνωριστεί στις περισσότερες δουλοπαροικίες και με την οποία πολλοί καλλιεργητές της Δυτικής Ινδίας αναγκάστηκαν λόγω των περιστάσεων να κάνουν έναν συμβιβασμό. Ως εκ τούτου, ο Ζαν είχε πολλές ελευθερίες που άλλοι μαύροι, αν και ελεύθεροι, δεν θα θεωρούσαν ποτέ ότι είχαν λάβει. Σύντομα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήταν μάντης των μικρών δυνάμεων και ότι μπορούσε να πει το μέλλον από τα σημάδια πάνω σε μπάλες βαμβακιού.

Εγκατάσταση στη Νέα Ορλεάνη
Kαλώντας  πνεύματα στον γήινο κόσμο!
To μοναδικό πορτραίτο του πραγματικού Dr.John ή Jean Montenee.

Ο γιατρός Τζον ισχυρίστηκε ότι ήταν ένας πρίγκιπας στην πατρίδα του τη Σενεγάλη που είχε φέρει τη γνώση του Βοντού από τη χώρα καταγωγής του τη Σενεγάλη. Έγινε μέλος μιας ήδη εξέχουσας κοινότητας Vodooπου υπήρχε στη Νέα Ορλεάνη από τις αρχές του 1700 που αναπτύχθηκε από αφρικανικές ομάδες σκλάβων όπως οι Bambara, Mandinga, Wolof, Eve, Fulbe, Nard, Mina, Fon (Dahomean), Yoruba (Nago), Chamba, Congo, Ibo, Ado, Hausa και Sango (Hall). Οι προηγούμενοι ιθαγενείς της Σενεγάλης είχαν ήδη υποδουλωθεί στη Νέα Ορλεάνη μέχρι το 1720.

Ο γιατρός Τζον έγινε τόσο επιτυχημένος στην άσκησή του που χιλιάδες έγχρωμοι συνέρρεαν κοντά του για προβλέψεις και συμβουλές, και ακόμη και λευκοί, συγκινημένοι από περιέργεια ή αμφιβολία, τον πλήρωσαν για να προφητεύσει γι’ αυτούς. Τελικά έγινε αρκετά πλούσιος ώστε να εγκαταλείψει το φράγμα και να αγοράσει μια μεγάλη έκταση ιδιοκτησίας στον δρόμο Bayou, όπου έχτισε ένα σπίτι. Η γη του εκτεινόταν από την οδό Prieur στον δρόμο Bayou μέχρι το Roman.

Αγόρασε σκλάβες και παντρεύτηκε αρκετές από αυτές, κάνοντας τις δικές του τελετές. Ο Ζαν τους ανακήρυξε νόμιμους συζύγους του σύμφωνα με το αφρικανικό τελετουργικό, ισχυριζόμενος τελικά ότι είχε 15 συζύγους και περισσότερα από 50 παιδιά. Οι πολίτες της Νέας Ορλεάνης τον κοιτούσαν δημόσια, γιατί επέβαινε σε μια άμαξα με άλογα τόσο ωραία όσο κάθε λευκός. Όταν ο γιατρός Τζον έφιππα μόνος του, φορούσε μια φανταχτερή ισπανική στολή. Αργότερα επηρεάστηκε από μια αυστηρή μαύρη φορεσιά με ένα λευκό πουκάμισο και άφησε γένια.

Kαλώντας πνεύματα στον γήινο κόσμο!

Μαντική, μαγεία και βροχές από πέτρες

Αφήνοντας τις συναντήσεις Vodoο στη διοίκηση των Vodoο-queens, ο Dr.John ειδικεύτηκε στη μαντεία, τη θεραπεία και την κατασκευή σακουλών gris-gris. Στο νέο του σπίτι ο Ζαν συνέχισε την πρακτική του μάντη, αλλά το συνδύασε με το επάγγελμα της κρεολικής ιατρικής και ακόμα ακόμα πιο μυστηριωδών τεχνών . Κατά καιρούς η φήμη του έγινε τόσο μεγάλη που μπόρεσε να απαιτήσει και να λάβει τεράστιες αμοιβές.

Άνθρωποι και των δύο φυλών και των δύο φύλων συνωστίζονταν για να τον δουν—πολλοί προερχόμενοι ακόμη και από μακρινές κρεολικές πόλεις στις ενορίες, και καλοντυμένες γυναίκες, καλυμμένες, συχνά χτυπούσαν την πόρτα του. Τα πάρτι πλήρωναν από δέκα έως είκοσι δολάρια για συμβουλές, για φάρμακα με βότανα, για συνταγές για να μεγαλώσουν τα μαλλιά, για καταπλάσματα που υποτίθεται ότι είχαν μυστηριώδεις αρετές, αλλά πραγματικά φτιαγμένα με υπολείμματα από δέρμα παπουτσιών πολτοποιημένα σε πάστα, για συμβουλές για το Λαχείο της Αβάνας, για βοήθεια για την ανάκτηση κλεμμένων αγαθών, για αγάπη, για συμβουλή σε οικογενειακά προβλήματα, για γητειά με τα οποία θα εκδικηθείς έναν εχθρό. Κάποτε ο Ζαν έλαβε μια αμοιβή πενήντα δολαρίων για ένα φίλτρο. «Ήταν νερό», είπε σε έναν έμπιστο, «με μερικά κοινά βότανα βρασμένα μέσα. Δεν έβλαψα κανέναν. αλλά αν οι άνθρωποι θέλουν να μου δώσουν πενήντα δολάρια, παίρνω τα πενήντα δολάρια κάθε φορά!».

Kαλώντας  πνεύματα στον γήινο κόσμο!
Καλλιτεχνική αντίληψη της δραστηριότητας poltergeist που διεκδικεί η Thérèse Selles, μια 14χρονη οικιακή υπηρέτρια της οικογένειας Todescini στο Cheragas της Αλγερίας. Από το γαλλικό περιοδικό La Vie Mysterieuse το 1911.

Kαλώντας πνεύματα στον γήινο κόσμο!

Μία από τις ειδικότητες του Doctor John ήταν η έναρξη ή η διακοπή φαινομένων, συνήθως βροχές από βράχους και πέτρες στο σπίτι του θύματος (Poitergeist). Κάτι που ονομάζεται λιθοβολία στην παραψυχολογία και περιπτώσεις βροχής από πέτρες έχουν αναφερθεί σε όλη την ιστορία, ειδικά σε σχέση με περιπτώσεις μαγείας και δαιμονικής κατοχής. Οι αστυνομικοί στάθηκαν σαστισμένοι καθώς οι βράχοι έπεφταν βροχή, προφανώς από το πουθενά. Φυσικά, ο γιατρός Γιάννης θα μπορούσε να σταματήσει μια τέτοια παρενόχληση, έναντι αμοιβής. Μια περίπτωση αναφέρει ότι οι σκλάβοι ενός Σάμιουελ Γουίλσον πλήρωσαν 62 δολάρια για να σταματήσουν μια βροχή από βράχους, αλλά ο Γουίλσον πήγε τον γιατρό Τζον στο δικαστήριο για να ανακτήσει τα 62 δολάρια. Λίγες μέρες αργότερα άρχισαν και πάλι οι βράχοι.

Το γραφείο του Dr. John

Kαλώντας πνεύματα στον γήινο κόσμο!

Το σπίτι του ήταν γεμάτο με φίδια, σαύρες, φρύνους, σκορπιούς και ανθρώπινα κρανία που είχαν κλαπεί από νεκροταφεία και τα έπιπλα του γραφείου του αποτελούνταν από ένα τραπέζι, μια καρέκλα, μια εικόνα της Παναγίας, έναν χαυλιόδοντα ελέφαντα, μερικά κοχύλια που έλεγε ότι ήταν αφρικανικά κοχύλια και του έδiιναν τη δυνατότητα να διαβάσει το μέλλον και ένα πακέτο κάρτες σε καθεμία από τις οποίες υπήρχε μια μικρή τρύπα.

Σχετικά με το πρόσωπό του κουβαλούσε πάντα δύο μικρά κόκαλα τυλιγμένα γύρω από ένα μαύρο κορδόνι, τα οποία φαινόταν πραγματικά να τα λατρεύει ως φετίχ. Κεριά  έκαιγαν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων του. Η γεναιοδωρία των πελατών του εφτασε σε αξία τουλάχιστον 50.000 δολαρίων!

Θεραπεία και φιλανθρωπία

Μέσω της εργασίας του στις ιατρικές πτυχές του Voodoo ο Doctor John , απέκτησε τη φήμη του εξαίρετου θεραπευτή. Ορισμένες αναφορές έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν ότι είχε την ικανότητα να αναζωογονεί ασθενείς στα πρόθυρα του θανάτου μέσω των τελετουργιών του. Σε μεγαλειώδεις περιστάσεις ο Τζον συνήθιζε να μοιράζει τα λεφτά στους έγχρωμους πληθυσμούς της γειτονιάς του σε σχήμα φαγητού – μπολ με gombo ή πιάτα από τζιμπαλάγια.

Το έκανε για χάρη της δημοτικότητας εκείνες τις μέρες, ίσως. αλλά τα επόμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια των μεγάλων επιδημιών, το έκανε για φιλανθρωπικό σκοπό, ακόμη και όταν ήταν τόσο περιορισμένος σε συνθήκες που ήταν υποχρεωμένος να μαγειρέψει το φαγητό που θα χάριζε. Ακόμη και στο τέλος της ζωής του, όταν είχε χάσει την περιουσία του, χρησιμοποίησε τις δεξιότητές του για να θεραπεύσει.

Kαλώντας πνεύματα στον γήινο κόσμο!

Η μαρτυρία της αξιοσημείωτης επιδεξιότητάς του στη χρήση βοτάνων μπορούσε να συγκεντρωθεί από σχεδόν όλους όσους ζουν τότε που τον γνώριζαν καλά. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του 1878, η οποία ξερίζωσε την παλιά πεποίθηση για την πλήρη ανοσία των Δυτικοαφρικανών και τους έγχρωμους ανθρώπους από τον κίτρινο πυρετό, δύο από τα παιδιά του Jean «νόσησαν». «Δεν έχω λεφτά», είπε, «αλλά μπορώ να γιατρέψω τα παιδιά μου».Το έκανεμε τη βοήθεια μερικών ζιζανίων που μάζεψε από τις άκρες των υδρορροών της οδού Prieur. Ένα από τα βότανα, ήταν αυτό που οι κρεόλες μας αποκαλούν «ομπρέλα».Οι μαρτυρίες όλων αναφέρουν ότι  «Τα παιδιά έπαιζαν σε κάποιο συμπόσιο την επόμενη μέρα».

θύμα απάτης και εθισμού στα τυχερά παιχνίδια

Ανίκανος να διαβάσει ή να γράψει, ο Doctor John συγκέντρωσε μια περιουσία, αλλά στο τέλος της ζωής του έγινε θύμα ενός απατεώνα, ο οποίος τον έβαλε να υπογράψει το όνομά του σε ένα συμβόλαιο με το οποίο έχασε όλη την περιουσία του στο Bayou Road. Δεν ήξερε τι να κάνει με τα χρήματά του. Δεν είχε καμία πίστη στις τράπεζες και είχε δει πάρα πολλά από τη σκοτεινή πλευρά της ζωής για να έχει μεγάλη πίστη στην ανθρώπινη φύση.

Για πολλά χρόνια κρατούσε τα χρήματά του υπόγεια, θάβοντάς τα ή τα έπαιρνε μόνο τη νύχτα, κρύβοντας περιστασιακά μεγάλα ποσά τόσο καλά που δεν μπορούσε ποτέ να τα ξαναβρεί ο ίδιος. και τώρα, μετά από πολλά χρόνια, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχουν θησαυροί ενταφιασμένοι κάπου στη γειτονιά της οδού Prieur και της οδού Bayou.

Kαλώντας  πνεύματα στον γήινο κόσμο!
Ο δρόμος Bayou όπως είναι σήμερα

Όλες οι επαγγελματικές διαπραγματεύσεις σοβαρού χαρακτήρα του προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και καθώς βρήκε πολλούς πρόθυμους να εκμεταλλευτούν την άγνοιά του, πιθανότατα ένιωσε μικρές τύψεις για ορισμένες αμφισβητούμενες ενέργειες του. Τον κακοπληρώναν και μέρος της περιουσίας του κατασχέθηκε για να καλύψει ένα χρέος. Έπειτα, σε μια κακιά ώρα, ζήτησε από έναν άντρα χωρίς ενδοιασμούς να του μάθει πώς να γράφει, πιστεύοντας ότι οι οικονομικές κακοτυχίες οφείλονταν κυρίως στην άγνοια του αλφαβήτου. Αφού έμαθε να γράφει το όνομά του, ήταν αρκετά αθώος μια μέρα για να βάλει την υπογραφή του κατόπιν αιτήματος στο κάτω μέρος ενός λευκού φύλλου χαρτιού και να!!!! Η ακίνητη περιουσία του άλλαξε χέρια.

Kαλώντας  πνεύματα στον γήινο κόσμο!
Η Καταστροφική υπογραφή του Dr.John

Ωστόσο, του είχαν απομείνει κάποια χρήματα και έκανε ηρωικές προσπάθειες για να ανακτήσει τις περιουσίες του. Αγόρασε άλλα ακίνητα και επένδυσε απεγνωσμένα σε λαχεία. Η τρέλα με το λαχείο τελικά τον κυρίευσε, και είχε πολύ περισσότερο να κάνει με την τελική καταστροφή του παρά τις απώλειές του στο παντοπωλείο, το τσαγκάρικο και άλλα καταστήματα στα οποία είχε βάλει πολλές χιλιάδες δολάρια ως σιωπηλός συνεργάτης ανθρώπων που τον απάτησαν.

Αν και την εποχή που η προστατευόμενή του, η διάσημη βασίλισσα του Βουντού Μαρί Λαβό, που την διαδέχθηκε η ομώνυμη κόρη της, είχε αναλάβει την επιχείρηση New Oleans Vodoο, θα μπορούσε σίγουρα να συνέχιζε να ζει καλά, καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να τον αναζητούν. Ήθελαν να τους γιατρέψει με τα βότανά του ή πήγααιναν να τον δουν για να τους πεί την τύχη τους. αλλά όλα του τα κέρδη σπαταλήθηκαν.

Σε ηλικία 80 ετών, μετά από πολλές επιληπτικές κρίσεις και από πολλές εξώσεις, αναγκάστηκε επιτέλους να μετακομίσει με παιδιά από τη λευκή σύζυγό του, αν και περιφρονούσε τα μουλάτα. Το μόνο που του απέμεινε ήταν τα αφρικανικά του κοχύλια, ο χαυλιόδοντας του ελέφαντα του και το τραπέζι της ραπτομηχανής που του χρησίμευε για να λέει προφητείεσ και να καίει κεριά. Οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης κουτσομπόλεψαν ότι ο Dr.John  έπεσε θύμα μαγείας. Μεγαλύτερης από της δικιάς του. Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της μαθήτριάς του Μαρί Λαβό, πέθανε τον Αύγουστο του 1885 σε ηλικία 82 ετών.

 

Aριστείδης Ανδρέου-Καίσαρας

MONO για σοβαρά ενδιαφερόμενους παραδίδω μαθήματα Ταρώ στο γραφείο μου Πάρου 15 Αθήνα Τ.Κ.11255.Για περισσότερες πληροφορίεσ καλέστε στο 6944930028

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ