O ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ EINAI ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

O ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ EINAI ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Η ιδέα του διαλογισμού διαδίδεται, όπως η ανεξέλεγκτη φωτιά, σε ολόκληρο το ευμετάβλητο νοητικό υλικό της ανθρώπινης φυλής. Και, γίνεται «φωτιά», όταν ακολουθεί την αποκρυφιστική τεχνική, θέτοντας σε κίνηση καθαρή ενέργεια που συνδέει τη συνείδηση με τη ζωή.

Πολλοί, στο δυτικό κόσμο, μπορεί να θεωρούν την πρακτική του διαλογισμού σαν ένα νέο και μοντέρνο τρόπο νοητικής διαφυγής από προσωπικές απογοητεύσεις και περιορισμούς, από ένα αποκρουστικό κι αντιπαθητικό περιβάλλον ή από έναν απορριπτέο τρόπο ζωής. Σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, όμως, ο διαλογισμός κάποιου είδους αποτέλεσε πάντα ακέραιο τμήμα των πρακτικών και των παραδόσεων των διαφόρων θρησκειών και θρησκευτικών κλάδων.

Σήμερα φαίνεται ότι οι ψυχολογικές και κοινωνικές ζυμώσεις στον κόσμο άνοιξαν την πόρτα στις υποκειμενικές ή πνευματικές παρορμήσεις και πρακτικές, ειδικά ανάμεσα στους ανθρώπους της Δύσης, πρακτικές που πιθανόν να είναι νέες για μας, αν και αρχαίες στην καταγωγή και τη χρήση τους. Και δεν έλειψαν οι δάσκαλοι, πολλοί εξ αυτών προερχόμενοι από την Ανατολή, έτοιμοι και πρόθυμοι να πρωτοστατήσουν, σε αυτόν το νέο χώρο, καλλιεργώντας καινούργια διανοητικά πεδία, ικανά να δεχτούν τις ιδέες που θέλουν να εμφυσήσουν.

O ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ EINAI ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Στο μέσον όλου αυτού του «πυρετού για χρυσό» μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, ένα μέρος της παρεχόμενης διδασκαλίας είναι αληθινά πνευματικό, με αγνά κίνητρα και δημιουργικό σε αποτελέσματα. Μέρος του, όμως, είναι υλιστικό, εμπορικά προσανατολισμένο και υποκινούμενο είτε από προσωπικό όφελος, δύναμη και σκοπιμότητα είτε από την αυταπάτη μιας ολοκληρωτικής γοητείας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα για τις ανήσυχες διάνοιες και τις ακόρεστες καρδιές των πνευματικά διψασμένων, που αναζητούν τη φώτιση, νέα πίστη και έναν καλύτερο τρόπο ζωής, καθώς τους λείπει η πείρα πάνω στα βασικά αξιώματα της Αρχαίας Σοφίας, όπου θεμελιώνεται η συνολική, αληθινά νοητική δραστηριότητα αποκρυφιστικής ή εσωτερικής φύσης.

Για πολύ καιρό, και μέχρι πρόσφατα, η λέξη «διαλογισμός» δεν ήταν οικεία και έφερνε στο δυτικό νου είτε την εικόνα ενός στοχαστικού αναχωρητή να κάθεται ακίνητος με σταυρωμένα τα πόδια σε μια ψηλή βουνοκορφή, ίσως κάπου στην Ινδία, το Θιβέτ ή στην Άπω Ανατολή, είτε κάποιον περιπλανώμενο επαίτη, οπωσδήποτε ρυπαρό, ισχνό και γενειοφόρο, με ένα ζωνάρι ολόγυρα στη μέση και σαρίκι στο κεφάλι, κοινωνικά αντιπαραγωγικό, βασικά έναν παρία της κοινωνίας, εάν και όπου δεν είχε γίνει αποδεκτός ως «άγιος» ώστε να δέχεται τροφή και περίθαλψη.

Πιο πρόσφατα, εμφανίστηκαν πολλές δυτικές ομάδες και οργανώσεις, που υπόσχονται στους ανθρώπους, σχεδόν άμεσα, υγεία, δύναμη, κύρος, δημοτικότητα και αποκτήματα, φτάνει να ακολουθήσουν κάποιους απλούς κανόνες ελέγχου και χρήσης του νου και να καταβάλλουν το οικονομικό τίμημα.

Όσοι, ωστόσο, μπορούν να διεισδύουν σε μεγαλύτερο πνευματικό βάθος και να είναι λιγότερο επικεντρωμένοι στον εαυτό τους, μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τον κύκλο της αλήθειας και το χρυσό νήμα σε ότι υπεισέρχεται στην νοητική τους αντίληψη και να ακολουθούν την αλήθεια, απορρίπτοντας το σκάρτο. Μέχρις ότου, τελικά, κάποια όψη της αληθινής διδασκαλίας, φέροντας εντός της μια καινούργια διατύπωση της αλάνθαστης αυθεντικότητας της Αρχαίας Σοφίας, εντυπωθεί στο νου και ξεδιπλώσει έναν ολόκληρο νέο κόσμο προς εξερεύνηση και απορρόφηση από τη δεκτική συνείδηση. Αυτή η εμπειρία σημαδεύει την απαρχή της συνειδητής Ατραπού της Επιστροφής, ενώ αναπόσπαστη σε αυτό το μακρύ ταξίδι, από την αρχή ως το τέλος του, είναι η τεχνική του αποκρυφιστικού διαλογισμού, σαν ένας ιδιαίτερος τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με τις ενέργειες δίνοντάς τους ορθή έκφραση στην καθημερινή ζωή.

Οι σπουδαστές της αποκρυφιστικής κατεύθυνσης έχουν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους της «πνευματικής ιδιοτέλειας». Και η αρχική κινητήρια παρόρμηση για τους περισσότερους από εμάς, καθώς επιχειρούμε τα πρώτα βήματα στην Ατραπό της Επιστροφής, είναι αναμφισβήτητα η ιδιοτέλεια. Θέλουμε, για δική μας ικανοποίηση, να ξέρουμε, να έχουμε την εμπειρία, να προοδεύουμε, να γίνουμε σοφοί, στοργικοί και φωτισμένοι, να γνωρίσουμε, να συναντήσουμε και να γίνουμε αποδεκτοί από ένα Διδάσκαλο, γιατί όλα αυτά είναι σημαντικά και αναγκαία για εμάς. Αν αυτά τα προσωπικά κίνητρα δεν υπερνικηθούν σχετικά γρήγορα, η πνευματική μας ανάπτυξη μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να σταματήσει, εκτός, ίσως, από τη γόνιμη φαντασία του εγκλωβισμένου νου μας, παγιδευμένου μέσα στις σκεπτομορφές του συναισθηματικού πεδίου.

Η βαλβίδα ασφαλείας της πνευματικής εργασίας και της εκπαίδευσης, η γραμμή ζωής και η εγγύηση της διαρκούς ανάπτυξης, βρίσκεται πάνω σε μια μορφή αποκρυφιστικού διαλογισμού, όπου αντανακλάται ο διαλογισμός της ψυχής πάνω στο δικό της πεδίο. Η ψυχή, όμως, στο δικό της πεδίο ενδιαφέρεται για την ομαδική υπηρεσία του Σχεδίου, αφού υπάρχει μια Ψυχή και ένα Σχέδιο για την ανθρωπότητα και χαρακτηρίζεται από την πρόθεση να φέρει την ανθρώπινη ψυχή και τη διαχωρισμένη προσωπικότητα σε μια συγχρονισμένη κατάσταση ενότητας και συγχώνευσης. Με άλλα λόγια, ο αποκρυφιστικός διαλογισμός αφορά στη χρήση του ανθρώπινου νου από την ψυχή, προκειμένου να ξεκινήσει να δρα, σε ευθυγράμμιση με το Σχέδιο, για την ανθρωπότητα. Και με αυτήν, την επικεντρωμένη στο Σχέδιο, διαδικασία, η ατομική μονάδα διαλογισμού διεγείρεται, φωτίζεται και παρέχει στον καθένα την κατάλληλη ευκαιρία να συνεισφέρει τον ατομικό πλούτο που, εν δυνάμει, διαθέτει. Κατά συνέπεια,ο αληθινός αποκρυφιστικός διαλογισμός εκτελείται ως υπηρεσία στην ανθρώπινη φυλή. Αυτό απέχει παρασάγγας από τη μυστικιστική ένωση που επεδίωξαν οι χριστιανοί του Μεσαίωνα, ποθώντας την πνευματική ένωση με τον Θεό για δική τους ικανοποίηση και για την έκσταση που θα συνεπαγόταν στην ατομική τους συνείδηση.

Σήμερα, η ψυχή της ανθρωπότητας βρίσκεται στη διαδικασία ανάληψης ελέγχου του προσωπικού τρόπου της ζωής. Η εξαιρετικά μακρόχρονη διαδικασία που οδηγεί στην ψυχική συγχώνευση της ανθρώπινης φυλής έχει ξεκινήσει. Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί, τώρα, να βοηθήσει στην επιτάχυνση και στην εφαρμογή της διαδικασίας με εντελώς καινούργιο τρόπο. Μέχρι σήμερα, η τεχνική του αποκρυφιστικού διαλογισμού, δηλαδή η συν-εργασία με την ενεργειακή ροή στο ρυθμό της πλανητικής Ζωής κατά την εισπνοή/ανώτερο διάλειμμα / εκπνοή/κατώτερο διάλειμμα, υπήρξε η υπηρεσία των ολίγων πρωτοπόρων. Τώρα πια, όμως, ανοίγεται η δυνατότητα να γίνει τρόπος ζωής για τους πολλούς

Μαθαίνουμε να διαλογιζόμαστε ρυθμικά με την ψυχή, που βρίσκεται σε διαρκή διαλογισμό, διαθέτει ομαδική συνείδηση, δεν είναι μυστικιστικής ή περιορισμένης αντίληψης, αλλά συνδέεται με τη συμπαντική Ζωή ή με την όψη ενέργεια του πλανήτη, καθώς υπόκειται της συνείδησης και ενδυναμώνει την τάση για αγάπη και, καθώς επιδιώκει την αναζωογόνηση της δεκτικής διάνοιας και της ανοιχτής καρδιάς, για να επιτευχθεί ταύτιση με τη μια Ζωή.

Σκοπός του αποκρυφιστικού διαλογισμού, σήμερα, είναι η επίτευξη μιας άψογης ισορροπίας μεταξύ της κάθετης ζωής της ψυχής στο δικό Της πεδίο και της οριζόντιας ζωής της εμποτισμένης από την ψυχή προσωπικότητας μέσα στον κόσμο των ανθρώπων. «Γνωρίζοντας τους τρόπους του Θεού και βαδίζοντας τους δρόμους των ανθρώπων» ο σύγχρονος μαθητής, ως μεσολαβητής που διαλογίζεται το Σχέδιο σε ύπαρξη, συν-εργάζεται με τους πλανητικούς σκοπούς.

Πηγή: Lucis Trust

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ