Το Βιβλίο των Σκιών. Οι διαφορές του με το Γριμόριο.

 

Γριμόριο του Πάπα Honorius
Γριμόριο του Πάπα Honorius

 

Τι ειναι το Βιβλίο των Σκιών και τι το Γριμόριο θα είναι το πρώτο θέμα της νέας μου στήλης αγαπητοί φίλοι.

Ο λόγος;Το βίντεο μιας συναδέλφου η οποία με υπερηφάνεια παρουσίαζε ένα Βιβλίο των Σκιών το οποίο ήταν υπό έκδοση. Το ταύτιζε μάλιστα με το Γριμόριο. Έλεγε δε ότι ο όρος “Βιβλίο των Σκιών”  προήλθε γιατι στον Μεσαίωνα οι Μάγισσες ερίχνοντο στην πυρά. Έτσι από φόβο μην τις πιάσουν άναβαν ένα κεράκι και μέσα στην νύχτα έγραφαν τα ξόρκια τους. Έτσι προήλθε ο όρος.

Γέλια φίλοι μου; Γέλια; Τύφλα νάχει ο Χοντρός και ο Λιγνός!

Ας σοβαρευτούμε όμως και ας δούμε τα πράγματα τεκμηριωμένα.

Το Βιβλίο των Σκιών. Οι διαφορές του με το Γριμόριο.

Κατά αρχήν τι είναι το  Βιβλίο των Σκιών;

Το Βιβλίο των Σκιών αποτελεί τυπικό σύγγραμμα της νεοπαγανιστικής μαγείας. Το περιεχόμενό του συνίσταται στις κεντρικές τελετουργίες, πρακτικές και κεκτημένα της εν λόγω παράδοσης. Ο νεομύητος αντιγράφει το περιεχόμενο του βιβλίου των Σκιών με πρωτότυπο αυτό του μύστη (Αρχιερέα) του. Ο τελευταίος το είχε παρομοίως αντιγράψει από τον δικό του μύστη. Απαγορεύεται η αλλοίωση του κατά παράδοση περιεχομένου του. Επιτρέπονται οι εκάστοτε προσθήκες. Εκτός από το παραδισιακό αντίτυπο, ορισμένοι ακόλουθοι του κινήματος διατηρούν το προσωπικό τους “Βιβλίο Σκιών”, το περιεχόμενο του οποίου χαίρει αποκλειστικά προσωπικής χρήσης και δεν μεταλαμπαδεύεται πάντοτε στους νεομύητους.

Γιατί ονομάστηκε βιβλίο των Σκιών;

Το “Βιβλίο των Σκιών” ήταν ένας παγανιστικός όρος για το μαγικό βιβλίο. Πρώτος ήταν ο Gerald Gardner ο οποίος επινόησε αυτή τη φράση. Εμπνεύστηκε από ένα σανσκριτικό εγχειρίδιο της μαντικής τέχνης το Liber Umbera το οποίο την βάσιζε στο μήκος της σκιάς.

Gerald Gardner ο δημιουργός του Βιβλίου των Σκιών
Gerald Gardner ο δημιουργός του Βιβλίου των Σκιών

Το Βιβλίο των Σκιών. Οι διαφορές του με το Γριμόριο.

Πριν από αυτό, το βιβλίο των μάγων και μαγισσών ήταν γνωστό ως «γριμόρια». 

Τι είναι τα Γριμόρια;

Γριμόριο ονομάζεται ένα είδος βιβλίου μαγικού περιεχομένου με σκοπό την ανάκληση εξωπραγματικών δαιμόνων και πνευμάτων. Την παρασκευή φυλαχτών και μαγικών φίλτρων. Η ονομασία του προέρχεται από τη γαλλική λέξη grimoire. Έχει ως ρίζα της την λέξη gramaire που με την σειρά της προέρχεται από την ελληνική γραμματική. Το γριμόριο είναι λοιπόν ένα είδος «εγχειριδίου» για μαγικές ιεροτελεστίες.

Το Βιβλίο των Σκιών. Οι διαφορές του με το Γριμόριο.

Η διαφορά ανάμεσα σε ένα Βιβλίο των Σκιών και σε ένα Γριμόριο είναι ότι στο Βιβλίο των Σκιών εμπεριέχονται κεντρικές τελετουργίες, πρακτικές και κεκτημένα της εν λόγω γνώσης. Στο Γριμόριο εμπεριέχονται επικλήσεις για δαίμονες , πνευματα και κατασκευή φυλαχτών.
Εικόνα από Γριμόριο
Εικόνα από Γριμόριο

 

Το Βιβλίο των Σκιών. Οι διαφορές του με το Γριμόριο.

Η γνώμη του Αριστείδη:

Μιλάμε για 2 διαφορετικά βιβλία τα οποία δεν μπορεί να ταυτιστούν. Το περιεχόμενο τους απαγορεύεται να μεταλαμπαδευτεί. Πόσο μάλλον να πουληθεί.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι επειδή κάτι είναι σκοτεινό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και κακό. Πρέπει να είμαστε σε ισορροπία. Να μη φοβόμαστε το σκοτάδι. Μάλλον να μαθαίνουμε να το αγκαλιάζουμε καθώς και το φως. Όλοι έχουμε μία σκοτεινή πλευρά. Οι αρχαίες μυστηριώδεις σχολές έγραφαν πάνω από τις πόρτες τους: “Ξέρεις τον εαυτό σου”. Αυτό σήμαινε τόσο στο σκοτάδι όσο και στο φως.

Το «Βιβλίο των Σκιών» κατά την γνώμη μου είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείτε για το σκοπό αυτό. Αφού γράψετε σε αυτό, μπορείτε να επιστρέψετε μετα από καιρό για να το διαβάσετε. Να διακρίνετε καλύτερα τις  συνήθειες σας, τα δυνατά και αδύνατα σημεία και άλλα. Έτσι, οι “σκιές” αυτού του βιβλίου είναι εκείνες που κανονικά δεν βλέπετε στον εαυτό σας.

Οι μάγοι που ισχυρίζονται ότι μάζεψαν ξόρκια τά έκαναν βιβλίο και σας καλούν να το αγοράσετε για να κάνετε την ζωή σας καλύτερη για εμένα είναι “λούληδες” . Εκμεταλευομένοι τον ανθρώπινο πόνο και αμάθεια προσπαθούν να κάνουν την δική τους ζωή καλύτερη εις βάρος των άλλων.

Πηγή:Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ