Saraswati: H θεά της αισθητικής και προστάτης του Σύμπαντος

 

Η Saraswati ή Σαρασουάτι μια θεότητα με τόσες πολλές ικανότητες, είναι η ινδουιστική θεά της αισθητικής.

H Αισθητική περιλαμβάνει τη μουσική, τις τέχνες, τη σοφία και τη μάθηση. Για αυτό η Saraswati μπορεί να συγκριθεί, με πολλούς τρόπους, με τον Έλληνα θεό Απόλλωνα σε συνδυασμό με την ψυχική ανδρεία της Ελληνικής θεάς Αθηνάς.

Η Saraswati ( Σαρασβάτι) είχε παντρευτεί τον Brahma. Την υψηλότερη θεότητα της θρησκείας των Ινδουιστών. Η Saraswati ( Σαρασουάτι)  συμπλήρωνε τις ελλείψεις του Brahma και με τις προσπάθειές της τον βοηθούσε ενεργά να διατηρήσουν τη σοφία και να την προστατεύσουν. Αλλά ποιά ακριβώς ύταν η θέση της στην Ινδουιστική ιεραρχία;

H Saraswati: H θεά της αισθητικής και προστάτης του σύμπαντος σε σχέση με τις δύο Ινδουιστικές Τριάδες.

Η Saraswati ανήκει σε μία από τις δύο μεγάλες Τριάδες της Ινδουιστικής κουλτούρας.

Η πρώτη και πιο γνωτή περιλαμβάνει τους:Βράχμα, Βισνού και Σίβα οι οποίοι κρατούν το Σύμπαν σε τάξη.

Στην ινδουιστική παράδοση, ο Brahma είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του Σύμπαντος.

Ο Βισνού εξασφαλίζει την διατήρηση και διάταξη του Σύμπαντος.

Ο Shiva είναι επιφορτισμένoς με την καταστροφή του Σύμπαντος σε ένα καθορισμένο χρόνο και την αναβίωση του αναλόγως.

Η Saraswati είναι μέρος μιας δεύτερης τριάδας, μαζί με Lakshmi και Parvati.

Η Lakshmi (Λάξμι ) είναι η σύζυγος του Βισνού και σχετίζεται με τον πλούτο και την ευημερία.

Η Parvati είναι η θεά του έρωτα και της γονιμότητας.

Με τη σοφία και την τέχνη Η Σαρασουάτι είναι η θεά της σοφίας και της τέχνης

Αυτές οι τρεις γυναίκες βοηθούν στη διατήρηση του σύμπαντος μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους. Είναι ενδιαφέρον,το ότι υπάρχουν κάποια έθιμα που απεικονίζουν την Σαρασουάτι ως σύζυγος του Βισνού. Πιθανώς επειδή ο Βισνού λατρευόταν περισσότερο από τον Brahma και ότι αργότερα η Σαρασουάτι δόθηκε στον Brahma ως δώρο.

H Saraswati: H θεά της αισθητικής και προστάτης του σύμπαντος είναι και ο κυνηγός της Γνώσης

Στην τέχνη, η Saraswati συνδέεται με το λευκό άνθος λωτού, καθώς συμβόλιζει τη γνώση που επιδιώκει συνεχώς. Συχνά σχετίζεται επίσης με ένα κύκνο ταυτότητα της αγνής και, αθώας φύσης-όπως πιστεύεται η σοφία επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω επιλεκτικών μέσων.

Είναι πιθανό ότι, εξαιτίας της αγνής φύση της και της σοφίας της ανδρεία, τα μικρά παιδιά διδάσκονται την αλφάβητο και τις προκαταρκτικές δεξιότητες μάθησης κατά τη διάρκεια της Saraswati Puja. Μυθολογική βιβλιογραφία σχετικά με Saraswati, λέγεται ότι αυτή παρείχε τα δώρα της εκπαίδευσης και της μάθησης σε άλλους θεούς. Για παράδειγμα, αυτή παρείχε στον Γκανέσα την πένα και το μελάνι.

H Saraswati: H θεά της αισθητικής και προστάτης του σύμπαντος σε σχέση με την λατρεία του νερού.

 

Ήταν συνήθεια να προσκυνούν την Saraswati στον ποταμό Sarsuti, αφού το όνομά του είναι παραφθορά του ονόματος της Θεάς. Όπως ο ποταμός Γάγγης, το ίδιο και ο Sarsuti πιστεύεται ότι κατέχουν απόκοσμες δυνάμεις. Η Κολύμβηση στο τελευταίο ποταμό πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη και γονιμότητα.

Το αν η Σαρασουάτι ήταν μια θεά πριν από την ονομασία του ποταμού, ή το ποτάμι ήταν μία προσωποποίηση της θεάς μετά από χρόνια λατρείας είναι αβέβαι.
Το όνομά Σαρασουάτι είναι το πρώτο που βρέθηκαν στο Rigveda, ένα από τα τέσσερα ιερά κείμενα της θρησκείας Ινδουιστών. Χρονολογείται γύρω στο 1700-1100 π.Χ.

Ως εκ τούτου, υποδεικνύει ότι Σαρασουάτι είναι ένα σχετικό μέρος της εξελισσόμενης πίστης. Ένα κεφάλαιο του Mahabharata, ( ινδουιστικό έπος) ισχυρίζεται ότι η ίδια η Σαρασουάτι ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία του Rigveda και τρεις ομολόγους του: το Yajurveda, Samaveda και Atharvaveda. Αυτή είναι μια λογική υπόθεση βασίζεται σε διάφορες πτυχές της σοφίας και της απεριόριστες γνώσεις του σύμπαντος Saraswati του.

Η Σαρασουάτι είναι επίσης γνωστή με άλλα ονόματα, κάθε επίθετο ενδεικτικό της πρωτοβάθμιας πτυχής του προσώπου της που ο λατρευτής θέλει να προβάλει.

Μερικά από αυτά τα ονόματα είναι: Bharati, Shatarupa, και Vac – ευγλωττία, την ύπαρξη και την ομιλία αντίστοιχα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι Saraswati έχει ρόλους σε άλλες ασιατικές θρησκείες, ιδιαίτερα ζαϊνισμού και ο Βουδισμός. Οι ρόλοι της σε αυτές τις θρησκείες είναι ελαφρώς διαφορετικές, αν και παραμένει κατά κύριο λόγο μια θεά της γνώσης.

By Ryan Stone

Bibliography

Arumugam, Raj. Ganesha, Laksmi and Saraswati. TTS: Melbourne, 2006.

Elgood, Heather. Hinduism and the Religious Arts. Bloomsbury Publishing: London, 2000.

Flood, Gavin. An Introduction to Hinduism. Cambridge University Press: Cambridge, 1996.

Flood, Gavin. The Blackwell Companion to Hinduism. Blackwell: Massachusetts, 2003.

Fowler, Jeaneane D. Hinduism: Beliefs and Practices. Sussex Academic Press: UK, 1997.

Kinsley, David. Hindu Goddesses: Visions of the Divine Feminine in the Hindu Religious Tradition. University of California Press: CA, 1988.

Lipner, Julius. Hindus: Their Religious Beliefs and Practices. Psychology Press, 1998.

“The Vedas.” 2010. Sacred-texts.com. Accessed February 26, 2017. http://www.sacred-texts.com/hin/index.htm#vedas

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ