Ο Ιεροφάντης = A T R O = (καθοδηγώ σε ενάρετη ζωή)

Ο Ιεροφάντης

Η κάρτα του Ιεροφάντη υποδηλώνει την συμμόρφωση ως επικρατέστερο στοιχείο. Για να συμμορφωθεί κάποιος πρέπει να καταστρέψει δικές του συγκεκριμένες θεωρίες και απόψεις, οι οποίες είναι  διαφορετικές από των άλλων. Όθεν η κάρτα του Ιεροφάντης είναι και μία κάρτα απόκρυψης ή αποσιώπησης. Σε πρώτη φάση ο  Ιεροφάντης μας ρωτάει:

Έχετε την πραγματική αντίληψη της καθημερινότητας σας;

Τι είναι σήμερα για εσάς ότι  πολυτιμότερο ; Φροντίστε να το ανακαλύψετε , να μάθετε από αυτό και να ενσωματώστε τις σκέψεις, τα όνειρα και τις αξίες σας σε αυτό.

Δώστε σε αυτή τη βασική γνώση ένα άτυπο σχήμα,που να σας εξυπηρετεί και σαν άτομο και σαν άνθρωπο. Δώστε νόημα στη ζωή σας:

 

O Ιεροφάντης είναι ο ανώτατος αξιωματούχος και πρεσβευτής της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού του. Είναι ο πνευματικός επικεφαλής στις όποιες κουλτούρες. Είναι ο  Πάπας, ο  Πατριάρχης, ο Δαλάι Λάμα, ο Γιατρός ή μάγος και ο Σαμάνος. Ο στόχος του είναι να κηρύξει το νόημα της ζωής. Να το υπενθυμίζει συνεχώς.  Συνεπώς, μιλάει στην κοινότητά του: Τα τρία δάχτυλα του δεξιού του χεριού είναι ανοιχτά. Τα άλλα δύο πρός τα  κάτω. Με τη χειρονομία του  αυττή υποστηρίζει τη διακήρυξη του αποκαλυφθέντος και του κρυμμένου στη ζωή. Οι  δύο φυσιογνωμίες μπροστά του αντιπροσωπεύουν τους αρχάριους που ακούνε  και αναζητούν τον μαθητή μέσα τους  ώστε να καταλάβουν καλύτερα  τη σοφία. Κάθε άνθρωπος είναι μαθητής και δάσκαλος. Η διδασκαλία δεν είναι δυνατή χωρίς μάθηση και η μάθηση είναι αδύνατη χωρίς διδασκαλία .

Το μήνυμα του Ιεροφάντη εμπεριέχεται σε όλα τα είδη των θρησκειών.Αντιπροσωπεύει το μεγάλο ερώτημα: Από που προερχόμαστε; Pοιός είναι ο προορισμός μας στην Γη; Πού  πηγαίνουμε μετά τον θάνατό μας;

Οι σταυροί είναι πάντα σύμβολο της ένωσης αντιθέτων. Έτσι και της κατάργησής τους. Μόνο η κατάργηση των αντιθέτων είναι δυνατόν να επιφέρει την ειρήνη.Ο αριθμός πέντε είναι η ανύψωση των τεσσάρων  γήινων. Είναι ο αριθμός της πνευματικής αρχής που συμβολίζεται με την Πεντάλφα.

Ο Ιεροφάντης = A T R O = (καθοδηγώ σε ενάρετη ζωή)

O Ιεροφάντης είναι ο Άγιος άνθρωπος. Μιά σημαντική φιγούρα  στην κοινωνία. Ο διερμηνέας των άχραντων μυστηρίων. Οι άνθρωποι εξαρτώνται από αυτόν καθώς στο πρόσωπο του βρίσκουν τον διαμεσολαβητή μεταξύ Ουρανού και Γής. Σε ένα ανοιγμα καρτών ο Ιεροφάντης υποδηλώνει την επιθυμία για την διατήρηση των παραδόσεων . Βγάζει ένα συντηρητικό άνθρωπο. Σε άνοιγμα Ταρώ υποδηλώνει ότι ο ερωτών προσπαθεί να καταλάβει ή αναζητά να βρεί ποιές “θεωρίες  ” η κοινωνία θεωρεί σωστές και γιατί;

Ακόμα υποδηλώνει ότι ο ερωτών δίνει σημασία πολλές φορές στην γνώμη της κοινωνίας.

Εάν προβούμε σε σύγκριση του Ιεροφάντη  με την κάρτα της Μεγάλης Ιέρειας αυτή σχετίζεται με τις μυστική και μεταφυσική σοφία και τις Θεικές γνώσεις. Ο Ιεροφάντης σχετίζεται με την παιδαγωγική δια μέσου της σοφίας και με την Θεία γνώση. Όσον αφορά για την Ιερά Ράβδο που κρατά στο χέρι του ανατρέξτε στο άρθρο τα σύμβολα και η σημασία τους . Εκεί διαβάστε την τελευταία παράγραφο η οποία αναφέρετε στον Ιεροφάντη.

 

Ο Ιεροφάντης ανεστραμμένος

O Iεροφάντης ανεστραμμένος

Ο Ιεροφάντης ανεστραμμένος υποδηλώνει τον άνθρωπο που θέλει να σπάσει τα ταμπού . Να απελευθερωθεί από ιδέες που εκείνος τις θεωρεί ξεπερασμένες. Γενικά ο Ιεροφάντης ανεστραμμένος θεωρείται καλός οιωνός καθώς αντιπροσωπεύει άνθρωπο ανοιχτό σε όλα.Όλοι οι μεγάλοι στην Ιστορία- ειδικά οι προφήτες -αντιπροσωπεύουν τον Ιεροφάντη ανεστραμμένο: Πνεύματα που υπήρξαν ασυμβίβαστα! Άνθρωποι που δεν προσπάθησαν να κερδίσουν την κοινωνική αποδοχή.To τι ήταν ” δίκαιο ” και   “ηθικό ” το όριζαν αυτοί και όχι οι γνώμες τρίτων ή η γνώμη της κοινωνίας.

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ