Oι Ταρώ που έμειναν στην Ιστορία (Micelino ή Bossozo cards)

http://trionfi.com/0/k/marc/21/t.html
http://trionfi.com/0/k/marc/21/t.html
Oι Ταρώ που έμειναν στην Ιστορία (Micelino ή Bossozo cards) Σχεδιάστηκαν από τον  Michelino da Bessozo. Έναν από τους πιο διάσημους ζωγράφους της εποχής του. Ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Β.Ιταλία τον 15ο αιώνα. Παρόλα αυτά το όνομα του έχασε αργότερα την αίγλη του καθώς τα έργα του χαρακτηρίστηκαν εκτός εποχής και παρακμιακά.Ο Michelino εδραστηριοποιείτο στο Μιλάνο μέχρι το 1403-1404.Τότε στο Μιλάνο ξέσπασαν μεγάλες πολιτικές δυσκολίες οι οποίες συνδέονταν με τον θάνατο του Δούκα Gian Galeazzo Visconti το 1402. Η σύζυγος του Caterina Visconti στην  σύντομη περίοδο διαδοχής του κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στο κάστρο της Monza όπου πέθανε από πανούκλα το 1404 (17 Οκτωβρίου). Κατά άλλους δηλητηριάστηκε από τον μεγαλύτερο της γιο Giovanni Maria Visconti.
Ο Michelino εγκατέλειψε τότε το Μιλάνο.

Oι Ταρώ που έμειναν στην Ιστορία (Micelino ή Bossozo cards)

Το 1417 τα πράγματα είχαν διευθετηθεί. Ο Giovanni Maria Visconti δολοφονήθηκε το 1412.

O αδελφός του Filippo Maria Visconti πέτυχε την αποκατάσταση του κράτους του Μιλάνου και το οδήγησε στο απόγειο της δόξας του. Σε αυτό συνέβαλλε με την οικονομική της βοήθεια η κατά 20 χρόνια μεγαλύτερη του Beatrice de Tendas και χήρα του Facino Cane την οποία και παντρεύτηκε.

Από τον Michelino γνωρίζουμε ότι όταν ήταν ακόμα στο Μιλάνο (το 1403), έλαβε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσφορά από τον οίκο Visconti. O Gian Galeazo του ανέθεσε το σχεδιασμό του γενεαλογικού δένδρου των Visconti. Αυτό όμως δεν έγινε τότε εξαιτίας των προβλημάτων που είχαν ξεσπάσει.

Ο Michelino επέστρεψε στο Μιλάνο το 1417.

Η προσφορά στον Michelino από τον Δούκα Visconti και το δίλημμα του Michelino.

Oι Ταρώ που έμειναν στην Ιστορία (Micelino ή Bossozo cards). Άρχισαν να σχεδιάζονται το 1424-1425 μετά τα εξής γεγονότα. Μετά την επιστροφή του στο  Μιλάνο το 1417, ο Micellino το 1423 αντιμετώπισε ένα σοβαρό δίλημμα. Δέχτηκε μια πολύ σοβαρή πρόταση από τον οίκο των Visconti. Θα έπρεπε να ζωγραφίσει μερικά παιγνιόχαρτα τα οποία θα απεικόνιζαν Έλληνες Θεούς. Συνήθως ζωγράφιζε θρησκευτικές εικόνες. Τώρα του δινόταν η διαταγή να ζωγραφίσει Έλληνες Θεούς! Αλλά τώρα δεν υπήρχαν Έλληνες Θεοί . Αυτό θα ήταν σαν επαναφορά της ειδωλολατρίας. Από οικονομικής πλευράς όμως το ποσό δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο. Αλλά και ο οίκος των Visconti ήταν τόσο ισχυρός που οι Βασιλείς επιθυμούσαν να γίνουν σύμμαχοι τους.

H επίλυση του διλήμματος

Ορισμένοι όμως από τους προγόνους των Visconti έφεραν αρχαία ονόματα.Οι Visconti δεν θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι κατάγονταν από τούς Θεούς γιατί τότε θα επαναστατούσε η εκκλησία εναντίον τους. Αν όμως ισχυρίζονταν ότι ορισμένοι από τους προγόνους τους έφεραν αρχαία ονόματα και καθιστούσαν τους Θεούς προγόνους των ανθρώπων τότε το πρόβλημα αυτό θα ελύετο.
Έτσι 1424-1425 ο Michelino άρχισε να σχεδιάζει τις κάρτες.

Ο Marziano da Tortona.

Oι Ταρώ που έμειναν στην Ιστορία (Micelino ή Bossozo cards). Ο Michelino ήταν ο σχεδιαστής. Ο Filippo Maria ο επίτροπος αλλά υπήρχε και ένα τρίτο πρόσωπο! Ο Marziano da Tortona.Ένα πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ζωή του Filippo Maria.
Υπήρξε δάσκαλος και πνευματικός καθοδηγητής του επί 10 ολόκληρα χρόνια στην Παβία. Ήταν αστρολόγος και διετέλεσε και γραμματέας του Δούκα. Δημιούργησε στον Filippo Maria την δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ευρώπης. Ταυτόχρονα υπήρξε και ο αρχιτέκτονας του σχεδιασμού των καρτών του Michelino.

Η Αρχιτεκτονική του σχεδιασμού.

Oι Ταρώ που έμειναν στην Ιστορία (Micelino ή Bossozo cards). Η συγκεκριμένη τράπουλα είχε 60 κάρτες. Ο σχεδιασμός ήταν ο εξής:
4 φυλές χ 10 σύμβολα = 40
4 Βασιλιάδες
16 Θεοί
————
60 το σύνολο
ΦΥΛΕΣ ΣΎΜΒΟΛΑ ΟΙ 16 ΘΕΟΊ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΜΕ ΑΎΞΟΥΣΑ ΣΕΙΡΆ
ΑΡΕΤΉ ΑΕΤΟΣ 1.  Δίας 5. Απόλλων 9. Ερμής 13. Ηρακλής
ΠΛΟΎΤΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ 2. Ήρα 6. Ποσειδών 10. Άρης 14. Αίολος
ΠΑΡΘΕΝΙΆ ΤΡΥΓΌΝΙ 3. Αθηνά 7.  Άρτεμις 11. Εστία 15. Δάφνη
ΗΔΟΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΈΡΙ 4. Αφροδίτη 8. Βάκχος 12. Δήμητρα 16. Έρως

Σύμφωνα με τον Marziano, ο οποίος έγραψε με μεγάλη λεπτομέρεια σχετικά με το συμβολισμό της κάθε κάρτας: Κάθε φυλή είχε ως στόχο να αντιπροσωπεύει ένα στόχο ζωής ή μια επιθυμία πράγμα που ομαδοποιείτο σε δύο αντικρουόμενα ζεύγη.

Οι κάρτες Μichelino με την φυλή των  Αετών  θα αντιπροσώπευαν την αρετή σαν στόχος ζωής και εκπρόσωποι τους θα ήταν: ο Δίας ο Απόλλωνας ο Ερμής και ο Ηρακλής :

Οι κάρτες Μichelino με την φυλή των Φοινίκων θα αντιπροσώπευαν την επιθυμία για πλούτη και εκπρόσωποι τους θα ήταν: ο Δίας,ο Ποσειδώνας, ο Άρης και ο Αίολος.

Οι κάρτες Μichelino με την φυλή των τρυγονιών θα αντιπροσώπευαν την αγνότητα,και εκπρόσωποι τους θα ήταν :η Παλλάδα Αθηνά, η Αρτέμιδα,η Εστία και η Δάφνη.
 Οι κάρτες Μichelino με την φυλή των περιστεριών θα αντιπροσώπευαν  την επιθυμία για αισθησιασμό,και εκπρόσωποι τους θα ήταν:η Αφροδίτη,ο Βάκχος, η Δήμητρα, και ο Έρωτας.
Όπως ανέφερα προηγουμένως, η τράπουλα Μichelino περιείχε επίσης 16 παιγνιόχαρτα. Ήταν διαφορετικού χρώματος και απεικόνιζαν τους 16 κλασικούς θεούς και ημίθεους. Αυτό δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο την εποχή της Αναγέννησης. Τέσσερις θεοί είχαν εκχωρηθεί σε κάθε φυλή, έτσι ώστε με τα κατάλληλα προσόντα να εκπροσωπούν τον αντίστοιχο στόχο!

Πραγματεία του Marziano de Santo περί θεοποίησης των δεκαέξι ηρώων 

 (Μετάφραση της εισαγωγής του αρχικού κειμένου από Martiano da Tortona περίπου το 1425)

http://trionfi.com/martiano-da-tortona-tractatus-de-deificatione-16-heroum
http://trionfi.com/martiano-da-tortona-tractatus-de-deificatione-16-heroum
Πραγματεία περί της θεοποίησης των δεκαέξι Ηρώων, από Marziano de Santo Alosio,προς τον λαμπρότερο και πιο υπέροχο πρίγκιπα, Filippo Maria, δούκα του Μιλάνου:
Βλέποντας ότι είναι αναπόφευκτο για ένα άνθρωπο να μην αποδυναμωθεί από την κούραση και τον μόχθο για μια ενάρετη ζωή  τότε μπορεί να ζητήσει να βρει αναψυχή σε κάποιο είδος παιχνιδιού. Γιατί παίζοντας,τίποτα δεν θα είναι κουραστικό ή δύσκολο καθώς για λίγο χρονικό διάστημα δεν θα είναι υποχρεωμένος να στέκεται συνεχώς και με κάθε τρόπο πάνω από τις ανησυχίες του.Δυστυχώς  κάθε φορά που κάποιο παιχνίδι θεωρείται από πολλούς ότι είναι παιδαριώδες- γιατί δεν έχουν την επαρκή ωριμότητα-δεν έχει ευνοϊκή κατάληξη  με το σκεπτικό ότι ένας “σοβαρός” άνθρωπος θα πρέπει να απέχει από το παιχνίδι. Βέβαια, ο ενάρετος άνθρωπος, θα πρέπει να είναι σε θέση να παραμένει σταθερός στην ηθική συμπεριφορά και τον έντιμο συλλογιστικό χαρακτήρα κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων. Έτσι έχω δημιουργήσει  αυτού του είδους το παιχνίδι, το οποίο θα παιχθεί σε διαφορετικούς τόπους και από διαφορετικά άτομα, που θα δείχνουν κατά κάποιο τρόπο τον χαρακτήρα και τις αρμοδιότητές τους.Το συγκεκριμένο παιχνίδι θα προταθεί επίσης σε σοβαρούς ανθρώπους κουρασμένους της αρετής,ελπίζοντας ότι με την  χρήση του θα απελευθερωθούν από τα όποια βάρη και χωρίς μεγάλη δυσκολία,θα δημιουργηθούν εκ νέου οι προϋποθέσεις για την ευτυχία.Είμαι πραγματικά πεπεισμένος ότι η ευγενής λειτουργία της διάνοιας  αυτών των που ήταν κουρασμένοι, με αυτό τον τρόπο θα επανέλθουν στην αριστεία.
Εξετάστε ως εκ τούτου αυτό το παιχνίδι, επιφανή Δούκα, με την τετραπλή σειρά, με την οποία μπορείτε να δώσετε προσοχή σε σοβαρά και σημαντικά πράγματα, αν και θα παίζετε με αυτό. Μερικές φορές θα είναι ευχάριστο γιατί ακόμα και αν παρεκκλίνετε θα μείνετε ικανοποιημένος. Και θα είναι ακόμα πιο ευχάριστο,δεδομένου ότι μέσω της δικής σας οξύνοιας θα αφιερώσετε αρκετές ώρες ώστε να θυμηθείτε ξανά τα πρότυπα αρετής των οποίων το μεγαλείο τους,τους έκανε Θεούς και εξασφάλισε την ανάμνηση τους για τις επόμενες γενιές. Έτσι,παρατηρώντας τους προσεκτικά ακόμα μια φορά μπορεί και εσείς να γίνετε πρότυπο αρετής για τους μεταγενέστερους.
Πράγματι, στη πρώτη σειρά, που συμβολίζει τις Aρετές, είναι βέβαια: ο Δίας,ο Απόλλωνας,ο Ερμής και ο Ηρακλής. Στη δεύτερη με τα Πλούτη,ο Δίας,ο Ποσειδώνας,ο Άρης και ο Αίολος. Στο τρίτο της Παρθενίας ή Εγκράτειας: η Παλλάδα,η Άρτεμις,η Εστία και η Δάφνη. Το τέταρτο ωστόσο που είναι της Ηδονής ανήκει  στην: Αφροδίτη, τον Βάκχο,την Δήμητρα και τον Έρωτα.
Εξαρτώμενα από αυτές τις σειρές είναι τέσσερα είδη πουλιών, που ταιριάζουν με αυτούς.
Έτσι, στο βαθμό της  Aρετής είναι ο Αετός, του Πλούτου,ο Φοίνικας, της Εγκράτειας ,τα Τρυγόνια και της ευχαρίστησης,τα Περιστέρια. Καθένα υπακούει τον δικό του βασιλιά. Ωστόσο, η σειρά αυτών των πουλιών έχει το δικαίωμα η μία επάνω στην άλλη, αλλά τη ρύθμιση αυτή την έχουν εναλλάξ .
Αετοί και Τρυγόνια οδηγούν  τους πολλούς( από την μάζα) στους λίγους και επιφανέστερους.Θέλω να πω ότι πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα για μας όταν πολλοί καλλιεργούν την αρετή και εγκράτεια! Αλλά οι Φοίνικες και τα Περιστέρια που είναι οι οπαδοί του πλούτου και της ευχαρίστησης μας οδηγούν όλο και περισσότερο στην επιδείνωση της πνευματικής μας κατάστασης. Κάθε ένας από τους θεούς, όμως, είναι πάνω τις διαταγές των πουλιών και τις τάξεις των βασιλέων. Αλλά οι θεοί που κρατώντας το νόμο αυτό μεταξύ τους, αυτοί  θα ορίσουν και τις παρακάτω σειρές. Και παρόλο που είναι γνωστό ότι πολλοί θεοί είχαν το ίδιο όνομα, όπως πολλά ονόματα είχε ο Δίας π.χ Ζεύς, Κτήσιος,Φράτριος. Κρήτη ή Ιδαία. Απόλλωνας,Πύθιος Απόλλων κ.ο.κ
Η χαρά καθίσταται υπερβολικά μεγάλη όταν αυτός που παίζει αντιλαμβάνεται ότι μόνο το ένα από τα ονόματα θεωρείτε Θεϊκό ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται αιτία μιας αέναης φήμης!
ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ