Το Samhain. Ένα αρχαίο Κελτικό φεστιβάλ μέχρι τις μέρες μας.

 

Special bonfires are often lit during Samhain. Photo: flickr.com/photos/grahammitchellphotography/4081348856/
Ειδικές φωτιές φωτίζουν συνεχώς κατά τη διάρκεια του Samhain

Το Samhain είναι αρχαίο Κελτικό εποχιακό φεστιβάλ για να σηματοδοτήσει το τέλος της συγκομιδής και να μας θυμίσει τους νεκρούς. Γιορτάζεται από το ηλιοβασίλεμα στις 31 Οκτωβρίου έως το ηλιοβασίλεμα την 1η Νοεμβρίου. Κατά την διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος το όριο μεταξύ αυτού και του άλλου κόσμου,οι νεκροί θεωρούνται ότι είναι πιο αδύνατοι. Ότι μπορούν εύκολα να περάσουν και οι ψυχές των νεκρών επιστρέφουν στον κόσμο των ζωντανών για μια νύχτα για να ξαναεπισκεφτούν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν φιλοξενία.Συνεπώς, σχετίζεται με (και συμπίπτει) με τις χριστιανικές γιορτές του Hallowtide: Απόκριες (All Saints ‘Eve) στις 31 Οκτωβρίου, Ημέρα όλων των Αγίων 1 Νοεμβρίου και Ημέρα όλων των ψυχών στις 2 Νοεμβρίου. Συγχρόνως συμπίπτει με το φεστιβάλ του Μεξικού Ημέρα των Νεκρών . 

Το Samhain. Ένα αρχαίο Κελτικό φεστιβάλ μέχρι τις μέρες μας.

Φλεγόμενο Τρισκέλιον
 
Ο Samhain δεν είναι απαραιτήτως μια ανατριχιαστική, νοσηρή εμμονή με το θάνατο, όπως κάποιοι μπορεί να συμπεράνουν. Αντίθετα, φτάνει σε θέματα πιο βαθιά από αυτά , συνδέοντας τους ρυθμούς της φύσης. Σε πολλά μέρη, ο Samhain συμπίπτει με το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Η βλάστηση πεθαίνει πίσω από τους παγετούς.Ως εκ τούτου, ο θάνατος είναι στον αέρα. Αυτό συμβάλλει στην αρχαία αντίληψη ότι στο Samhain είναι ένα λεπτό λευκό πέπλο. Ένα πέπλο που πέφτει ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανού και το βασίλειο των Νεκρών. Αυτό διευκολύνει την επαφή και την επικοινωνία. Για εκείνους που έχασαν τα αγαπημένα τους τον τελευταίο χρόνο, οι τελετές Samhain αποτελούν μια ευκαιρία να κλείσουν το θρήνο. Να προσαρμοστούν περαιτέρω στην ύπαρξή τους στον Άλλο Κόσμο μέσω πνευματικής επικοινωνίας μαζί τους. Ωστόσο, είναι επίσης ένας τρόπος για να εκτιμήσετε τη ζωή.
 

Tελετουργικά του Samhain.

 

Υπάρχουν πολλά τελετουργικά που μπορείτε να συμμετάσχετε για να γιορτάσετε τον Samhain. Εδώ είναι μερικές μόνο ιδέες.

Θεϊκή καθοδήγηση.
Χρησιμοποιώντας tarot, runes, ή κάποια άλλη μέθοδο μαντείας . Αναζητήστε και σκεφτείτε την καθοδήγηση για το επόμενο έτος. Γράψτε μια περίληψη της διαδικασίας και των μηνυμάτων σας. Επιλέξτε κάτι κατάλληλο για να ενεργήσετε και να το κάνετε.

Θεϊκές επικλήσεις.
Επικαλεστείτε το θεϊκό. Σε μία ή περισσότερες ιερές μορφές που σχετίζονται με τον Σαμχαιν. π.χ. όπως ο Κρόνος η Δήμητρα. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν στην ανάμνηση των νεκρών. Στην κατανόησή σας για τον κύκλο της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης. Αν έχετε χάσει τα αγαπημένα σας πρόσωπα κατά το παρελθόν, ζητήστε από αυτές τις θεότητες να σας ευχαριστήσουν και να σας υποστηρίξουν.

Βότανα και μπαχαρικά.
Υπάρχουν πολλά φυτά που συνδέονται στενά με τον Samhain. Για να αναφέρουμε μερικά: βατόμουρα, σκούπα, μούρα από βουνό τέφρας,   φύλλα δρυός, βελανίδια, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, κουκουνάρια . Βρείτε δημιουργικούς και ασφαλείς τρόπους έρευνας κάθε φορά πριν τα καταναλώσετε.  Μπορείτε ακόμα να τα χρησιμοποιήσετε γύρω από το σπίτι σας ως διακοσμητικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ