Ο ΘΑΝΑΤΟΣ-ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ-

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ-ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ-
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ-ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ-

Στο Ταρώ, η κάρτα ΧΙΙΙ δεν έχει γραπτό ορισμό. Προφορικά λέγεται: «Θάνατος». Ο ορισμός του Θανάτου δεν είναι πουθένα γραμμένος επειδή αψηφά τον ορισμό.

Ο θάνατος αλλάζει τη ρύθμιση. Αλλά μόνο τη ρύθμιση! Ο θεριστής θα διαχωρίσει το ον από τις προσκολλήσεις του.Θα το διαχωρίσει απο ένα ευαίσθητο κόσμο. Τον κόσμο των φαινομένων!

Είναι ο κόσμος των οργάνων. Έχει να κάνει με  τα χέρια, τα κεφάλια, τα όργανα των αισθήσεων : αφή, ακοή, όραση, γεύση όσφρησης). Το σώμα ρυθμίζει την ύπαρξη. στη σύστασή του ο θάνατος απελευθερώνει τη δομή.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ-ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ-

Το μαύρο της γης είναι το χρώμα του πρώτου αλχημικού έργου. Το ηλιακό μαύρο είναι κατά του φωτός, της έντασης, του τίποτα. Είναι απόλυτο. Το εβραϊκό γράμμα Mem κλείνει στον εαυτό του και μεταφέρει την αίσθηση της ύλης, της μήτρας και επίσης της δοκιμασίας.

 Στην Αποκάλυψη υπάρχει μια παρόμοια αντιστοιχία. Το βιβλίο του αρνιού. Το βιβλίο που πρέπει να λάβει την προτεινόμενη ανάταση του Ιππότη της Ανατολής και της Δύσης.  Πρέπει όμως πρώτα να σπάσει τις επτά σφραγίδες του !

Το Mem

Μεμ Το 13ο γραμμα του Εβραικού Αλφαβήτου
Μεμ

Το Mem είναι το δέκατο τρίτο γράμμα του εβραϊκού αλφαβήτου.Η αριθμητική του τιμή είναι το νούμερο 40. Όταν το προφέρουμε ο ήχος είναι”Μ”και ερμηνευτικά σημαίνει νερό.

Υπάρχουν δύο μορφές του mem: το ανοιχτό mem και το κλειστό mem. Όπως εξηγεί το Ταλμούδ, το ανοιχτό μεμ αντιπροσωπεύει την αποκαλυφθείσα Τορά και το κλειστό μεμ αντιπροσωπεύει τα μυστικά της Τορά.

Το AriZal αναφέρει:  «Είναι μια μιτζβά να αποκαλύπτεις τα μυστικά της Τορά». Δεδομένου ότι βρισκόμαστε τώρα στη Μεσσιανική εποχή, δεν επιτρέπεται απλώς, είναι υποχρέωση να βιώσουμε μια πρόγευση των διδασκαλιών του Mashiach, που είναι τα μυστικά της Τορά. Αυτό το επίπεδο της Τορά αντιπροσωπεύεται από το κλειστό mem.

Το Rambam ξεκινά το πρώτο του βιβλίο, το Mishneh Torah, με ένα τμήμα νόμων με τίτλο «Τα θεμέλια της Τορά». Σε αυτό το τμήμα, συζητά τον Θ-δ, τους αγγέλους και τους ουρανούς και εξηγεί: «Αυτό που σας είπα μέχρι τώρα ονομάζεται «τα μυστικά της Δημιουργίας και τα μυστικά του Άρματος».  Αυτές οι μυστικιστικές ιδέες είναι σύνθετες καμπαλιστικές έννοιες. Ωστόσο, το Rambam αποφάσισε να τα διδάξει ως θεμέλιο—προαπαιτούμενο για όλους όσους μελετούν την Τορά. Η αντίληψη του θαυμασμού του Θεού, των συγκλονιστικών και ανεξιχνίαστων τρόπων Του, πρέπει να προηγείται ακόμη και των ουσιαστικών νόμων της αποκαλυφθείσας Τορά, όπως ο Shema, Shabbos και tefillin.

Επιπλέον, το mem αντιπροσωπεύει τη μήτρα—רחם (rechem)—η οποία τελειώνει με ένα κλειστό mem. Το κλειστό μεμ αντιπροσωπεύει τους εννέα μήνες όταν η μήτρα είναι κλειστή. Το ανοιχτό μεμ αντιπροσωπεύει την περίοδο του τοκετού, όταν η μήτρα είναι ανοιχτή.

Η ΓΕΜΑΤΡΙΑ ΤΟΥ Mem

Η γεμάτρια του μεμ είναι σαράντα. Σαράντα είναι ο αριθμός των ημερών που έβρεξε στη γη κατά τη διάρκεια του Κατακλυσμού. Σαράντα είναι επίσης ο αριθμός των ημερών που πέρασε ο Μωυσής στο όρος Σινά. Ο Μωυσής στην πραγματικότητα ανέβηκε στο βουνό τρεις διαφορετικές φορές. Η πρώτη σαρανταήμερη παραμονή έγινε όταν έλαβε την Τορά. Τότε ο Μωυσής κατέβηκε με τις Πινακίδες, αλλά τις έσπασε όταν είδε το Χρυσό Μοσχάρι που είχαν φτιάξει οι άνθρωποι ερήμην του. Το επόμενο πρωί ο Μωυσής επέστρεψε στο βουνό για άλλες σαράντα ημέρες για να προσευχηθεί για λογαριασμό του εβραϊκού λαού. Όταν ο Μωυσής επέστρεψε στο στρατόπεδο, ο ΘΕΌς τον φώναξε να επιστρέψει στο βουνό, αυτή τη φορά, με τις δικές του πλάκες. Έτσι ο Μωυσής έσκαψε κάτω από τη σκηνή του και βρήκε δύο πέτρες από ζαφείρι. Τις ανέβασε μαζί του στο όρος Σινά για το τρίτο και τελευταίο σαρανταήμερο και ο Θεός χάραξε πάνω τους τις Δέκα Εντολές. Ήταν δέκατη του μήνα του Οταν ο Μωυσής κατέβηκε από το βουνό με τον νόμο του Θεού μετά από αυτές τις τελευταίες σαράντα ημέρες. Ο Θ-δ δήλωσε: «Συγχώρησα [τον εβραϊκό λαό] όπως ζητήσατε». Το αποκορύφωμα αυτών των τριών περιόδων σαράντα ημερών, η δέκατη του Τισρέι, το Γιομ Κιπούρ, είναι επομένως η ημέρα που εμείς ως Εβραίος λαός νηστεύουμε και προσευχόμαστε για να εξιλεωθούμε για τις αμαρτίες μας.

Υπάρχουν και άλλες σημαντικές αναφορές σε σαράντα στην Τορά: οι κατάσκοποι του Μωυσή έψαχναν τη γη για σαράντα ημέρες. Οι Εβραίοι ήταν στην έρημο για σαράντα χρόνια. Και ένα mikveh, ένα τελετουργικό λουτρό, αποτελείται από σαράντα se’ah (περίπου 200 γαλόνια).

Ποια είναι η έννοια του σαράντα; Το σαράντα αντιπροσωπεύει μια μεταμόρφωση. Μετά από σαράντα ημέρες, το έμβρυο ενός παιδιού αρχίζει να παίρνει μια αναγνωρίσιμη μορφή.

Επιπλέον, ένα mikveh (με τα σαράντα se’ah του) έχει την ικανότητα να αλλάξει ένα άτομο από μια κατάσταση ακαθαρσίας σε αγνότητα. Και αν κάποιος θέλει να αναλάβει μια μεταστροφή, πρέπει να βυθιστεί σε ένα μικβέ, οπότε αποκαλύπτεται η εβραϊκή του ψυχή.

Ο Θεός έφερε μια πλημμύρα σε αυτόν τον κόσμο για σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες. Τα νερά της πλημμύρας δεν ήταν για εκδίκηση, όπως συνήθως υποτίθεται, αλλά για εξιλέωση, για να εξαγνίσουν και να μεταμορφώσουν τον κόσμο, με τον ίδιο περίπου τρόπο που ένα mikveh εξαγνίζει έναν άνθρωπο.

Κάθε μια από τις σαράντα ημέρες παραμονής του Μωυσή στον ουρανό σήμαινε μια μεταμόρφωση. Οι πρώτες σαράντα ημέρες ήταν να λάβουν την Τορά, και όταν ένα άτομο μαθαίνει την Τορά, αναπτύσσει την ικανότητα να αλλάζει προς το καλύτερο. Το δεύτερο ταξίδι ήταν για προσευχή, tefillah. Όταν ένα άτομο προσεύχεται, μπορεί να αλλάξει ένα κακό διάταγμα. σε αυτή την περίπτωση, η πρόθεση του G‑d να εξολοθρεύσει τον εβραϊκό λαό. Πράγματι, λόγω των ικεσιών του Μωυσή, ο Θεός ήταν πρόθυμος να δώσει το έλεός Του και να τους προσφέρει ξανά την Τορά Του. Η τελική ανάβαση αντιπροσώπευε το teshuvah (μετάνοια)—επίσης μια μεταμόρφωση—γιατί από τη στιγμή που ένα άτομο έχει μετανοήσει, δεν είναι πλέον το ίδιο πρόσωπο που ήταν όταν αμάρτησε. Όταν τελικά ο Μωυσής επέστρεψε στον εβραϊκό λαό με το νόμο του Θεού, ήταν σε επίπεδο εξιλέωσης—και έτσι τελικά ετοιμάστηκαν να γίνουν το έθνος του Θεού.

Επιπλέον, οι λέξεις Torah, tefillah και teshuvah ξεκινούν με ένα tav, το οποίο έχει την αριθμητική τιμή 400 ή 40×10 (δηλαδή, το να υπηρετεί τον G‑d και με τις 10 ικανότητες κάποιου για 40 ημέρες).

Τα σαράντα χρόνια που πέρασαν οι Εβραίοι στην έρημο αποτέλεσαν επίσης μια μεταμόρφωση. Το έθνος που είχε επαναστατήσει εναντίον του Θεού είχε μεταμορφωθεί σε ένα έθνος που ήταν έτοιμο να τηρήσει τον λόγο Του.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ