Τρεις ήλιοι στον ουρανό της Κίνας

Τρεις ήλιοι στον ουρανό της Κίνας
Το φαινόμενο Παραήλιον

Τρεις ήλιοι στον ουρανό της Κίνας έκαναν τους κατοίκους στην κινέζικη πόλη Fuyu να μείνουν με ανοιχτό το στόμα. Ξυπνώντας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αντί να δουν το συνηθισμένο φως του ήλιου το πρωί, αντίκρισαν τρεις ήλιους στον ουρανό.

Στην πραγματικότητα, δύο μεγάλα λαμπερά σώματα πλαισίωναν τον Ήλιο και από τις δύο πλευρές την τελευταία ημέρα του 2019. Ένα μοναδικό φαινόμενο που καταγράφεται στη βορειοανατολική επαρχία του Jilin.

Αυτοί οι επιπρόσθετοι ήλιοι παρέμειναν στον ουρανό για περίπου 20 λεπτά προτού εξαφανιστούν.

Όπως αποδείχθηκε, οι ήλιοι οφείλονται στην πραγματικότητα σε ένα ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο γνωστό ως «σκύλος του ήλιου», που επιστημονικά αναφέρεται ως παρήλιο. Ο αστροφυσικός Μάνος Δανέζης λέει:

“Η αστρονομία ονομάζει το φαινόμενο «παρήλιον». Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο οι κρύσταλλοι πάγου μένουν στη θέση τους σε μεγάλο υψόμετρο με τη βοήθεια της σταθερής ατμόσφαιρας. Έτσι σχηματίζεται ένα τεράστιο κάτοπτρο που αντανακλά το φως του ήλιου και δημιουργεί την ψευδαίσθηση των τριών ηλιακών δίσκων.”

Άρα λοιπόν το φαινόμενο των τριών ήλιων προκαλείται από τη διάθλαση του ηλιακού φωτός από κρυστάλλους πάγου στην ατμόσφαιρα της Γης, οι οποίοι συνήθως δημιουργούν λαμπερές σφαίρες στον ουρανό, περίπου 22 μοίρες προς τα αριστερά και δεξιά του ήλιου, στο ίδιο υψόμετρο πάνω από τον ορίζοντα.

Η θερμοκρασία πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλή, περίπου -20 βαθμούς Κελσίου, όταν ο Ήλιος είναι ακόμα αρκετά χαμηλά στον ουρανό, για να σχηματιστεί το συγκλονιστικό αυτό θέαμα.

Παρόλα αυτά το φαινόμενο των Τριών ήλιων δεν ήταν άγνωστο.

Τρεις ήλιοι στον ουρανό της Κίνας
Οι 3 Ήλιοι στο χρονικό της Νυρεμβέργης

Την συναντάμε σε ξυλογραφία της Νυρεμβέργης το 1483 ε τίτλο “Sun Dogs (CCIII verso)” Παραθέτω το απόσπασμα της αγγλικής μετάφρασης “Τρεις Ήλιοι, δίπλα ο ένας στον άλλο, είδαν τη Δύση αυτή την εποχή, στην Ένατη ώρα της Θείας λειτουργίας του Σεπτεμβρίου. Ο μεσαίος έδυσε δύο ώρες μετά την εξαφάνιση των άλλων δύο. Με τον ίδιο τρόπο εμφανίστηκαν και τα τρία φεγγάρια τον επόμενο χρόνο. Το Χρονικό της Νυρεμβέργης είναι μια απεικονισμένη βιβλική παράφραση και παγκόσμια ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της ανθρώπινης ιστορίας που σχετίζεται με τη Βίβλο. Περιλαμβάνει τις ιστορίες πολλών σημαντικών δυτικών πόλεων. Το Hartmann Schedel, το οποίο εκδόθηκε στη γερμανική μετάφραση από τον Georg Alt, εμφανίστηκε το 1493. Είναι ένα από τα καλύτερα τεκμηριωμένα πρώιμα τυπωμένα βιβλία, και από τα πρώτους που έχουν ενσωματωμένα με επιτυχία εικόνες και κείμενο. Τα συζευγμένα δίδυμα είναι πανομοιότυπα δίδυμα που γεννιούνται με τα σώματα τους ενωμένα σε κάποια στιγμή και έχουν διαφορετικούς βαθμούς υπολειμματικής αλληλεπικάλυψης, αποτέλεσμα της ατελούς διαίρεσης του ωαρίου από το οποίο αναπτύχθηκαν τα δίδυμα.

Πηγή:https://pixels.com/featured/sun-dogs-nuremberg-chronicle-1493-science-source.html

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ