-Ηρεμία-

-Ηρεμία-
-Ηρεμία-

Η νικηφόρα δύναμη αντιπροσωπεύεται συχνά από τον Ηρακλή και τους 12 άθλους του, ο οποίος τελικά έχασε από τη δράση του Δηιάνειρα, αναγκάστηκε να πάει και να πέσει στις φλεγόμενες φλόγες του ηφαιστείου Oeta. Πρέπει να δούμε εκεί το πέρασμα σε έναν άλλο κόσμο, με βάση την αντίληψη των άλλων εξίσου αληθινή με εκείνες που έχουν συνηθίσει οι αισθήσεις μας. Υπάρχουν κίνδυνοι και πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος, καθώς η επιστροφή δεν είναι πλέον δυνατή.

Ο κρεμασμένος «βουτάει» στο νέο σύμπαν με τα χέρια του δεμένα, χωρίς πιθανούς πόρους. Κρατιέται από έναν μόνο αστράγαλο σε έναν υλικό κόσμο του οποίου ο χώρος αντιπροσωπεύεται από τα ζώδια του ζωδιακού κύκλου.

Όπως και ο Οιδίποδας κρεμασμένος από τη φτέρνα του σε ένα πράσινο δέντρο.

Όπως και ο Αχιλλέας βύθισε το κεφάλι κάτω σε ένα λουτρό αθανασίας, παραμένοντας σε επαφή μέσω της αίσθησης του με αυτό που είναι επίγειο.

Η θέτιδα βουτάει τον Αχιλλέα στα νερά της Στυγός ( ο Κρεμασμένος)

Από τις τσέπες του που κρέμασε τον άνθρωπο τα τελευταία θραύσματα/κομμάτια προσκολλήσεων υλικών επιθυμιών αποτυγχάνουν (Τα χρήματα του Μάγου). Βρισκόμαστε στη μέση του δεύτερου επτά και μπαίνουμε στο δεύτερο μισό της διαδρομής με τα 22 φύλλα. Το γράμμα Lamed 12ο εβραϊκό γράμμα έχει την έννοια της αλλαγής από την κίνηση στο χώρο.

Στην αναφορά του στους «ανώτερους βαθμούς» του Τεκτονισμού μπορούμε να τοποθετήσουμε αυτό το περσώμα τη στιγμή της μετάβασης που λαμβάνει χώρα από τους βαθμούς της τελειότητας στο Κεφάλαιο: αυτό το πέρασμα χαρακτηρίζεται από αλλαγή κατάστασης και πνεύματος.

-Ηρεμία-

Το δωδέκατο γράμμα του αλφαβήτου είναι το Lamed
Lamed

Σχέδιο

Το δωδέκατο γράμμα του αλφαβήτου είναι το Lamed. Το σχέδιο του lamed είναι δύο γράμματα που συγχωνεύονται1: το vav και το kaf.2 Η Kabbalah3 λέει ότι το γράμμα lamed συγκρίνεται με έναν πύργο που πετά στον αέρα.

Γεματρία

Η gematria του lamed είναι τριάντα. Δηλώνει στο Ethics of Our Fathers: «Όταν κάποιος φτάσει στην ηλικία των τριάντα, φτάνει στην ηλικία της πλήρους δύναμης».4 Βρίσκουμε στην Τορά ότι όταν οι Εβραίοι ήταν στην έρημο, οι Λευίτες που μετέφεραν τα βαριά πλοία είχαν να είναι μεταξύ τριάντα έως πενήντα ετών, γιατί αυτά είναι τα πιο δυνατά χρόνια του ανθρώπου.

Ποιος ήταν ο βασικός σκοπός του ταξιδιού των Εβραίων σαράντα χρόνια στην έρημο; Από τη μία, γνωρίζουμε ότι ήταν αποτέλεσμα της αμαρτίας των Κατασκόπων. Η σαρανταήμερη στροφή των Κατασκόπων στη Γη του Ισραήλ προκάλεσε το διάταγμα του Θεού να παραμείνει στην έρημο για σαράντα χρόνια.5 Αλλά γιατί έπρεπε συγκεκριμένα να περιπλανηθούν σε όλη την έρημο; Γιατί να μην μείνετε σε ένα μέρος; Στήστε στρατόπεδο και μείνετε εκεί για σαράντα χρόνια. Ποιος ήταν ο λόγος που έπρεπε να πραγματοποιήσω συνολικά σαράντα δύο διαφορετικά ταξίδια σε σαράντα χρόνια;

-Ηρεμία-

Ο σκοπός των ταξιδιών του εβραϊκού λαού στην έρημο ήταν να τη μετατρέψουν σε κήπο. να φέρει τη θεότητα σε ένα έρημο μέρος. Μεταφέροντας μαζί τους την Ιερή Κιβωτό —και μέσα σε αυτήν την Τορά— καθένας από τους καταυλισμούς των Εβραίων έγινε όχι μόνο ένας πνευματικός αλλά κυριολεκτικός κήπος. Αυτό έγινε μάθημα και οδηγός για τον εβραϊκό λαό σε όλες τις μελλοντικές του εξορίες. Ο G‑d τους ενημέρωνε: Σε όλη την ιστορία, θα πρέπει να ταξιδεύετε. Θα ταξιδεύετε από χώρα σε χώρα. Αλλά όπου κι αν πάτε, πρέπει να πάρετε μαζί σας την Κιβωτό του Θεού—μεταφέροντας τη θεότητα σε αυτήν την περιοχή, εξυψώνοντάς την και κάνοντας τους κατοίκους της πιο εκλεπτυσμένους και πνευματικούς. Αυτός είναι ο σκοπός ενός Εβραίου.6

Αυτή η δύναμη να αρχίσουμε να μεταμορφώνουμε σοβαρά τον κόσμο ξεκινά όταν γίνουμε τριάντα. Μέχρι εκείνο το σημείο είμαστε σε προπονήσεις. Το Midrash Shmuel7 δηλώνει ότι κάποιος έχει την ικανότητα να καθοδηγεί και να επηρεάζει τους άλλους για τα καλά στην ηλικία των τριάντα ετών. Μέχρι τότε απλά βάζει τα θεμέλιά του.

-Ηρεμία-

Βρίσκουμε μια άλλη ενδιαφέρουσα gematria σε σχέση με το lamed. Τόσο το alef (με τη μορφή της λέξης ulfana) όσο και το lamed (όπως στο lameid) αντιπροσωπεύουν τον G‑d ως δάσκαλο. Ποια είναι η σχέση μεταξύ των δύο γραμμάτων; Το σχέδιο του άλεφ αποτελείται από δύο γιουντ και ένα vav: 10 και 10 και 6=26. Το λαμέ αποτελείται από ένα καφ και ένα βαβ: 20 και 6=26. Είκοσι έξι είναι η γεμάτρια του ονόματος του G‑d, το Τετραγράμματο Yud-Hei-Vav-Hei.

Ωστόσο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των μορφών διδασκαλίας του άλεφ και των λαμέ. Το alef είναι πιο θεωρητικό ενώ το lamed πιο πρακτικό. Για παράδειγμα, το alef αντιπροσωπεύει τον Γραπτό Νόμο της Τορά (ιστορίες και γενικές έννοιες) ενώ το lamed επικεντρώνεται στον Προφορικό Νόμο (πώς να εφαρμόσετε πρακτικά αυτές τις έννοιες στην καθημερινή συμπεριφορά κάποιου).8

Σε άλλη πηγή, ο Rebbe γράφει9 ότι το kaf του λαμέ αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο ον, το οποίο αποτελείται από μια θεϊκή ψυχή και ψυχή ζώου, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από δέκα ικανότητες (ίσον είκοσι). Το vav αντιπροσωπεύει την κατοικία G‑d μεταξύ τους. Η αριθμητική τιμή του kaf είναι είκοσι. Όταν ο Θεός κατοικεί ανάμεσά τους, προσθέτει τα Δέκα Σεφιρό Του, ή τις Θεϊκές Ενέργειές Του, φτιάχνοντας τριάντα, κάτι που είναι κουτσό.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που ο Ζοχάρ αποκαλεί τους κουτσούς πύργο που πετά στον αέρα. Το vav του λαμέ αντιπροσωπεύει τη θεότητα, την πνευματικότητα, που βρίσκεται ψηλά «στον αέρα». Το vav, το οποίο είναι ένας αγωγός, έλκει αυτή τη θεϊκότητα από τα πνευματικά βασίλεια στον φυσικό κόσμο, μέχρι να εσωτερικευτεί στο kaf, το ανθρώπινο ον. Αυτή η συγχώνευση πνευματικών και σωματικών εμποτίζει τους λαθρομένους με την ικανότητα να διδάσκουν πολύ υψηλές έννοιες με πρακτικό τρόπο.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ