Τι είναι το κάρμα;

Η λέξη κάρμα φέρεται περισσότερο ως σανσκριτική και σημαίνει γενικά “δράση”. Ετυμολογικά η λέξη “Καρ” σημαίνει δράση ενώ η λέξη “μα” σημαίνει το αποτέλεσμα.

Το Κάρμα, η δύναμη που καθορίζει τα πάντα, ονομάστηκε έτσι από την εσωτερική παράδοση και του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος . Ακόμα και του νόμου της ανταπόδοσης!  Αποκαλύπτει στον άνθρωπο πως να γίνει κύριος των περιστάσεων, αντί να υποδουλώνεται σε αυτές.

Η σύγχρονη επιστήμη μας λέει ότι όλο το σύμπαν είναι μια έκφραση της Ενέργειας. Από τα υποατομικά σωματίδια μέχρι το μεγαλύτερο άστρο, όλα είναι αποθήκες ενέργειας. Αυτή η ενέργεια τροποποιείται και μετασχηματίζεται αδιάκοπα, σε κίνηση, ηλεκτρομαγνητισμό, κλπ. Έτσι και ο ίδιος ο άνθρωπος είναι φορέας ενέργειας. Απορροφά ενέργεια, λαμβάνοντας τροφή και την μετατρέπει σε σωματικές κινήσεις. Όταν χρησιμοποιείται για μια καλή πράξη, η ενέργειά του είναι «καλή». Όταν αντίθετα χρησιμοποιείται για να βλάψει κάποιον, η χρήση της ενέργειας είναι «κακή». Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο άνθρωπος, ενεργεί σα μετασχηματιστής. Η παγκόσμια ενέργεια διεισδύει μέσα του και αυτός την μετατρέπει ή σε καλά έργα ή σε βλαβερές δράσεις.

Τι είναι το κάρμα;

Το Κάρμα, η δύναμη που καθορίζει τα πάντα, είναι η έκφραση της σχέσης της αιτίας με το αποτέλεσμα, που παράγεται όταν ο άνθρωπος μετασχηματίζει την ενέργεια. Ο νόμος αυτός δεν ισχύει μόνο για το ορατό σύμπαν και τις δυνάμεις του. Δηλαδή το ενοποιημένο πεδίο των τεσσάρων δυνάμεων της φύσης (βαρυτικής, ηλεκτρομαγνητικής, ασθενούς και ισχυρής δύναμης), το οποίο προσπαθούν να εντοπίσουν οι σύγχρονοι φυσικομαθηματικοί. Ισχύει και για το ευρύτερο αόρατο σύμπαν .Το Τελευταίο είναι η πραγματική σφαίρα της ανθρώπινης δράσης. Όπως ακριβώς ο άνθρωπος εκδηλώνει στιγμιαία στο σύμπαν μια δύναμη, που επηρεάζει την ισορροπία όλων των άλλων δυνάμεων στο φυσικό μας κόσμο, έτσι και με κάθε σκέψη και κάθε συναίσθημά του μεταβάλει τη θέση του απέναντι στο σύμπαν, και την προσαρμογή του σύμπαντος σε αυτόν. Ο Βούδας αρχίζοντας το Δαμμαπάντα λέγοντας: « Είστε ότι είναι το αποτέλεσμα της σκέψης σας».

Τι είναι το κάρμα;

Όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι είναι το Κάρμα, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια δύναμη και τα αποτελέσματά της. Αυτή η δύναμη ανήκει είτε στον φυσικό κόσμο της κίνησης, είτε στον αστρικό κόσμο των συναισθημάτων είτε στο νοητικό κόσμο της σκέψης. Αυτοί οι τρεις τύποι δυνάμεων ενεργοποιούνται από εμάς τους ίδιους, ο πρώτος με την ενεργητικότητα του φυσικού μας σώματος, ο δεύτερος με τα συναισθήματα μας και ο τρίτος με τις συγκεκριμένες ή αφηρημένες σκέψεις του νοητικού μας σώματος. Το να αφηνόμαστε στα ένστικτά μας, να κάνουμε όνειρα, σχέδια, να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε, να δράμε, όλα αυτά ισοδυναμούν με το να τεθούν σε ενέργεια δυνάμεις που ανήκουν σε αυτούς τους τρεις κόσμους και αναλόγως της χρήσης αυτών των δυνάμεων, βοηθάμε ή παρεμβάλλουμε εμπόδια στην παγκόσμια εξέλιξη. Όταν βοηθάμε στο σχέδιο της παγκόσμιας εξέλιξης, η πράξη μας είναι «καλή», όταν το εμποδίζουμε η πράξη μας είναι «κακή».

Τι είναι το κάρμα;

Δεδομένου, ότι ο άνθρωπος δεν είναι ένα μεμονωμένο άτομο, αλλά μια μονάδα σε μια Ανθρωπότητα, που αποτελείται από δισεκατομμύρια άτομα, κάθε σκέψη, κάθε πράξη, ή κάθε συναίσθημα ενός ανθρώπου επιδρά σε όλους τους ομοίους του, τόσο περισσότερο, όσο κοντύτερα βρίσκονται σε αυτόν, που διανέμει δύναμη. Μόλις ο άνθρωπος ενεργοποιεί μια δύναμη που βοηθά ή παρεμποδίζει το σύνολο, που ο ίδιος αποτελεί μέρος, ακολουθεί ένα αποτέλεσμα, που επιδρά πάνω σε αυτό τον άνθρωπο.

Στον παρακάτω πίνακα, που έχουμε προσαρμόσει από το βιβλίο του C. Jinarajadasa “Η απόκρυφος εξέλιξης της ανθρωπότητος” φαίνεται περιληπτικά αυτό το αποτέλεσμα και δείχνει δράσεις και αντιδράσεις που αντιστοιχούν σε διάφορα επίπεδα στο σύμπαν.

nea acropoli o nomos toy karma02

Κάθε βλαβερή πράξη αντιστοιχεί σε ορισμένη ποσότητα δύναμης που διαχέεται στο σύμπαν και έτσι εξαντλείται με το να προκαλεί βλάβη σε έναν τρίτο. Όμως, η ισορροπία που υπήρχε ανάμεσα σε αυτόν τον τρίτο και το σύμπαν, διαταράχθηκε από αυτόν που προξένησε τη βλάβη και πρέπει να αποκατασταθεί σε βάρος του τελευταίου. Το «κάρμα» αυτού του ανθρώπου, για την βλάβη που προξένησε, θα είναι ο «πόνος» που θα δεχτεί. Αυτός ο πόνος θα παραχθεί από μια δύναμη, που θα έχει σα στήριγμα το αρχικό θύμα και έτσι θα αποκατασταθεί η αρχική ισορροπία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μιας καλής πράξης, της οποίας το κάρμα ή η αντίδρασή της, είναι δύναμη που διευθετεί τις υλικές περιστάσεις με τρόπο που να παράγει ένα άνετο βιοτικό επίπεδο.

Σε αυτό το σύμπαν, που υπόκειται στο νόμο, κάθε τύπος δύναμης δρα στο ίδιο με αυτό πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος άνθρωπος θα δείξει ελεημοσύνη σε κάποιον άλλον, από οίκτο και συμπάθεια, αλλά κάποιος άλλος μπορεί να κάνει το ίδιο με σκοπό να απαλλαγεί από την παρουσία του ζητιάνου. Και οι δύο κάνουν μια καλή πράξη, και για τους δυο το κάρμα αυτής τους της πράξης στο φυσικό πεδίο θα είναι η υλική «άνεση». Αλλά για το πρώτο άτομο, λόγω του οίκτου και της συμπάθειάς του, λαμβάνει στο αστρικό πεδίο ένα πρόσθετο κάρμα, το οποίο θα επιστρέψει σε αυτόν με μια μορφή χαράς, ενώ για το δεύτερο άτομο δε θα υπάρξει τέτοιο κάρμα.

Πηγή: Nέα Ακρόπολη

 

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ