Marie Laveau Μεγάλη Ιέρεια

Marie Laveau Μεγάλη Ιέρεια
Η Marie Laveau -Σύνδεση με το θείο (Voodo Tarot)

 Marie Laveau Μεγάλη Ιέρεια

Marie Laveau  Μεγάλη Ιέρεια είναι με τον καλό γιατρό, καθώς κινείται πρός τη θέση του Lwa (μιας υπερβατικής θεότητας δημιουργού). Οι αποκρυφιστικές της ικανότητες, η ικανότητα να συνδέει ανθρώπους διαφορετικών ενδιαφερόντων και τα σπουδαία έργα φιλανθρωπίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των ιδιοτήτων. Η μνήμη της παραμένει και τιμάται ακόμα και σήμερα στο “Μικρό της Σπίτι”στο 1ο Νεκροταφείο του St Luis που είναι πάντα γεμάτο με λουλούδια και άλλες προσφορές.

Η Marie Laveau ως Μεγάλη Ιέρεια
O τάφος της Marie Laveau σήμερα

 Marie Laveau Μεγάλη Ιέρεια.Η Marie Laveau αποκαλούμενη επίσης «Madame L.», έζησε στη Νέα Ορλεάνη από το 1794 έως το 1881. Πιθανότατα δεν ταξίδεψε περισσότερο από 20 μίλια έξω από την πόλη κατά τη διάρκεια της ζωής της, αλλά η φήμη της είχε εξαπλώθηκε πολύ πιο πέρα από την Αμερική. Μια ιέρεια που ζει αυτή τη στιγμή στη Νέα Ορλεάνη θεωρεί τη Marie Laveau την τελευταία από τις μεγάλες Βουντού Βασίλισσες, αλλά λέει ότι μια άλλη μπορεί να έρθει και να καλύψει αυτό το κενό .

Το ανάστημα και την φήμη που έχει αποκτήσει η Marie Laveau στην θρσκεία Βούντου σίγουρα δεν την έχει φτάσει κανένας άλλος μέχρι σήμερα. Η δύναμη της δουλειάς της άλλαξε τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική έκφραση του Voodoo στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Marie Laveau Μεγάλη Ιέρεια
H ιέρεια Βουντού Sallie Ann Glassman εκτελεί το τελετουργικό της, την παραμονή του Αγίου Ιωάννη (©Shawn Fink)

 Marie Laveau Μεγάλη Ιέρεια.Προήδρευε στις τελετές βούντου μέρες παραμονής του Αγίου Ιωάννη και στούς χορούς της πλατείας Κονγκό. Μέσω της ικανότητάς του να επηρεάζει τις αρχές, το Βουντού έγινε μια κάπως ανεκτή, αν όχι αποδεκτή, μορφή θρησκευτικής έκφρασης. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιδημίας του κίτρινου πυρετού που σάρωσε τη Νέα Ορλεάνη το 1832 και το 1853 ήταν ακούραστη και ανιδιοτελής στη φροντίδα των θυμάτων. Όταν πέθανε στις 16 Ιουνίου 1881, η καθημερινή Daily Picayne, μια μεγάλη εφημερίδα της Νέας Ορλεάνης, δημοσίευσε τα ακόλουθα ως μέρος ενός κύριου άρθρου:
“…Γενικά η Μαρί Λαβό ήταν μια υπέροχη γυναίκα. Κάνοντας το καλό για χάρη του να κάνει το καλό μόνη της, δεν έλαβε καμία ανταμοιβή, συχνά συναντήθηκε με προκατάληψη και αντιπάθεια. παρόλα αυτά ήταν ικανοποιημένη και δεν υστερούσε στη δουλειά της. Είχε την υπόθεση του λαού στην καρδιά και ήταν μαζί τους σε όλα. .Το όνομα της Μαρί δεν θα ξεχαστεί στη Νέα Ορλεάνη….”

Το όνομα της Marie Laveau δεν θα ξεχαστεί σε καμία πόλη όπου τιμούνται τα πνεύματα του Voodoo. Η πτυχή της Marie Laveau που απεικονίζεται σε αυτή η κάρτα δίνει έμφαση στη φύλαξη και τη σύνδεση. Το δυνατό πρόσωπό της κοιτάζει κατευθείαν τον αναγνώστη καθώς την χωρίζει μια κουρτίνα από κοχύλια cowri. Προσφέρει είσοδο, (κοιτάξτε πέρα ​​από το πέπλο), αλλά μόνο σε κάποιον που θα τη συναντήσει και θα επιστρέψει το σταθερό βλέμμα της.

Η Marie Laveau πίσω απο μια κουρτίνα με κοχύλια cowri.
κοχύλι cowri.

Μια ερμηνεία του ίδιου του ονόματος Marie Laveau δείχνει τον δρόμο προς εκείνα τα χαρακτηριστικά που επέζησαν από το πρόσωπό της και συνεχίζουν να ζουν μέχρι σήμερα. Η Marie βρίσκει τη ρίζα της στην εβραϊκή λέξη mar που αναφέρεται στην πικρία, το αλάτι του θαλασσινού νερού. Στα γαλλικά , lav σημαίνει “πλύση” και “eau” σημαίνει υγρό. Το όνομα σχηματίζει έναν αξιοθαύμαστο γλύφο των μεγάλων νερών και της ικανότητάς τους να επαναφέρουν όλους όσους πλησιάζουν σε μια κατάσταση παρθένας τελετουργικής αγνότητας, που ταιριάζει και προσκαλεί στην κατοικία των Πνευμάτων.

Ενατένιση

Τα μεγάλα νερά ως αρχή και τέλος της ύπαρξης. Σε αυτά τα ύδατα αποκαθίσταται η καθαρότητα του σκοπού και ενισχύεται η σύνδεση με το Πνεύμα

Μαντεία

Η σύνδεση είναι δυνατή μεταξύ φαινομενικά διαφορετικών στοιχείων. Τα λόγια του Άλιστερ Κρόουλ μιλούν με τον πιο κομψό τρόπο για την Παναγία μας: “Η καθαρή εξυψωμένη και ευγενική επιρροή εισχωρεί στο θέμα. Ως εκ τούτου, εαλλαγή, αλλαγή, αύξηση και μείωση, διακύμανση (Βιβλίο του Θωθ)

Ποιά ήταν πραγματικά η Marie Laveau;

Marie Laveau Μεγάλη Ιέρεια
H Marie Laveau

Tα πρώιμα χρόνια.

Τα ιστορικά αρχεία αναφέρουν ότι η Marie Catherine Laveau γεννήθηκε ως ελεύθερη έγχρωμη γυναίκα στην αποικιακή Νέα Ορλεάνη (σημερινή Γαλλική Συνοικία), Λουιζιάνα (Νέα Γαλλία), Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 1801. Ηταν η βιολογική κόρη του Charles Trudeau, ενός λευκού Γάλλου και πολιτικού, και της μητέρας της Marguerite D’Arcantel, μιας ελεύθερης έγχρωμης γυναίκας που είχε λευκή, μαύρη και ιθαγενή αμερικανική καταγωγή.

 Marie Laveau Μεγάλη Ιέρεια
O Charles Trudeau πατέρας τησ Marie Laveau

Η προσωπική της ζωή

Στις 4 Αυγούστου 1819, παντρεύτηκε τον Ζακ Σαντιάγο, έναν έγχρωμο άνδρα που είχε  πρόσφυγα από την Αϊτινή Επανάσταση στην πρώην γαλλική αποικία Saint-Domingue. Το πιστοποιητικό γάμου τους σώζεται στον καθεδρικό ναό του Σεντ Λούις στη Νέα Ορλεάνη. Απέκτησαν δύο κόρες, τη Felicite το 1817 και την Angele το 1820. Και οι δύο εξαφανίζονται από τα αρχεία τη δεκαετία του 1820. Ο Ζακ Σαντιάγο Παρί εργάστηκε ως ξυλουργός. Ο θάνατος του Ζακ Παρί καταγράφηκε το 1820.

Μετά τον  θάνατο του συζύγου της συνήψε σχέση με τον Christophe Dominick Duminy de Glapion, έναν ευγενή γαλλικής καταγωγής, με τον οποίο έζησε μέχρι το θάνατό του το 1855. Αναφέρθηκε ότι είχαν 15 παιδιά .Σύμφωνα με τα αρχεία γέννησης και βάπτισης απέκτησαν επτά παιδιά:

1) François-Auguste Glapion

2) Marie-Louise “Caroline” Glapion

3)Marie-Angelie Paris

4)Celestin Albert Glapion

5)Arcange Glapion

6)Felicite Paris

7) Marie-Philomene Glapion

8) Marie-Heloise Eloise.  Τα μόνα δύο παιδιά που επέζησαν μέχρι την ενηλικίωση ήταν κόρες: η μεγαλύτερη που ονομαζόταν Marie Eucharist Eloise Laveau (1827–1862) και η  Marie Philomene Glapion (1836–1897).

Η Marie Laveau επιβεβαιώνεται ότι είχε τουλάχιστον επτά σκλάβους κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Marie Laveau ήταν γνωστό ότι παρακολουθούσε κρατούμενους που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι ορισμένοι κρατούμενοι θα λάμβαναν δηλητήρια ή άλλες ουσίες πριν πάνε στην αγχόνη, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ένας Ρεπουμπλικάνος δημοσιογράφος της Νέας Ορλεάνης περιέγραψε μια τέτοια επίσκεψη σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου 1871, στο οποίο περιγράφει τη Μαρί Λαβό ως «ευσεβές και αποδεκτό μέλος της καθολικής κοινωνίας» Μετά τον θάνατό της, η κόρη της Marie-Philomene Glapion επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με δημοσιογράφο από το Picayune ότι μόνο οι καθολικές παραδόσεις θα πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων και ότι η μητέρα της θα ετοίμαζε επίσης το τελευταίο γεύμα των ανδρών και θα προσευχόταν μαζί τους. Η Marie Laveau ζήτησε επίσης συγχώρεση ή μετατροπή ποινών για όσους φρόντιζε και συχνά είχε επιτυχία στις προσπάθειές της.

Ήταν γνωστό ότι φρόντιζε τους άρρωστους στην κοινότητά της κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κίτρινου πυρετού του 1878 παρέχοντας φυτικές θεραπείες και προσευχές για τους ταλαιπωρημένους. Οι άλλες κοινοτικές της δραστηριότητες περιελάμβαναν επισκέψεις κρατουμένων, παροχή μαθημάτων στις γυναίκες της κοινότητας και τελετουργίες για όσους είχαν ανάγκη χωρίς χρέωση.

Η Marie Laveau ήταν αφοσιωμένη επαγγελματίας του Voodoo, καθώς και θεραπεύτρια και βοτανολόγος. «Η Laveau λέγεται ότι ταξίδευε στους δρόμους σαν να τους ανήκε» είπε ένα αγόρι από τη Νέα Ορλεάνη που παρακολούθησε μια εκδήλωση στο St. John’s. Η κόρη της, Marie Laveau II παρουσίασε περισσότερες θεατρικές ρουμπρίκες διοργανώνοντας δημόσιες εκδηλώσεις (συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης των παρευρισκομένων στις τελετές της παραμονής του Αγίου Ιωάννη στο Bayou St. John. Δεν είναι γνωστό ποιο από τα δύο την είχε κάνει για να καθιερώσει τη φήμη ως βασίλισσας του βουντού. Η Laveau ήταν επίσης γνωστή ως γυναίκα θρησκευτικός ηγέτης και ακτιβίστρια της κοινότητας.

Η Laveau ξεκίνησε ένα σαλόνι ομορφιάς όπου ήταν κομμώτρια για τις πλουσιότερες οικογένειες της Νέας Ορλεάνης. Διέπρεψε με το να αποκτήσει προσωπικές πληροφορίες για τους πλούσιους θαμώνες της στο σαλόνι ομορφιάς .Άκουγε κυρίες να κουτσομπολεύουν ή από τους υπηρέτες τους τους οποίους είτε πλήρωνε είτε θεράπευσε από μυστηριώδεις ασθένειες. Χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες στις διαβουλεύσεις της για το Βουντού με πλούσιες γυναίκες της Ορλεάνης για να ενισχύσει την εικόνα της ως διορατικής και για να τους δώσει πρακτικές συμβουλές. Κέρδισε επίσης χρήματα πουλώντας τους πελάτες της gris gris ως γούρια για να βοηθήσει τις επιθυμίες τους να πραγματοποιηθούν. 

Η Marie Laveau χρειάστηκε λίγο χρόνο για να κυριαρχήσει στην κουλτούρα και την κοινωνία του βουντού στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης, πριν γίνει τοπικά αποδεκτή ως η Βασίλισσα του Βουντού. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της ως βασίλισσας, οι πελάτες της ζητούσαν συχνά βοήθεια σε οικογενειακές διαφορές, υγεία, οικονομικά και πολλά άλλα. Η Laveau έκανε τις υπηρεσίες της σε τρία κύρια μέρη: το δικό της σπίτι στην οδό St. Ann, εντός της πλατείας Go, και στη λίμνη Pontchartrain. Ήταν η τρίτη γυναίκα αρχηγός του Voodoo στη Νέα Ορλεάνη (η πρώτη ήταν η Sanité Dédé, η οποία κυβέρνησε για μερικά χρόνια πριν σφετεριστεί από τη Marie Salopé). Η Marie Laveau διατήρησε την εξουσία της καθ’ όλη τη διάρκεια της ηγεσίας της, αν και έγινε μια προσπάθεια να την αμφισβητήσουν το 1850. Λόγω της ισχυρής επιρροής της, το Βουντού στην Νέα Ορλεάνη έχασε μεγάλο αριθμό οπαδών μετά τον θάνατό της.

Από τη μαγική καριέρα της Laveau, λίγα πράγματα μπορούν να τεκμηριωθούν, συμπεριλαμβανομένου του αν είχε ή όχι ένα φίδι που ονόμασε Zombi από έναν Αφρικανό θεό, εάν το απόκρυφο μέρος της μαγείας της ανακάτευε τους Ρωμαιοκαθολικούς αγίους με τα αφρικανικά πνεύματα και τον ιθαγενή Αμερικανό Πνευματισμό.

Στις 17 Ιουνίου 1881, ανακοινώθηκε στην Daily Picayune ότι η Marie Laveau πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της. Σύμφωνα με το Louisiana Writer’s Project, η κηδεία της ήταν πλούσια και την παρακολούθησε ένα ποικίλο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των μελών της λευκής ελίτ. Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι την είδαν κάποιοι στην πόλη μετά τον υποτιθέμενο θάνατό της.Η είδηση ​​του θανάτου της εμφανίστηκε σε πολλές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της «Staunton Spectator» στη Βιρτζίνια, της «Omaha Daily Bee» στη Νεμπράσκα, καθώς και σε αρκετές εφημερίδες που εκδόθηκαν στη Μινεσότα.

Αν και ορισμένες αναφορές στη Marie Laveau στη λαϊκή κουλτούρα την αναφέρουν ως «μάγισσα», την έχουν αποκαλέσει επίσης «Ιέρεια Βουντού» συχνά περιγράφεται ως «βασίλισσα του Βουντού». Την εποχή του θανάτου της, οι New York Times, The New Orleans Daily Picayune, οι Daily States και άλλες πηγές ειδήσεων την περιγράφουν ως «γυναίκα εξαιρετικής ομορφιάς, ευφυΐας και χάρισμα που ήταν επίσης ευσεβής, φιλάνθρωπος και ικανή θεραπεύτρια δια μέσου των βοτάνων .

Aριστείδης Ανδρέου-Καίσαρας 

MONO για σοβαρά ενδιαφερόμενους παραδίδω μαθήματα Ταρώ στο γραφείο μου Πάρου 15 Αθήνα Τ.Κ.11255.Για περισσότερες πληροφορίεσ καλέστε στο 6944930028

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ